De Business

Punem punctul pe știi

Impozitul forfetar isi arata coltii

miercuri, 29 aprilie 2009, 18:37
3 MIN
 Impozitul forfetar isi arata coltii

Numarul patronilor ca isi pun firmele la conservare s-a dublat din cauza crizei economice si a impozitului forfetar.

Potrivit datelor inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in primele patru luni ale acestui an numarul firmelor iesene care si-au sistat voluntar activitatea a crescut cu aproximativ 120% fata de perioada similara a anului precedent, ajungind astfel la 38 de unitati.

Totodata, 65 de societati din Iasi au fost radiate voluntar de la inceputul lunii ianuarie pina in prezent, iar alte opt companii au cerut dizolvarea.

"Au ajuns la concluzia ca nu rezista pe piata"

Cifrele avansate de ONRC plaseaza astfel judetul nostru pe locul 8 al clasamentului national al celor mai multi agenti economici care dispar de pe piata. Pentru a scadea cheltuielile, unii agenti economici au optat insa sa transforme o parte din personal in persoane fizice autorizate, in cazul carora taxele la stat sint mai mici.

"In primul rind, faptul ca au intrat in conservare cu 123% mai multe firme decit anul trecut are doua motivatii. Pe de o parte este vorba de procesul de recesiune pe care il traversam, iar pe de alta parte de modificarile fiscale anuntate. Sint foarte multe firme care si-au facut un anumit calcul cu taxa forfetara si au ajuns la concluzia ca nu rezista pe piata", a declarat Cornel Simighian, responsabil relatii publice in cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOA) Iasi.

El a adaugat ca, in perioada urmatoare, situatia actuala ar putea lua o amploare mai mare avind in vedere faptul ca impozitul forfetar abia urmeaza sa fie aplicat. "Este un semnal extrem de negativ asupra trendului care ne asteapta. Daca firmele au decis deja sa isi inchida afacerea se presupune ca au fost luate in calcul toate variantele posibile de optimizare, dar au ajuns totusi la concluzia ca indiferent ce ar face, nu scapa", a comentat Simighian.

Imobiliarele se reprofileaza

Conform reprezentantilor ONRC, majoritatea firmelor care au ales sa isi incheie socotelile cu mediul economic activau in sectorul de comert cu ridicata si amanuntul, la care se adauga domeniul constructiilor si cel de transport si depozitare.

"Pentru ca predispozitia de consum a oamenilor este inhibata, pe cale de consecinta apar probleme atit la hypermarket-uri, cit si la micii comercianti din vecinatatea blocurilor, unde rulajul este mai modest. Totodata, sectorul constructiilor este afectat intrucit mai multe proiecte imobiliare aflate in faza de executie sint gripate. Daca imobiliarele nu mai au viteza, domeniul materialelor de constructie sufera de asemenea", a explicat oficialul AOA Iasi.

Pe lista sectoarelor in care firmele au sistat deja activitatea se afla si numeroase societati de tranzactii imobiliare care, in prezent, nu pot acoperi costul cheltuielilor pe care le au in fiecare luna.

"Probabil, unele din aceste firme au fost infiintate in virful activitatii imobiliare, nu au avut timp suficient de crestere si acum nu se mai descurca. La Pasti, lucrurile s-au mai dezghetat putin si, in prezent, avem in jur de 20-30 de tranzactii pe luna, ceea ce echivaleaza insa numai cu 20% fata de anul trecut in acelasi interval de timp. Ma bucur totusi ca este si atit", a subliniat Lucian Ailenei, asociat la agentia imobiliara ALM-Development Iasi care a adaugat ca, in viitor intentioneaza sa dezvolte o afacere in domeniul viticol. "Vreau sa concesionez un teren intre Letcani si Podu Iloaiei si sa plantez vita de vie nobila din Italia. Usor, usor ma reprofilez. Chiar daca nu vor fi profituri mari, macar putem vorbi de o valoare adaugata", a punctat Ailenei.

Datele inregistrate la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Iasi arata ca numarul tranzactiilor operate de ieseni in primul trimestru al acestui an a scazut cu 30% fata de primele trei luni ale anului anterior, ajungind la 3.800 la finele lunii martie. Majoritatea vinzarilor-cumpararilor de imobile a vizat terenurile de pina la 15.000 euro.

Comentarii