De Business

Punem punctul pe știi

Moldovenii se bat cu oltenii pentru primul loc in topul consumului de alcool

duminică, 25 mai 2008, 16:15
4 MIN
 Moldovenii se bat cu oltenii pentru primul loc in topul consumului de alcool

Moldovenii si oltenii sint fruntasi la consumul de alcool pe tara.  Potrivit ultimelor date disponibile la Institutul Judetean de Statistica (IJS) Iasi, in medie un moldovean consuma  intr-o luna, 1,33 litri de vin, 80 mililitri de bere si 14 mililitri de tuica si rachiuri naturale. Un oltean in schimb, consuma 1,75 de litri de vin, 1,2 litri de bere si 50 mililitri de tuica si rachiu natural.

In datele oferite de IJS Iasi sint luate in calcul si persoanele sub 18 ani, unde media consumului bauturilor alcoolice este foarte mica. De aici  reiese ca media pe cap de locuitor este mult mai mare. Luind in calcul preturile medii la vin, tuica si bere constatam ca un moldovean cheltuie lunar pe bauturile alcoolice circa 124 de lei.

Daca este sa ne raportam la un singur an de zile, atunci un moldovean isi usureaza buzunarele cu 1.487 de lei, iar la nivelul intregii Regiuni de Nord-Est, unde populatia este de peste 3,73 de milioane de locuitori, cheltuielile pe vin, bere, tuica si rachiuri naturale, se ridica la putin peste 5,55 de miliarde lei, adica aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Probleme la munca

Angajatorii sustin ca iesenii care consuma alcool la locul de munca aduc pierderi societatilor, acestea fiind de ordinul miilor de lei pe zi. Desi inaintea semnarii contractului de munca toti semneaza fisa postului si regulamentul de ordin interior multi  nu respecta clauzele precizate.

 "Anul acesta am desfacut 30-40 de contracte de munca din cauza consumului de alcool la locul de munca. Cel putin in constructii dupa ce-si iau salariul a doua zi e jale. Ori vin inca ametiti la servici ori lipsesc de tot, ori isi iau concediu medical. Faptul ca lipsesc fie si o singura zi de la servici, in functie de lucrarile pe care le avem,  inregistram pagube de la 1.000 de lei pina la 10.000 de lei. Daca ii prindem beti nu-i iertam. Ne-am confruntat si cu furturi si cu greseli, dar i-am iertat. In schimb, daca-i prindem beti ii dam imediat afara. Cu asta nu ne jucam" a precizat Maricel Popa proprietarul Omega-Tehnoton.

Alti angajatori si-au luat masuri de precautie pentru  a nu se confrunta cu asemenea probleme. "Noi avem cite un sef de echipa care suprevegheaza foarte strict activitatea pe santier a angajatilor. Oamenii nostri muncesc foarte  mult si nu prea au timp de asa ceva. Este posibil sa fi avut cazuri, dar nu stiu. Cei care beau dau randament mai putin si atunci ar fi probleme pentru ambele parti. Daca as prinde un angajat baut nu stiu cum as reactiona. Depinde de gravitatea problemei. Ori ii desfac contractul de munca, ori ii tai din salariu. Dar eu imi cunosc angajatii si merg mult pe incredere. Nu cred ca vom  avea astfel de probleme" a precizat Constantin Comanescu patronul Com-Beton Iasi.

Sa plateasca!

Consumul ridicat de alcool provoaca ingrijorare si in rindul medicilor. "Avem cazuri in fiecare wekend de intoxicatii cu alcool. Pacientii sint de toate virstele, dar cei mai multi au 50-60 de ani si provin din medii sarace. La fiecare sfirsit de saptamina avem in jur de zece cazuri din care 2-3 sint de coma alcoolica. Pe luna avem si pina la 60 de ieseni cu alcoolemia ridicata in singe din care 10 ajung in coma alcoolica" ne-a declarat Diana Cimpoesu, medic sef la UPU SMURD Iasi.

Potrivit medicilor ieseni, consumul excesiv de alcool provoaca numeroase boli, comportamente agresive si in unele cazuri chiar dementa. "90% din pacientii barbati pe care-i consult miros a bautura chiar de la intrare. La sate 80% dintre ieseni, au un consum cronic si in cantitati ridicate. Majoritatea celor care beau peste masura au gastrite, pancreatite, carente vitaminice, ciroze hepatice si ulcere perforate. Majoritatea agresiunilor si a violurilor sint facute sub influenta alcoolului. Li se modifica comportamentul social, isi pierd casa, familia, postul de munca iar din cauza alcoolului se ajunge si la dementa. La psihiatrie este plin" ne-a argumentat Iulian Coca, medic la unitatea de primire urgente Sf. Spiridon.

Acesta a adaugat ca nu este de acord ca statul roman sa plateasca ingrijirile medicale ale persoanelor care consuma alcool. "In momentul in care ii spui ce boli are si sa nu mai bea  ca se ajunge la lucruri mai grave, iar el urmatoarea data tot baut vine, atunci nu are decit sa-si plateasca din propriul buzunar ingrijirile medicale. Unui copil care sufera de leucemie statul nu are bani sa-i plateasca operatia iar parintii lui mai ca cersesc banii necesari.  Dar pentru alcolici are bani sa le plateasca tratamentul" a incheiat Coca.

Comentarii