De la „capitalism de cumetrie” la „gascuta”

joi, 15 aprilie 2010, 18:29
3 MIN
 De la „capitalism de cumetrie” la „gascuta”

Discursul lui Traian Basescu despre "gascuta" si procesul de bolsevizare a PDL este croit dupa aceleasi tipic si de pe aceleasi pozitii de pe care Ion Iliescu, prin 2002, daca va amintiti, tinea lectii despre "capitalismul de cumetrie" si "aroganta". Un amestec unic de detasare olimpiana si infierare bolsevica, prin care ambii au ales sa-si manifeste frustrarile publice fata de fostii tovarasi de drum. Au facut-o cind, chipurile, pareau incheiate orice calcule legate de propria cariera politica. Ambii s-au remarcat nu pentru ca ar fi avut de spus ceva nou, ci pentru faptul ca, prin punerea diagnosticului, par sa si detina reteta salvatoare a corectarii viciilor de forma din partid.

In amindoua cazurile, certurile izbucnesc in momente in care influenta de facto a liderului informal se reducea in partide, in interiorul carora, in plus, se punea la cale razboiul de succesiune. Iliescu reactiona pentru ca ambitiosul Adrian Nastase isi construia propria retea de oameni, indepartindu-i de la manete pe fidelii presedintelui. La fel, gascuta de care vorbea Traian Basescu – Blaga, Videanu, Berceanu – are un proiect, din cite se pare bine pus la punct, al aranjamentului de putere din PDL pentru urmatorii patru ani ani, ciclul electoral complet pentru partid. „Gascuta" detine ministerele cheie, robinetele cu bani publici si se suprapune perfect pe structura organizatorica a PDL. Fara ei, PDL ar deveni un ONG si un partener de discutii acceptabil pentru societatea civila.

Cum s-au incheiat jocurile din PSD? In final, Ion Iliescu reusea sa nu schimbe vreun pai, ci sa se doveasca  si clocitoarea neobosita a sistemului. Iliescu garanta zimbitor, in campania din 2004, pentru „capitalismul de cumetrie", cerind continuitatea. Fusese, evident, doar un complice care jucase partitura dizidentei de serviciu.

Traian Basescu poate ajunge in aceeasi situatie. Odata distanta luata fata de vechea garda, el nu are cum, de unul singur sau ajutat de un grup de oameni marginali, sa modernizeze si sa innoiasca PDL. Ideile lui Preda, Macovei sau Voinescu despre deschiderea partidului catre specialisti, sau votul uninominal pentru alegerea presedintelui partidului sustinut de Udrea, Turcan, Stolojan suna reformator, insa activul partidului rezoneaza 90% tocmai cu "gascuta" atacata de presedinte. Modernizarea si consolidarea statului esueaza sub campaniile crincene si haotice de politizare, facute la presiunea activului marunt de partid. Cum sa le mai spui acestor oameni sa mai faca loc si acelora care ar vrea sa vina in partid, acum, cind au puterea in mina? Lacomia si prostia lor nu sint cu nimic mai putin nocive decit ale pesedistilor sau liberalilor.

Intrebarea este daca, dupa acest semnal de alarma, care vrea sa spuna "oameni buni, cam pierdeti viitoarele alegeri", Traian Basescu mai are mutari in plic pentru influentarea jocurilor de putere si modernizarea PDL, altceva decit aparitiile la TV. Logic ar fi sa-i poata scoate din Guvern pe tusa pe cei vizati, pentru a le arata pisica. Dar, dupa o asemenea demonstratie de putere, nu e clar cine ar cistiga si in ce scop, pentru ca ar insemna sa lase PDL fara artileria grea, cind are mai mare nevoie de ea. Or, sub asediul concertat al PSD si PNL, Basescu nu are incotro. La alegerile generale de peste doi ani, oricit va incerca sa piseze acum PDL-ul, in lipsa de alternative, nu este deloc exclus sa revina la sentimente mai bune fata de "gascuta". Ceea ce ar inseamna, evident, inca un proiect esuat de reformare a unui partid romanesc.

Comentarii