De Business

Punem punctul pe știi

Pentru recuperarea unei datorii de 75 miliarde lei, Fiscul cere falimentul „Nectar” Pascani

vineri, 25 iunie 2004, 23:00
3 MIN
 Pentru recuperarea unei datorii de 75 miliarde lei, Fiscul cere falimentul „Nectar” Pascani

Pe ultima suta de metri, Fiscul iesean cere falimentul a ceea ce a mai ramas din „Nectar” Pascani. Dupa ce Banca Comerciala Romana (BCR) a vindut unui om de afaceri israelian terenul societatii si principala hala de productie in cursul lunii mai, Directia Generala a Finantelor Publice Judeteana (DGFPJ) Iasi s-a hotarit sa ceara falimentul societatii pascanene, pentru recuperarea unor datorii de 75 miliarde de lei.
In aceste conditii este foarte greu de crezut ca DGFPJ Iasi va reusi sa vinda celelate active care au ramas fabricii din Pascani (citeva cladiri, mijloacele de transport, depozitele si atelierele de reparatii) la preturi apropiate de realitate, dupa ce terenul de sub ele a intrat in proprietate privata.
Se vor imparti 16 miliarde
„Noi am vindut in mai multe etape terenul, hala principala si alte citeva active mobile si imobile. Cu banii obtinuti am reusit sa acoperim restanta BCR, de 10 miliarde lei, si a mai ramas si ceva in plus”, a explicat Cristian Dominte, executorul bancar care s-a ocupat de acest caz.
Deoarece din vinzarea activelor respective banca a obtinut o suma mai mare decit restantele pe care le avea societatea la BCR, la inceputul lui iulie diferenta va fi impartita intre ceilalti creditori.
„Urmeaza ca pe 5 iulie toate firmele si institutiile care au de recuperat bani de la «Nectar» sa se intilneasca, iar BCR sa redistribuie celorlalti creditori suma de 16 miliarde de lei, rezultata in plus fata de valoarea ipotecii. In ordinea prioritatii distribuirii banilor, Fiscul se afla pe locul patru”, a aratat Victorel Lupu, director general al DGFPJ Iasi.
Aceasta inseamna ca mai intii isi primesc banii creditorii aflati inaintea DGFPJ Iasi si abia apoi, daca mai ramine ceva, va primi si Fiscul o parte din suma.
2 privatizari esuate
Fabrica de zahar a trecut prin experienta a doua privatizari esuate. Mai intii, firma pascaneana a fost vinduta de catre stat societatii „Bucegi” Ploiesti, care face parte din grupul „European Drinks”, proprietatea lui Ioan si Viorel Micula. Contractul a fost reziliat un an mai tirziu deoarece fratii Micula nu s-au achitat de obligatiile contractuale.
In 2002, „Nectar” a fost privatizata din nou, cumparatorul de atunci fiind „United Sugar Associates Inc”, firma detinuta de omul de afaceri american de origine romana Dan Andreescu. Cum nici aceasta societate nu s-a achitat de obligatiile contractuale, statul a redevenit actionar la „Nectar” in aprilie 2004.
Vinzari de aprozar
In timpul cit a fost proprietarul fabricii, Andreescu nu a facut nici o investitie majora. Abia dupa un an de la privatizare a repornit fabrica pentru a prelucra o cantitate infima de sfecla, dupa care a reinchis-o la loc. Ultimul bilant disponibil al fabricii pascanene arata ca al unui aprozar. Conform acestuia, „Nectar” avea la sfirsitul lui iunie 2003 o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, mai mica de aproape 13 ori fata de aceeasi perioada a anului 2002, cind aceasta s-a ridicat la 35 de miliarde de lei. Pierderea s-a ridicat in aceste conditii la 14,3 miliarde de lei. Datoriile totale se ridicau la 161 de miliarde de lei. Trebuie mentionat insa ca o mare parte dintre ele au fost mostenite din perioada anterioara privatizarii. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii