De Business

Punem punctul pe știi

Trei mii de ieseni asteapta de la inceputul anului sa devina pensionari

joi, 10 februarie 2011, 20:59
4 MIN
 Trei mii de ieseni asteapta de la inceputul anului sa devina pensionari

Procesul de stabilire a drepturilor de pensie in baza noii legislatii tine in sah mii de ieseni. Lipsa normelor metodologice pentru Legea 263/2010 ingreuneaza activitatea Casei Judetene de Pensii (CJP).

De la inceputul anului si pina in prezent, institutia a primit 3.032 de cereri pentru obtinerea dreptului de pensie sau pentru recalcularea acesteia. "Din numarul total de cereri primite, 248 sint pentru iesirea la pensie cu limita de virsta, 394 sint pentru pensionare anticipata si partial anticipata, 57 sint pentru pensia de invaliditate, 143 pentru cea de urmas, iar alte 2.199 de cereri sint pentru recalcularea pensiilor", a precizat Isabela Grigorovschi, purtator de cuvint CJP Iasi.

Potrivit acesteia, de la inceputul anului s-au primit si solutionat cereri depuse de catre iesenii ale caror drepturi de pensionare s-au deschis inainte de 1 ianuarie 2011.

Oficialii CJP cer iesenilor rabdare, promitind ca odata cu aparitia normelor metodologice cererile vor fi rezolvate de urgenta. "In mod normal avem la dispozitie 45 de zile pentru solutionarea unei cereri din momentul primirii acesteia. Odata ce vom avea normele si sistemul informatic necesar, pe care speram sa le primim saptamina viitoare, vom procesa cererile, iar drepturile banesti vor fi achitate si pentru perioada anterioara, respectiv pentru luna ianuarie", a spus Grigorovschi.

Principalele prevederi ale legii pensiilor

Noua lege privind sistemul unitar de pensii a intrat in vigoare la inceputul acestui an. Printre cele mai importante modificari aduse de noua legislatie este si aceea ca virsta standard de pensionare la femei va creste pina in anul 2030 la 63 de ani, in timp ce barbatii vor putea iesi la pensie la 65 de ani.

Noua lege prevede ca stagiul de cotizare va ajunge la 35 de ani, iar cel minim, atit pentru barbati, cit si pentru femei, va fi de 15 ani. "In intervalul ianuarie 2011-ianuarie 2015, virsta de pensionare va creste de la 59 de ani la femei la 60 de ani, iar la barbati de la 64 la 65 de ani. Stagiul complet de cotizare va ajunge de la 28 de ani la 30 de ani la femei, iar la barbati de la 33 la 35 de ani. Stagiul minim va fi in loc de 13 ani, cit a fost pina acum, de 15 ani atit pentru femei, cit si pentru barbati", a detaliat Isabela Grigorovschi.

Cadrele militare, politistii, func-tionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale vor putea iesi la pensie la 60 de ani, dupa un stagiu minim de cotizare de 20 de ani sau un stagiu complet de 30 de ani, atit pentru barbati, cit si pentru femei.

Pensia anticipata si anticipata partial se cuvine cu cel mult cinci ani inaintea implinirii virstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin opt ani mai mult decit stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

Pentru calcularea pensiei anticipate nu sint luate in calcul perioadele asimilate stagiului de cotizare, precum perioada studiilor superioare, scoala militara, stagiul militar obligatoriu sau pensionarea de invaliditate, iar cuantumul se stabileste ca si pentru pensia de limita de virsta. Trecerea la pensia de limita de virsta se va face din oficiu, fara o cerere in prealabil, cum era initial, iar reducerea virstei standard de pensionare pentru pensia anticipata nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere prevazuta de lege sau de alte acte normative.

"Pentru cei pensionati anticipat partial se va aplica un procent de penalizare de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, ceea ce poate duce la o penalizare maxima de 45% din cuantumul pensiei pentru limita de virsta. Legislatia anterioara prevedea o penalizare maxima de 30%, procentele aplicate fiind intre 0,5% si 0,50%", a adaugat Grigorovschi.

Au aparut modificari si in ceea ce priveste stagiul de cotizare necesar solicitantilor de pensii de invaliditate. "De exemplu, daca persoana in cauza are intre 23 si 25 de ani si are emisa decizie medicala de pensionare va trebui sa aiba trei ani de cotizare. Cei cu virste intre 33 si 37 de ani trebuie sa aiba un stagiu complet de cotizare de 11 ani. La cei de 49-53 de ani stagiul ajunge la 23 de ani, iar la cei peste 60 de ani stagiul trebuie sa fie de 27 de ani. Daca nu indeplinesc acest stagiu nu se pot pensiona", a precizat purtatorul de cuvint.

De asemenea, noua lege exclude reducerea virstei de pensionare cu un an pentru femeile cu trei copii si cu doi ani pentru cele cu patru sau mai multi copii, iar punctajul pentru grupele speciale a fost diminuat cu 0,5 puncte. "Pentru grupa unu de munca punctajul s-a redus de la 0,75 la 0,70, pentru grupa a II-a de la 0,60 puncte la 0,55, iar pentru grupa a III-a de la 0,40 la 0,35 puncte", a incheiat Grigorovschi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii