De Business

Punem punctul pe știi

Noutatile Codului Fiscal

joi, 06 iulie 2006, 19:38
5 MIN
 Noutatile Codului Fiscal

Codul fiscal a fost adoptat recent atit de Senat cit si de Camera Deputatilor. Fata de varianta de proiect trimisa de Guvern pentru dezbateri parlamentarilor, cea care a iesit din miinile senatorilor si deputatilor a suferit o serie de modificari. Cele mai spectaculoase sint cele care vizeaza impozitarea microintreprinderilor, a tranzactiilor imobiliare ori a caselor si masinilor. „Ziarul de Iasi“ va prezinta principalele taxe si impozite ce urmeaza a fi platite de anul viitor. In primul rind, din 2007 microintreprinderile vor putea alege intre o cota de impozitare de 2% din cifra de afaceri sau taxarea profitului cu 16%. Aceasta doar in conditiile in care nu desfasoara activitati de consultanta ori management. Potrivit celor votate de parlamentari, impozitul pe cifra de afaceri in cazul firmelor mici va creste progresiv la 2,5% in 2008 si 3% in 2009. Proiectul redactat de Guvern prevedea ca din 2007 microintreprinderile sa fie impozitate doar in functie de profitul obtinut, adica cu o cota de 16%.
Urca taxele pentru casele mari
O alta modificare importanta este cresterea impozitelor pe terenuri si cladirile mari. Astfel, deputatii au hotarit ca din 2007, impozitele pentru locuinte cu o suprafata de peste 150 de metri patrati, sa urce cu cite 5 procente pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia. De anul viitor cresc si impozitele pe care populatia le va plati pentru terenuri. Populatia va plati, din 2007, aceeasi cota de impozit, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ teritoriala se afla cladirea. In prezent, cota este 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si 0,1% in cazul celor din mediul rural. Prin urmare, se va micsora cota de impozit pentru cladirile din mediul urban, dar impozitul datorat pentru acestea nu se va reduce deoarece se vor dubla coeficientii de corectie, anulindu-se astfel efectul diminuarii cotei. Propunerile de modificare vizeaza atit majorarea valorilor pe metru patrat, cit si a coeficientilor de ajustare in functie de zona amplasarii cladirii. Valoarea impozabila a cladirii se determina prin inmultirea suprafetei construite exprimata in metri patrati cu valoarea impozabila corespunzatoare. Ulterior, se face o ajustare in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu coeficientul de corectie corespunzator. In Cod se mai mentioneaza ca valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de anul terminarii acesteia. Astfel, daca cladirea are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta, diminuarea este de 20%, fata de15% in varianta Guvernului. Daca vechimea este  cuprinsa intre 30 de ani si 50 de ani, inclusiv, valoarea impozabila se va diminua cu 10%, dublu fata procentul propus de Executiv.
Impozitele pe masini s-au dublat
De anul viitor posesorii de masini vor plati impozite mult mai mari fata de anul acesta. Astfel, taxele pentru autoturismele cu motoare sub 1,6 litri vor fi dublate, iar pentru masinile cu capacitate cilindrica ridicata vor fi platite taxe de minim 800 lei (opt milioane lei vechi), urmind sa fie introdusa si o taxa de inmatriculare. Potrivit modificarilor aduse acestei categorii de impozite, din 2007 pentru motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu o capacitate cilindrica de pina la 1.600 centimetri cubi inclusiv, taxa se va ridica la 56 lei (560.000 lei vechi), dublu fata de impozitul maxim de 28 lei achitat in prezent. Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 si 2.400 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 240 si 360 lei (2,4 si 3,6 milioane lei vechi), iar pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.401 si 3.200 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 480 si 640 lei (4,8-6,4 milioane lei vechi). Impozitul pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica de peste 3.200 de centimetri cubi inclusiv va fi de mimim 800 lei (opt milioane lei vechi). In prezent, posesorii autoturismelor de pina la 2.000 centimetri cubi inclusiv platesc impozite de maximum 28 lei (280.000 lei vechi), iar pentru motorizari mai mari achita minimum 34,4 lei (344.000 lei vechi). Marea majoritate a autoturismelor din productia interna au motoare mai mici de 1,6 litri.
Au fost majorate impozitele in cazul achizitiilor de masini second
Totodata, incepind de anul viitor va trebui platita si o taxa speciala care se va aplica la autoturisme si autovehicule, inclusiv comerciale, cu masa totala maxima autorizata de pina la 3,5 tone inclusiv. Pentru autoturismele care respecta normele euro 4 nu au fost realizate modificari in Parlament fata de varianta Codului Fiscal aprobata de Guvern. In cazul masinilor euro 3 cu o capacitate cilindrica mai mica de 1.600 cmc si cu o vechime mai mica de sase luni, taxa de inmatriculare creste fata de suma de 252 de euro propusa de Guvern, la 612 euro, iar pentru cele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc, mai vechi de sase ani, taxa creste de la 4.436 euro la 5.070 euro. Taxa de inmatriculare va fi majorata pentru masinile euro 2, euro 1 si noneuro numai in cazul celor care au o vechime de peste sase ani. Astfel, pentru o masina euro 2 cu capacitatea cilindrica de 1.600 cmc taxa creste de la 940 euro la 2.704 euro, iar pentru cele cu o capacitate de peste 3.000 cmc avansul taxei va fi de la 4.300 de euro la 6.240 de euro. Taxa va urca pentru o masina euro 1 cu o capacitate cilindrica de pina la 1.600 de cmc de la 1.316 euro la 3.744 euro, in timp ce pentru autoturismele cu o capacitate de peste 3.000 cmc taxa creste de la 4.584 de euro la 7.020 de euro. In cazul masinilor noneuro, taxa de inmatriculare creste pentru cele cu o capacitate cilindrica de pina in 1.600 cmc de la 2.444 euro la 4.000 euro, iar pentru cele cu o capacitate de peste 3.000 cmc majorarea aprobata de parlamentari este de la 4.584 euro la 7.500 euro.
Consiliile locale pot majora taxele locale cu 20%
In plus, consiliile locale vor putea sa majoreze, din 2007, impozitele si taxele locale anuale cu maximum 20% peste nivelul prevazut in Codul Fiscal. Prevederea este conforma proiectul de Cod Fiscal aprobat de Guvern in luna mai. Reglementarile in vigoare prevad posibilitatea ca autoritatile locale sa majoreze taxele locale pentru proprietati si vehicule, fara a preciza o limita. Noua varianta a Codului Fiscal stabileste, de asemenea, ca impozitele si taxele locale vor fi indexate o data la trei ani, tinind cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, in situatiile in care inflatia depaseste un nivel cumulat de 10%. In prezent, impozitele si taxele locale sint indexate anual pentru a reflecta rata estimata a inflatiei pentru anul urmator, daca aceasta depaseste 5%.
3% pe tranzactiile imobiliare
Parlamantarii au hotarit sa modifice si impozitele care vor fi aplicate pe cistigul obtinut din tranzactiile imobiliare. De anul viitor acestea vor fi taxate cu 3% din valoarea imobilului vindut. Astfel, pentru un apartament ce va fi dat cu 30.000 de euro se va achita statului 900 de euro. In prezent se plateste 16% din diferenta de vinzare si de cea de cumparare a imobilelor. Impozitul nu se aplica pentru tranzactiile cu imobile si terenuri detinute pe o perioada mai mare de trei ani, precum si in cazul celor mostenite, primite prin donatie, retrocedate, provenite din schimb imobiliar sau aduse ca aport la capitalul social al unei firme. Ministerul Finantelor a anuntat in toamna anului trecut ca intentioneaza sa modifice regimul de impozitare al tranzactiilor imobiliare, prin introducerea unei cote de impozit de 2%, aplicata asupra pretului de vinzare.

Comentarii