De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul a inceput vinatoarea datornicilor

duminică, 07 martie 2010, 18:26
4 MIN
 Fiscul a inceput vinatoarea datornicilor

Angajatii Fiscului iesean au ajuns sa fie mai catolici decit Papa. Daca inainte mai treceau cu vederea o perioada de timp datoriile societatilor locale, acum acestia vor sa scoata bani din piatra seaca.

Astfel ca toate societatile cu datorii mai mari 5.000 de euro au intrat in atentia institutiei iesene. Asociatiile patronale atrag atentia ca aplicarea intocmai a procedurilor legale este la limita pentru ca la rindul sau statul are datorii catre societati.

Chiar si premierul Emil Boc a atras atentia finantistilor sa nu mai ceara falimentul firmelor care au de recuperat bani de la stat.

"Erau de mult in faliment"

Patronii trebuie sa fie foarte atenti pentru ca se pot trezi cu popriri pe conturi cind se asteapta mai putin daca au datorii catre stat. "In cazul in care un contribuabil are datorii catre stat si se depaseste perioada in care trebuia sa achite debitele, acestuia ii este emisa somatie insotita de tilul executoriu. Daca dupa 15 zile de la data primirii somatiei, contribuabilul nu isi achita datoriile, atunci se incep masurile de executare silita si in consecinta se aplica popririle pe conturile active ale datornicului. Oricum somatiile nu se emit chiar de a doua zi dupa ce a expirat perioada in care se puteau achita datoriile pentru ca calculatoarele noastre nu stau pe pozitia de start", a explicat Maria Taran, purtator de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi.

Reprezentantii Patronatului Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PJIMM) Iasi sustin ca daca s-a ajuns in aceasta situatie vina este atit a Fiscului cit si a patronilor. "Noi am discutat cu conducerea DGFPJ Iasi si exista deschidere din partea acestora pentru esalonarea platilor. Dar atita timp cit datornicul nu raspunde la telefon si nu exista discutii intre acesta si institutie este clar ca situatia nu se rezolva si se ajunge la executare silita", a explicat Neculai Vitelaru, vicepresedintele PJIMM Iasi.

In acelasi timp, acesta condamna modul de aplicare de catre DGFPJ Iasi  a masurile de executare silita mentionind regimul discriminatoriu dintre micii intreprinzatori si marile companii cu capital de stat. "Ceea ce fac ei este discriminare. Exista companii mari care au datorii de ordinul miliardelor catre stat si nimeni nu le mai pune popriri pe conturi. Daca se aplica legea in cazul lor asa cum se aplica la noi atunci erau de mult in faliment. Nu au decit sa puna sechestre pe ce vor pentru ca tot nu cistiga nimic. Daca micul intreprinzator avea bani isi achita datoriile. Cu cit o sa fim noi mai putini cu atit o sa fie si ei mai putini pentru ca nu vor avea ce sa mai controleze", a completat Vitelaru, adaugind ca statul este cel mai mare camatar. "La ei dobinda anuala este de 36%. Mai bine imi iau credit la banca decit sa beneficiez de asa zisele lor facilitati", a incheiat omul de afaceri.

Numarul popririlor s-a dublat

Aceeasi parere o impartaseste si Gheorghe Plesu presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAI) Iasi. "Finantele locale lucreaza impotriva economiei locale. Ne omoara pe toti si nu mai ramine nimic. Trateaza diferentiat societatiile si asta este condamnabil. Te agiti sa faci bani, esti gata sa iesi la liman, apare Fiscul si totul a fost in zadar. Nu avem spirit de a proteja economia locala. Atitudinea pleaca de sus de la cei care conduc. Este frustrant ce se intimpla", a punctat Plesu.

Acesta a dorit sa mentioneze ca vremurile s-au schimbat si ca daca nu exista colaborare totul se va duce de ripa. "Ar trebui sa se gindeasca, copiii lor merg la scolile din Iasi care sint sustinute din banii nostri din taxele si impozitele achitate. Nu totul vine de la Bucuresti cum cred multi si nu mai sintem in vremea comunismului", a incheiat Plesu.

Premierul Emil Boc a solicitat inspectorilor ANAF sa nu mai ceara falimentul firmelor cu obligatii fiscale neachitate, dar fata de care si statul este dator. "Sint situatii in care firme care trebuie sa incaseze bani de la stat pot intra in faliment pentru ca nu isi platesc obligatiile, desi si statul este datornic. Aceste situatii trebuie oprite", a sustinut Boc intr-o conferinta de presa.

In prima luna a anului Fiscului a dispus emiterea a 41.428 de titluri executorii in valoare de 102,6 milioane de lei. Prin comparatie, in ianuarie 2009 au fost emise doar 21.248 de titluri executorii, de doua ori mai putine. In plus, s-au aplicat zece sechestre in valoare de 3,44 milioane de lei fata de cinci sechestre aplicate in luna ianuarie a anului trecut.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii