De Business

Punem punctul pe știi

Gabonezii si zairezii, investitorii „strategici” ai Iasului

duminică, 03 august 2003, 23:00
3 MIN
 Gabonezii si zairezii, investitorii „strategici” ai Iasului

Dupa Revolutie, iesenii s-au asteptat ca francezii, germanii sau americanii sa-si desarte sacii cu bani pe malurile Bahluiului. Ca nu s-a intimplat asa, o stim cu totii. In cele din urma, locul lor a fost luat de moldoveni si turci. Acestia au fost urmati indeaproape de saracii Orientului si ai Africii. Dupa 14 ani, la Iasi intilnim investitori din cele mai diverse colturi ale lumii: Zair, Gabon, Yemen, Sudan, Bahrein, Quatar, Peru, China, India sau Venezuela.
Cum multi au venit la Iasi cu doar citeva sute de dolari in buzunar, majoritatea firmelor pe care le-au deschis aici sint acum trase pe dreapta. Majoritatea le-au abandonat de-a dreptul, investitorii exotici uitind sa treaca pe la fisc sa depuna bilanturile sau o declaratie de incetare a activitatii.
„In Romania nu sint conditii mai bune decit in tara mea”
Nu toti au dat insa bir cu fugii. Dimpotriva, unii s-au adaptat destul de bine la tranzitia romaneasca si au reusit sa puna pe picioare firme destul de bine plasate. Un astfel de exemplu este si Mayaya Richard Kilole din Zair, care detine in prezent in Iasi doua firme: „KenKen” si „Advance Electronics and Computers Adec” SRL.
„Am investit in Iasi deoarece aici am studiat, iar apoi m-am si casatorit. Acestea sint sigurele motive. Nu cred ca in Romania sint conditii mai bune decit in tara mea”, ne-a marturisit acesta. Mayaya sustine ca nu taxele mari sint o problema pentru economia din Romania, ci modul cum sint administrate si cheltuite. Cele doua firme ale lui Mayaya au inregistrat in anul 2001 o cifra de afaceri de peste un miliard de lei, si a avut un numar de 10 angajati.
Nu ne-au ocolit nici paradisurile fiscale
Un alt exemplu de reusita pare a fi la prima vedere si investitia efectuata de catre firma „ExportSoft Limited” din Insulele Britanice Virgine. Firma pusa pe picioare in Iasi de catre acestia, „Expertsoft”, care se ocupa cu realizarea de programe informatice, a inregistrat in 2001 o cifra de afaceri de 15,5 miliarde de lei si a obtinut un profit de 13,2 miliarde de lei. Aceasta inseamna ca a avut o profitabilitate de peste 90%. Insa, trebuie spus ca Insulele Britanice Virgine este un binecunoscut paradis fiscal, ceea ce inseamna ca societatile inregistrate aici platesc foarte putini bani la fisc.
Moldovenii, cei mai numerosi investitori
Dintre investitorii exotici cei mai multi au uitat insa sa treaca pe la fisc sa depuna chiar si bilanturile. Astfel, firma infiintata de catre cetateanul peruan Samaniego Soto Eduardo Armando, „Sami Impex” nu a depus bilantul contabil atit in 2001 cit si in 2002. La fel s-a intimplat si in cazul venezuelenilor Saadah Amal Beirouti si Saadah Aziz a caror firma, „Africano” SRL, nu are depus nici un bilant.
Numeric, cei mai multi investitori strani din Iasi sint cetateni moldoveni, respectiv 249 de persoane, urmati de italieni-206 si turci-128 de persoane. In total, sint investitori din 55 de tari. La nivelul lunii ianuarie 2003, conform datelor furnizate de Camera de Comert Iasi, cele mai mari investitii au fost efectuate de catre Turcia cu 23,9 milioane de dolari, urmata de catre Luxemburg cu 7,2 milioane si Italia cu 5,8 milioane de dolari. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii