De Business

Punem punctul pe știi

Unde se mai lucreaza la Iasi in trei schimburi

vineri, 28 ianuarie 2011, 19:55
5 MIN
 Unde se mai lucreaza la Iasi in trei schimburi

 Timpurile cind mijloacele de transport in comun erau pline cu muncitori care mergeau la serviciu in tura de noapte au devenit o amintire. Inainte de ’89, aproape ca nu era iesean care sa nu fi lucrat in schimbul de noapte. Acum, faptul a devenit o curiozitate.

 Potrivit statisticilor Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), numarul firmelor din Iasi care au raportat lucrul pe timp de noapte a scazut constant.

Reporterii “Ziarului de Iasi” au aflat unde se mai lucreaza in toiul noptii la firmele implicate direct in productia de bunuri.

O cere fluxul tehnologic

In baza de date a ITM, printre firmele care au raportat ca au salariati care lucreaza si in tura de noapte se afla Delphi Diesel Systems Romania SRL, Antibiotice SA, Iasitex SA, Belgian Metal Technology (BMT), ArcelorMittal Tubular Products, fabrica de vopsele National Paints Factories Company SA Miroslava si Statiunea de Cercetare Bovine Dancu.

Dintre acestea, Delphi si Antibiotice asigura transportul salariatilor cu mijloace proprii, iesenii avind ocazia de a vedea frecvent cum autobuzele cu insemnele celor doua societati asigura transportul salariatilor de la domiciliu la serviciu si invers.

Directorul Antibiotice SA subliniaza ca schimbul de noapte are o importanta vitala pentru asigurarea fluxului de productie a unui produs farmaceutic. “Sintem numarul doi la nivel mondial in productia de nistatina si avem numeroase comenzi. In total, avem opt fluxuri de fabricatie, din care numai la sectia de biosinteza se lucreaza in trei schimburi. Aceasta sectie are 120 de oameni care lucreaza la realizarea nistatinei. Celelalte fluxuri lucreaza numai in schimburile unu si doi, iar in schimbul trei se lucreaza la igienizare pentru  lucrul de a doua zi. In fiecare tura de noapte lucreza 60 – 70 de oameni, dar printre acestia se afla si agenti de paza si personalul care se ocupa cu intretinerea. Avem, de asemenea, si multe utilaje care nu pot fi oprite pe timpul noptii”, a precizat Ioan Nani, directorul Antibiotice SA.

Potrivit acestuia, cheltuielile cu transportul salariatilor nu sint costisitoare, deoarece deplasarea se face cu mijloace proprii. “Am studiat aceasta problema si am ajuns la concluzia ca daca am apela la alti operatori de transport, cheltuielile ar creste. Salariatii nostri locuiesc in toate cartierele orasului si am asigurat transportul acestora de cind exista fabrica, deoarece amplasarea fabricii Antibiotice este in afara orasului”, a completat Ioan Nani.

Situatia impusa de livrari

La cele trei divizii ale grupului Belgian Metal Technology (BMT), unde lucreaza 800 de salariati ieseni, se lucreaza sustinut in schimbul de noapte. Reprezentantii grupului de firme au afirmat ca se gindesc sa introduca program de lucru si in zilele de simbata si duminica. “Am putea chiar sa facem patru sau cinci schimburi, adica sa ocupam si timpul de simbata si duminica. Productivitatea din timpul noptii este la fel de ridicata si daca ne propunem o tinta, ducem totul pina la capat”, a spus si Puiu Enasescu, directorul BMT Aerospace Romania, una din cele trei firme de la Iasi ale grupului.

Potrivit sursei mentionate, productivitatea este asigurata de multi angajati. “Avem in total 140 de salariati pe aceasta divizie. Cele mai multe comenzi le livram catre exterior. Chiar nu avem nicio comanda interna”, a adaugat directorul.

Si a doua divizie din grupul BMT lucreaza intens pe timpul noptii. Potrivit directorului firmei IG Watteeuw Romania de pe Strada Chisinaului, angajatii firmei lucreaza in trei schimburi. “Lucram si noaptea ca sa sustinem livrarile. Lucram in trei schimburi cu un efectiv de 350 de salariati”, a spus Gheorghe Boghiu, seful diviziei producatoare de roti dintate.

Se pierd bani

La Iasitex SA, salariatii lucreaza in tura de noapte mai mult pentru a asigura functionarea utilajelor de productie. Acest lucru este vital, deoarece societatea de textile are contract cu Ikea, producatorul numarul unu mondial in domeniul mobilei.

Potrivit liderilor de sindicat din cadrul firmei, in fiecare noapte, fluxul de productie este intretinut de 25 – 30 de salariati. “La noi sint utilaje care nu pot fi oprite pe timpul noptii. Fluxul tehnologic ne obliga la continuitate. Razboaiele de tesut nu pot fi oprite, deoarece se pun foarte greu in miscare sau sint dificil de reglat”, a precizat Daniela Banari, liderul unuia dintre sindicatele societatii.

Potrivit sursei mentionate, salariatii care muncesc in schimbul trei sint motivati sa dea un spor mare de productivitate. “Avem bonuri de masa, iar in acest an grila de salarizare este mai mare decit cea medie. De asemenea, avem si bonificatiile oferite conform legislatiei pentru lucrul pe timp de noapte”, a completat Banari.

Controverse

Reprezentantii patronatelor sint de parere ca munca pe timp de noapte nu da randament si este costisitoare pentru patroni. “Trebuie sa fim realisti, mai ales ca in timpul noptii productivitatea scade cu 25%. Plus incovenientele care apar odata cu schimbul trei, care tin de costurile mari ale utilitatilor, cu transportul si altele. De asemeena, pe aceste vremuri de criza, productivitatea este mica si nu mai este nevoie de un al treilea schimb. In cazul in care exista comenzi, se incearca productia acestora in doua schimburi. Numai in anumite conjuncturi este rentabil sa se lucreze in schimbul trei, iar conditia principala sint comenzile”, a declarat Neculai Vitelaru, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Conducerea firmei IG Watteeuw, una din cele trei divizii ale grupului BMT considera ca este o parere preconceputa. “Nu este asa cum se spune. Orice manager care se respecta si tine cu dintii de obiectivele propuse, reuseste sa asigure productia. Noi dam cele 25% spor de noapte, asa cum prevede legislatia, si ne indeplinim obiectivele cu promptitudine”, a precizat Gheorghe Boghiu, directorul IG Watteeuw Romania SRL, divizie a grupului BMT Romania.

S-a redus la jumatate

Grupul de Firme Kosarom isi asigura rentabilitatea cu ajutorul numarului mare de salariati si a utilajelor de capacitate mare. “Noi asiguram productivitatea cu un singur schimb, de luni pina vineri. Avem utilaje de productie de mare capacitate si reusim sa asiguram fluxul necesar de produse, fara sa apelam la alte schimburi. De asemenea, avem si un numar semnificativ de salariati, pe total grup fiind aproximativ 1.200 de angajati”, a declarat Lucian Apostol, presedintele grupului de firme Kosarom.

Potrivit acestuia, introducerea unui al doilea schimb ar creste cheltuielile. “Mai ales daca as introduce un schimb pe timpul noptii. In acest caz, legislatia prevede ore suplimentare platite dublu. Cu alte cuvinte, un al doilea si al treilea schimb nu ar fi de folos”, a adaugat Apostol.

Potrivit informatiilor oferite de ITM, in ultimii doi ani, numarul firmelor care au raportat ca au salariati care lucreaza noaptea, a scazut constant. “In primul semestru al anului 2009 au fost 59 de firme care realizau activitate si pe timpul noptii. In al doilea semestru numarul a scazut la 46, iar in primul semestru al anului 2010, a scazut la 45. In al doilea semestru, numarul s-a redus la 28”, a mentionat George Tanasievici, purtator de cuvint al ITM.

Acesta spune ca un numar mare de firme care au raportat ca au angajati care lucreaza pe timpul noptii sint din domenii care nu sint implicate direct in productia de bunuri. “Sint foarte multe firme de paza, restaurante si firme de taxi”, a conchis Tanasievici.

Comentarii