De Business

Punem punctul pe știi

Plasata pe termen scurt, valuta se imputineaza

miercuri, 30 iulie 2003, 23:00
2 MIN
 Plasata pe termen scurt, valuta se imputineaza

Depozitele bancare in valuta pe termen de pina la sase luni au inceput sa aduca pagube. Paradoxal, dar cine tine dolarii si euro la ciorap iese mai cistigat decit cine ii depune la banca. Acest lucru se intimpla deoarece dobinzile oferite la depunerile pe termen scurt sint foarte mici, fiind anulate de comisioanele de retragere.
La dolari, profitul vine peste sase luni
Banc Post ofera la depozitele in dolari pe o luna de zile o dobinda anuala de 1%. Astfel, lunar se cistiga 0,08%, ceea ce inseamna ca beneficiul la un depozit de 1.000 de dolari ajunge la 0,8 dolari. Comisionul de retrage a sumei din cont este in schimb de 0,5%. Daca suma investita plus dobinda este retrasa dupa o luna, atunci dupa aplicarea comisionului si al dobinzilor, plasamentul initial se diminueaza la 994,9 dolari.
La depozitele in dolari pe trei luni, BRD ofera o dobinda de 1,5% pe an, iar comisionul de retrage a sumei din cont este de 0,5%. Un iesean care investeste 1.000 de dolari la aceasta banca intr-un depozit pe trei luni, ridica dupa expirarea termenului numai 998,5 dolari, profitul realizat din dobinda fiind diminuat cu valoarea comisionului de retragere. BCR ofera pentru plasamentele la termen de sase luni in dolari o dobinda de 2,5% pe an, si percepe un comision de retrage de 0,5%. Un iesean care deschide un depozit la BCR de 1.000 de dolari, pe jumatate de an, cistiga dupa aplicarea dobinzilor si a comisioanelor 1.007,4 dolari, ceea ce inseamna ca, in lei, ridica o suma de cel mult 245.000 de lei, in sase luni de zile.
Dupa trei luni, la euro esti la banii tai
La depozitele pe termen de o luna in euro, Banc Post ofera o dobinda de 2%, iar comisionul de retrage este de 0,5%. O persoana care de exemplu investeste 1.000 de euro aici, ridica dupa o luna suma de 996,5 euro. BRD ofera la depozite in euro pe trei luni, o dobinda de 2,55% pe an, ceea ce inseamna ca pe trimestru este de numai 0,66%. In acest timp comisionul este de 0,5%, ceea ce face ca beneficiul la un depozit de 1.000 de euro sa fie de numai un euro.
Dupa cum se poate vedea din exemplele de mai sus la depozitele in dolari de pina la trei luni se pierde, incepind sa se cistige, nesemnificativ insa, la sumele plasate pe un termen mai mare de sase luni. La euro se pierde numai in cazul plasamentelor de pina la o luna, dar oricum cistigurile inregistrate in cazul depozitelor de trei luni si chiar cele de sase luni sint destul de mici.
Trebuie spus ca o persoana care nu are cont bancar trebuie sa mai suporte si costul deschiderii unuia care se ridica la aproximativ 80.000 de lei, in jur de 2 euro. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii