Logica anti-prezidentiala justificata

joi, 06 decembrie 2007, 20:21
3 MIN
 Logica anti-prezidentiala justificata

Traian Basescu infaptuieste visul dreptei, un mare partid politic, capabil sa surclaseze stinga postcomunista. Prin modalitatea de lansare, noua constructie politica, PDL, are un mare pacat, care o face artificiala: contine germenii unei constructii pseudo-democratice. PDL era un proiect dezirabil de mult timp, plutea in aer. Dar chiar trebuia sa se intimple totul intr-un ceas? In anuntul public facut de liderii PD si PLD nu am vazut entuziasm, incredere, o urma de decizie luata in urma discutiilor. Observam, in schimb, un exercitiu de putere sfidator al unui singur om; o demonstratie de forta inutila, de inspiratie putiniana, peste consimtamintul unor oameni, fara nici o intentie de consultare a lor, incalcind si ridiculizind ceea ce ar fi, de altfel, resortul de functionare al oricarui partid democratic. Dezbatere? Oare va mai fi acest cuvint folosit de acum incolo? Pare doar o pierdere de timp. Sute de mii de oameni, membri de partid, neintrebati? Oare cind urmeaza milioanele?

Referendumul s-a terminat nu dezamagitor, ci ingrijorator pentru presedinte. Nu atit esecul, asumat de altfel, conteaza, cit impresia generala ca Basescu poate pierde pe termn lung. Gestul sau pripit, parte din furie, parte din calcul, este semn al unei orbiri de sfirsit de mandat. De aici si costul de imagine: superpartidul cladit pe vointa unui om, nu pe intelegerea si concursul celor implicati. Ceea ce este trist pentru situatia institutionala generala din Romania, din pacate, dupa acest simulacru, Traian Basescu nu face decit sa confirme logica unei agende anti-prezidentiale pentru ingradirea puterii acestuia, in care se regasesc deopotriva PSD si PNL.
Prin interventia sa intempestiva, Basescu ajuta nesperat PNL si PSD.

Indiscutabil, PNL rasufla usurat dupa un an in care a trait cu spaima clonei inventate de Stolojan. Liberalii au o sansa de a spune: "V-am zis! Stolojan a indus in eroare!". Mai mult, diferenta dintre PNL si PDL pe buletinul de vot va fi de citeva dioptrii in plus sau in minus. Confuzia poate ajuta nesperat PNL. Un culoar liber, in sfirsit, pentru liberii cugetatori speriati de un partid prezidential, marioneta unor impulsuri. De mult n-am mai vazut atitea fete voioase pe la liberali, inacrite dupa dozele de caltabosi si plicuri difuzate cu insistenta de mass-media.

PSD nu are decit de cistigat. In epoca de confuzie, a jumatatilor de masura, instaurata de Mircea Geoana, demagogii de spita veche si cei tineri vor produce, in harmalaia generala, uitind orice reforma interna, o doctrina justificata despre ingradirea puterii prezidentiale, care sa le salveze debusolarea. Dupa nasterea PDL, aceasta platforma chiar capata un sens.

Daca datele se mentin, putem fi siguri ca PSD si PNL vor avea impreuna, indiferent daca in 2008 va fi vot pe liste sau uninominal, mai mult decit PDL. Vom vedea acest lucru imediat dupa alegerilor locale, cind PSD si PNL vor face impreuna majoritatile in consiliile locale si judetene. De ce? Partidul lui Basescu iese din rolul care l-a facut atit de indragit: nu mai este in minoritate, in defensiva, in postura celui care are nevoie de sustinere. Un partid care are la un moment dat aproape 40% atrage prin putere multi indecisi, intr-o logica majoritara, dar modifica perceptia publica despre partidul care are nevoie de sprijin. Structurilor puterii nu le mai poti plinge de mila. Mai ales cind, in intregime, ea pare sa se intinda la picioarele unui singur om.

Comentarii