De Business

Punem punctul pe știi

Studentii, o afacere de 50 milioane de dolari

miercuri, 08 octombrie 2003, 23:00
4 MIN
 Studentii, o afacere de 50 milioane de dolari

La nivelul anului trecut, universitatile iesene, fie ele de stat sau particulare, au declarat in jur de 70.000 de studenti. „Din totalul studentilor pe care ii are Iasul, doar in jur de 20% sint din municipiu”, a estimat Eduard Plescan, director adminsitrativ al Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi.
56.000 de studenti din Moldova isi cheltuiesc banii parintilor la Iasi
Acesta inseamna ca din alte judete provin in jur de 56.000 de studenti. Acestia au nevoie de masa, cazare, distractie, iar 25.000 dintre ei platesc si o taxa anuala de scolarizare, care in medie se ridica la 500 de dolari.
La un calcul matematic simplu constatam ca, numai de pe urma taxelor, se aduna 12,5 milioane de dolari. Universitatea particulara „Petre Andrei”, care are in jur de 5.000 de studenti si 221 de cadre didactice angajate, a reusit sa ridice de pe urma acestor studenti un sediu pentru institutie care este cifrat la aproximativ 4 milioane de dolari. De asemenea, in viitorul apropiat intentioneaza sa construiasca si un camin, care va mai necesita investitii de citeva milioane de dolari. Cea mai mare parte a acestor sume a mers in contul unor firme de constructii locale, care la rindul lor au platit sau vor plati citeva sute de angajati timp de mai multi ani.
10.000 de apartamente inchiriate de studenti
Din numarul total al studentilor care sint din alte judete, nu toti au cazare la camin. In total, cele patru universitati de stat au aproximativ 20.000 de locuri de cazare. Scazind din numarul total al studentilor din Iasi, constatam ca aproximativ 36.000 dintre ei ar trebui sa-si caute gazda sau apartament de inchiriat de la populatie. Daca scadem o parte din cei care practica invatamintul la distanta, numarul se reduce la 30.000. In mare parte, preturile ridicate pe care le solicita persoanele care inchiriaza apartamente sint justificate si de numarul mare de studenti care nu au cazare.
In medie, acestia sint dispusi sa cheltuiasca in jur de 1,5 milioane de lei lunar pe o camera sau un apartament inchiriat. De aceea, de cele mai multe ori, se grupeaza cite doi sau chiar trei-patru pentru a inchiria un apartament sau o garsoniera. Practic, aceasta inseamna ca anual in Iasi aproximativ 10.000 de apartamente sint ocupate de catre studenti, care sint inchiriate in medie cu 80 de dolari, ceea ce inseamna 800.000 de dolari lunar.
2,5 milioane lunar de cheltuiala per student
Daca la cazare adaugam masa, costurile de transport si distractie, un student are insa cheltuieli lunare totale de 2,5 milioane de lei. Daca inmultim aceasta cifra cu numarul total de studenti din alte judete, observam ca se aduna in jur de 23 milioane de dolari pe an. Bani care, in buna masura, intra in conturile firmelor iesene.
La acesti bani mai trebuie adunate insa si sumele primite de catre universitatile de la stat pentru intretinerea unui stundent. Bani pe care nu i-ar primi daca nu ar avea studenti, si cu care se platesc lefuri la cadre universitare sau auxiliare, se fac cheltuieli cu dotari, la rindul lor executate de firme locale, etc.. Finantarea de baza de la bugetul de stat s-a ridicat la 9 milioane de lei pe an. La 31.000 de studenti fara taxa, din alte judete citi are Iasul, aceasta inseamna ca municipiul primeste de la buget cel putin 10 milioane de dolari numai pentru studenti fara taxa.
Daca tragem linie si adunam cit cheltuiesc studentii pe taxa de studii, cit pentru intretinere si cit se aduna din subventii bugetare, acesta inseamna ca anual in Iasi, de pe urma studentilor, se aduna in jur de 45 milioane de dolari. O suma fabuloasa, fara de care Iasul si viata lui economica ar fi ca si moarte.
„Credeam ca nu se mai termina vara asta”
n mii de patroni si angajati parca se trezesc la viata odata cu venirea studentilor, toamna
Venirea toamnei si inceperea anului universitar aduce zimbetul pe fata tuturor celor care traiesc de pe urma studentilor. „Daca vara duceam doi-trei calatori, acum, cel putin simbata si duminica, avem masinile pline, plus 30-40 de pachete pentru care eu primesc in jur de un milion fara sa dau socoteala nimanui”, ne-a spus un sofer care conduce un autocar cu curse zilnice pe ruta Iasi-Piatra Nemt si retur. In total, este vorba de zeci de autocare sau microbuze si sute de oameni care traiesc din asta.
Chiar si operatorii de telefonie mobila se bucura de venirea studentilor in Iasi. „Toamna constatam o crestere mare a vinzarilor de servicii preplatite in momentul in care se intorc studentii din vacanta”, ne-a declarat Gabriel Toma, manager regional pe zona Moldovei la Connex. „Credeam ca nu se mai termina vara asta. Aproape trei luni am stat cu terasa mai mult goala, am tinut-o deschisa doar pentru prestigiu. Uitati-va insa acum: este plina ochi”, a constatat un patron care are deschisa o terasa in Tudor. „Imi merge, ce sa zic”, s-a mai bucurat el.
Daca adaugam si cheltuielile „extrabugetare”, cum ar fi cele cu iesirea la o pizza, achizitia de tehnica de calcul de la magazinele din oras, cheltuielile cu telefoanele, cu imbracamintea si alte servicii, putem estima ca industria studentilor ajunge in Iasi in jurul cifrei de 50 milioane dolari. O cifra comparabila cu bugetul de venituri al Primariei Iasi, care este de 55 milioane de dolari. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii