De Business

Punem punctul pe știi

Verificati daca nu ati fost furat!

joi, 31 iulie 2003, 23:00
3 MIN
 Verificati daca nu ati fost furat!

Mai aveti certificate de actionar acasa ? Daca da, s-ar putea sa ramineti cu buza umflata cind veti dori sa le vindeti. Si asta nu din cauza ca nu veti lua aproape mai nimic pe ele, ci pentru ca este posibil sa nu mai figurati ca actionar la societatile unde ati depus cuponul. Cum este posibil sa fi ramas fara actiuni? Simplu ! Altcineva care a avut acces la baza de date a Registrului Actionarilor le-a vindut in locul dumneavostra. Brokerii recunosc ca in trecut aceste tranzactii erau destul de frecvente. Brokerii recunosc chiar ca au existat SVM-uri (societati de valori mobiliare) special infiintate pentru astfel de tranzactii.
„Mi s-a spus ca nu mai am actiuni in cont”
La jumatatea lunii aprilie, ieseanul Ioan Ionescu a incercat sa vinda certificatele de actionar, al sau si al sotiei, pe care le detineau la Moldocim-actuala Heildelberg, prin societatea de valori mobiliare H&C Securities.
Ionescu spera sa primeasca banii imediat dupa Paste. Dar, cum a vazut ca trece si luna mai si inca nu a primit nici un leu, a mers si a batut din nou la usile SVM-ului iesean. Spre stupoarea lui a primit un raspuns care la lovit drept in moalele capului. „Dupa o luna si jumatate, cind m-am interesat mi s-a spus ca nu mai am actiuni in cont. Pe loc mi s-au restituit si certificatele de actionar”, poveste Ionescu.
Totusi nu a lasat lucrurile asa si a mers pe firul afacerii. „Sotia s-a interesat la «Moldocim» si la Registrul Roman al Actionarilor si a aflat ca actiunile noastre au fost vindute pe data de 25.06.1999. Societatea care a tranzactionat actiunile a fost SVM «Broker» SA-Fliliala Tg-Mures”, s-a plins Ionescu.
Dupa explicatiile brokerilor ieseni tranzactia a fost destul de simpla: dupa toate probabilitatile, angajatii firmei „Broker” au avut acces la baza de date cu actionarii societatii „Moldocim”, cu datele lor de identificare (serie de buletin cod numeric personal, numar de actiuni, etc). Astfel salariatii firmei clujene au putut sa dea singuri un ordin de vinzare in numele lui Ioan Ionescu din Iasi. Banii incasati in urma tranzactiei nu au fost insa virati iesenului, ci au ajuns in buzunarele unuia din angajatii „Broker” SA. Acum ieseanului nu-i mai ramine de facut decit sa se adreseze institutiilor de control sau sa se lase pagubas.
Cazul nu este singular
Cazul nu este singular in Iasi. Prin aceeasi situatie a trecut chiar si un broker al firmei H&C Securities. „In 1998 am vrut sa vind certificatele de actionar ale bunicilor mei. Dar am constat cu stupoare ca actiunile fusesera deja vindute. M-am interesat si am aflat ca tranzactia a fost realizata de catre „Broker” SA-Cluj. Eu am avut noroc deoarece am dat telefon la firma respectiva si acolo am dat peste niste cunostinte, care imediat mi-au pus actiunile respective in cont”, ne-a marturist brokerul sub protectia anonimatului.
CNVM a inasprit regulile
Intre anii 1998-1999, cind piata de capital semana mai mult cu o jungla, multe firme de valori mobiliare au fost infiintate tocmai pentru a trage astfel de tunuri financiare. „In trecut multe societati de valori mobiliare au fost create tocmai pentru a se ocupa cu vinzare de actiuni substrase”, ne-a declarat Gheorghe Plesu, actionarul majoritar al THG Investemens, firma de valori mobiliare. Astfel de tranzactii sint in prezent aproape imposibil de efectuat, deoarece Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a inasprit regulile dupa care pot fi derulate.
Verificarile se pot face la firma sau la Registrul Actionarilor
„Daca inainte tranzactiile puteau fi efectuate in numele clientului fara nici o problema, in prezent societatile de valori mobiliare trebuie sa faca dovada ca tranzactia s-a facut pe baza unui ordin al clientului. De asemenea, acesul la datele din Registrul Actionarilor este acum mult mai dificil ca in trecut”, a explicat Plesu.
Iesenii care au certificate si vor sa verifice daca mai au sau nu actiuni la societatile unde si-au depus cuponul au doua posibilitati: ori solicita informatiile telefonic de la firma unde detin actiunile, ori suna la Registrul Roman al Actionarilor. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii