De Business

Punem punctul pe știi

FMI a aminat acordarea celei de a treia transe de imprumut pentru Rom???nia pina cel devreme in luna martie

marți, 24 februarie 1998, 00:00
4 MIN
 FMI a aminat acordarea celei de a treia transe de imprumut pentru Rom???nia pina cel devreme in luna martie

Cabinetul Ciorbea nu a primit sprijinul politic din partea tuturor partidelor politice din coalitia guvernamentala pentru demersurile in negocierile cu FMI si implicit pentru principalele prevederi ale bugetului pe 1998.
Liderii partidelor politice din coalitie (Ion Diaconescu – PNTCD, Mircea Ionescu-Quintus – PNL, Marko Bella – UDMR, Varujan Vosganian – PAR, Sergiu Cunescu – PSDR si Petre Roman – PD) au participat, duminica seara, la Palatul Victoria, la o sedinta de guvern, in cadrul careia au fost informati despre stadiul negocierilor cu FMI.
Presedintii PNTCD, PNL, UDMR si PSDR au declarat in finalul intilnirii ca sustin actiunile guvernului. In schimb, PD are indoieli privind capacitatea actualului executiv de a indeplini noile conditii impuse de FMI referitoare la reforma pe 1998, iar PAR asupra oportunitatii tuturor masurilor negociate cu FMI.
PD a solicitat un timp de gindire pentru a-si exprima punctul de vedere, Petre Roman fiind insotit, la intilnirea de la Palatul Victoria, de Traian Basescu si Bujor Bogdan Teodoriu, fosti ministri in cabinetul Ciorbea.
Roman a afirmat ca situatia in ceea ce priveste constructia bugetului pe acest an este extrem de dificila, tinind seama de respectarea conditiilor impuse de FMI. "Situatia extrem de dificila decurge din nerealizarile si greselile facute in procesul de reforma din 1997. Pretul pe care trebuie sa-l platim pentru aceste nerealizari si greseli ale guvernarii in 1997 este extrem de ridicat, pentru ca acumularile de pierderi au continuat si chiar s-au agravat" a declarat Roman .
PD considera in continuare ca se impune schimbarea echipei guvernamentale. "Greselile si neimplinirile nu pot fi platite daca nu se limpezeste situatia politica, in sensul reinnoirii bazei politice a unui nou guvern, capabil sa-si asume un nou program pe 1998" a afirmat Roman.
Liderul PD a spus ca masurile preconizate in cadrul procesului de reforma pentru acest an, respectiv inchiderea de noi intreprinderi si disponibilizari de personal, nu sint insotite de deschiderea unor noi activitati economice sau investitii. "Este o problema sociala, la care noi trebuie sa-i dam o rezolvare pentru ca altminteri, costurile sociale ar putea sa fie excesive", a spus Roman. El a adaugat ca parerile in interiorul guvernului sint impartite, iar Victor Ciorbea a lasat impresia "ca nu stie unde sa duca barca guvernarii".
Solicitat sa comenteze declaratiile lui Roman, Ciorbea a spus: "Eu stiu ca pentru liderii PD persoana mea este un exercitiu de pregatire a campaniei electorale".
Lideri partidelor politice se vor reintilni marti, iar Ciorbea se va intilni la inceputul saptaminii cu reprezentantii comisiilor de buget-finante si economice din cele doua camere ale Parlamentului si cu grupurile parlamentare ale opozitiei, pentru a dezbate bugetul si a analiza stadiul negocierilor cu FMI.
Partidul Alternativa Rom?niei sustine unele variante ale guvernului avute in vedere in negocierile cu FMI
Varujan Vosganian, liderul Partidului Alternativa Rom?niei (PAR), a declarat ca partidul pe care il reprezinta poate sustine unele variante ale guvernului avute in vedere in negocierile cu FMI.
Vosganian a participat, duminica seara, la sedinta de guvern unde au fost prezenti toti liderii partidelor politice din coalitia guvernamentala pentru a discuta stadiul negocierilor cu FMI.
Vosganian a afirmat ca PAR nu este de acord sa se renunte la facilitatile oferite prin Ordonanta de Urgenta 21 privind regimul investitiilor straine. El a sustinut ca trebuie sa se tina cont in ce masura partidele politice pot acorda sprijinul guvernului fara sa se compromita si fara sa se abata de la promisiunile electorale.
In opinia sa, colaborarea cu FMI poate fi continuata numai daca masurilor preconzate li se adauga si alte prevederi, respectiv dezvoltarea regionala, stimularea sectorului privat si consolidarea politicilor financiare. "Am avut de ales intre sustinerea oportunitatii de a continua sau a ne retrage din colaborarea cu FMI, dar nici un partid nu a mers pe varianta retragerii" a spus Vosganian. El a adaugat ca in acest moment varianta cea mai plauzibila este aminarea poentru o scurta perioada de timp a acordarii celei de a treia transe.
Vosganian crede ca 1998 este anul "abordarii frontale" a privatizarii si restructurarii sectorului energetic dar si al dezvoltarii sectorului privat.
Liderul PAR este de parere ca totul depinde de forta guvernului de a putea modifica politicile fiscale pentru a nu depasi deficitul prognozat de 3,6% din PIB, de a face privatizare si restructurare si inclusiv de a mentine in Parlament proiectul Legii bugetului.
Vosganian a precizat ca cele doua aide-memoir-uri care urmeaza sa fie incheiate cu FMI, vor fi urmate de de o noua scrisoare de intentie a Guvernului rom?n catre FMI. "Aide memoirul va arata in ce masura guvernul are puterea sa privatizeze marile unitati si sa restructureze sectorul energetic", a spus Vosganian.
El a afirmat ca, daca in urmatoarele doua luni se vor face pasi in privatizare si daca aportul privatizarii la buget va fi de cel putin 1,2 – 1,5 miliarde de dolari in anul 1998, atunci se va putea vorbi de o accelerare a reformei.

Comentarii