James Bond din sectorul 5

miercuri, 22 aprilie 2009, 17:49
3 MIN
 James Bond din sectorul 5

Social-democratii au reusit in premiera sa-si propulseze un favorit la sefia unei structuri speciale din cadrul Ministerului de Interne. Comisarul sef Ionel Georgescu a fost imputernicit luni la conducerea Directiei Generale Anticoruptie(DGA). Numirea s-a facut pe ascuns, in a doua zi de Paste. Delegarea sa marcheaza prima victorie importanta a PSD in "razboiul serviciilor" cu PDL, Georgescu fiind cunoscut drept un protejat al cuplului Vanghelie-Hrebenciuc. Acelasi personaj a fost propus in urma cu doua luni la sefia celeilalte directii speciale a MAI, DGIPI, nominalizarea primind insa refuzul premierului Emil Boc. Intr-un final, la conducerea lui "doi si-un sfert" a fost preferat Cornel Serban, inhatat la scurt de procurorii DNA, in "dosarul Popoviciu". Esecul promovarii lui Georgescu la DGIPI l-a costat insa scaunul pe Liviu Dragnea, abia uns la Interne, demisia sa fiind provocata de aripa "Vanghelie-Hrebenciuc". Predecesorul sau, Gabriel Oprea, avusese o soarta identica. El a refuzat sa numeasca in diverse functii de conducere ale MAI o serie de protejati ai aceluiasi tandem Vanghelie-Hrebenciuc. 

Disputa pentru controlul serviciilor de informatii se anunta la baioneta. Cotroceniul se "bucura" de structurile speciale ale Ministerului Apararii si de relatia privilegiata cu Directia Nationala Anticoruptie. De cealalta parte, PSD incearca sa puna stapinire pe directiile apartinind Ministerului de Interne, portofoliu aflat in gradina proprie. Totusi, desi miza "razboiului" pare cit se poate de serioasa, e greu sa nu te pufneasca risul. Ce naiba cauta in toata aceasta poveste, Marian Vanghelie? Ca sforarul Viorel Hrebenciuc a fost insarcinat de PSD sa se ocupe de "agonisirea" unor directii nu surprinde pe nimeni. Dar, Vanghelie? E drept, competenta anticoruptie a DGA nu se rezuma doar la politie sau jandarmerie. Directia isi exercita controlul si asupra afacerilor dubioase ale administratiei locale, inclusiv ale primariilor. Cu alte cuvinte, curiozitatea lui Vanghelie de a mai arunca un ochi pe niste dosare, eventual de a mai schimba o virgula pe ici pe colo, pare indreptatita. Intrebarea este in ce masura dispune primarul sectorului 5 de "know-how"-ul necesar sa se joace de-a spionii? Sa nu uitam ca DGA reprezinta o structura concurenta a DNA, intr-o perioada in care institutia condusa de Daniel Morar este pe val. O demonstreaza si "dosarul Popoviciu", cind procurorii DNA l-au ridicat pe seful diviziei de Operatiuni al DGA, Petre Pitcovici.

In fapt, Vanghelie habar n-are in ce film joaca. Seful PSD Bucuresti interpreteaza doar rolul politicianului rascolit de pasiunea pentru serviciile secrete si crescut cu "almanahe" despre Carlos Sacalul. In peisaj, el ii reprezinta pe politicienii romani, deloc putini, care si-au dezvoltat dupa ’89 un adevarat fetis pentru serviciile secrete. Alesii din aceasta categorie isi cumpara oamenii in diverse pozitii ale structurilor de securitate nu atit pentru propria siguranta, cit mai ales pentru a-si demonstra potenta. Asemenea achizitionarii unui "4×4". Vanghelie nu a pus mina pe DGA, asa cum a titrat presa de marti. Vanghelie si-a "tras" un serviciu secret, ca sa moara dusmanii de ciuda. Liderul PSD Bucuresti se joaca insa cu focul. In jocul de sah pentru controlul serviciilor de informatii, el nu este altceva decit un simplu pion.

Comentarii