De Business

Punem punctul pe știi

Topul celor mai tari firme din lume

luni, 19 iulie 2004, 23:00
2 MIN
 Topul celor mai tari firme din lume

Gigantii americani continua sa domine autoritar economia mondiala. Aceasta este concluzia „The Global 1.000”, topul primelor 1.000 de companii din lume, publicat de revista Business Week. Alte concluzii ale acestei ierarhii: companiile japoneze revin in forta in prim-planul lumii financiare, iar companiile din tarile in curs de dezvoltare isi fac si ele aparitia intre primele 100 din lume. Valoarea totala a firmelor prezente in top 1.000 creste pentru prima data in ultimii patru ani, ajungind la 21.100 de miliarde de dolari. Ordinea in top a fost stabilita pe baza valorii de piata a companiilor, calculata la sfirsitul lunii decembrie 2003. Valoarea de piata a companiei, numita si capitalizare bursiera, se calculeaza ca produs intre numarul total al actiunilor si pretul la bursa al fiecarei actiuni. Inca de la prima vedere, topul releva un adevar incontestabil: Statele Unite sint prima putere economica mondiala, primele sapte companii din lume fiind americane. La virf se constata o stare de status-quo: primele trei pozitii ale topului au ramas neschimbate din 2001. General Electric, cu o valoare totala de 286 de miliarde de dolari, a ocupat pentru al cincilea an consecutiv prima pozitie in top, gigantul IT Microsoft a fost al doilea, cu 263 de miliarde, iar compania petroliera Exxon Mobil a treia, cu 244 de miliarde de dolari.
Gazprom a urcat pe locul 46
Pentru comparatie, cea mai mare companie romaneasca, SNP Petrom, are o capitalizare bursiera de 100 de ori mai mica, decit Exxon, iar grupul petrolier austriac OMV care va cumpara Petrom nu se afla in top 1.000. Celelalte companii americane din primele sapte locuri si-au pastrat si ele pozitiile de anul precedent: grupul de medicamente Pfizer (locul 4), lantul de magazine Wal-Mart (locul 5), institutia financiar Citigroup (locul 6) si compania de cosmetice Johnson&Johnson (locul 7). Companiile japoneze din sectorul financiar au inregistrat in ultimele 12 luni o revenire remarcabila, realizind cele mai mari salturi in ierarhie: Mizuho Financial Group a trecut de pe locul 636 pe locul 85, iar UFJ Holdings de pe 780 pe 191. Pentru prima data au intrat in topul 100 si companii de pe pietele emergente (din tari aflate in curs de dezvoltare): producatorul de electronice din Coreea de Sus Samsung a ajuns pe locul 46, gigantul energetic rus Gazprom pe 47 si operatorul de telefonie mobila chinez China Mobile pe 70.
Companiile energetice si cele financiare domina topul
Din punct de vedere al sectoarelor de activitate, „Global 1.000” a fost dominat de institutiile financiare si companiile din domeniul energetic. Valoarea de piata a companiilor care opereaza in sectorul financiar a crescut cu 29%, ajungind la 5.100 de miliarde de dolari, iar cea a companiilor energetice a crescut cu 45%, pina la 1.700 de miliarde de dolari. Ascensiunea companiilor din aceste doua sectoare de activitate a fost sustinuta de ratele de dobinda scazute si de pretul ridicat al petrolului din 2003. In pofida razboiului din Irak si a pretului ridicat al petrolului, valoarea agregata inregistrata de „Global 1.000” a crescut cu 26%, pina la 21.100 de miliarde de dolari. Aceasta a fost prima crestere inregistrata de „Global 1.000” in patru ani si cea mai ridicata valoare totala din 2000, cind suma a fost de 24.500 de miliarde de dolari. (Lucian LAZAR)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii