Londra se vede in ceata

vineri, 25 mai 2012, 19:57
3 MIN
 Londra se vede in ceata

Nu a mai ramas prea mult timp pana la deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de la Londra si toata lumea face pregatiri intense. Se incearca ultimele sanse de calificare, se disputa ultimele turnee, se indeplinesc norme si bareme, se definitiveaza locurile si se fac ultimele ajustari inaintea startului in marile intreceri din metropola de pe Tamisa. Si Romania se pregateste sa faca fata acestui eveniment, mai ales ca, de-a lungul anilor, sportivii tricolori au obtinut destul de multe medalii sub semnul celor cinci cercuri. Insa previziunile din acest an sunt destul de pesimiste, si asta nu o spun numai analistii, ziaristii sau specialistii, ci chiar oficialii care se ocupa de problema. In frunte cu presedintele COSR, Octavian Morariu, desi, ca om de sport, acesta trebuie sa intretina moralul sportivilor romani inainte de start.

Anul trecut a fost unul dintre cele mai sarace in bilant din istoria recenta a sportului romanesc, fapt ingrijorator deoarece a fost an preolimpic. Acest fapt reprezinta motivul principal al prognozelor sumbre aparute in perspectiva bilantului de la Londra. Gimnastica a coborat amenintator, canotajul a ramas fara medalii de aur, atletismul este praf, bazandu-se pe doar doi sportivi peste care anii trec, inotul se stinge odata cu Camelia Potec, la box am ajuns sa trimitem doar un singur sportiv, iar in jocurile pe echipe nu mai suntem ceea ce am fost. Nu sunt putini cei care proorocesc ca la Londra 2012 sportul romanesc va ramane, daca nu chiar fara medalii, sigur fara titluri, ceea ce nu s-a intamplat de 60 de ani incoace.

Si chiar asa, nu exista oare nimic pozitiv, care sa ne trezeasca optimismul? Iata ca, in anul olimpic 2012 unele discipline dau semne de trezire. Gimnastica feminina a obtinut un bilant fulminant la Europene, castigand patru titluri din cinci posibile. Sigur ca Olimpiada inseamna altceva, acolo vor fi si americancele si asiaticele, dar competitia de la Bruxelles ne-a dat sperante ca inca mai existam. Nu mai vorbim de judo, sport in care exceleaza in primul rand Asia, dar poate ca sportivii nostri vor prinde forma maxima in capitala Regatului Unit, asa cum au facut-o in numeroase randuri. Si nu in ultimul rand, trebuie sa amintim ca de multe ori in istorie rezultatele in anii preolimpici au fost excelente pentru Romania, dar bilantul olimpic, desi pozitiv, a fost usor dezamagitor.

Nu aceasta este problema, daca sportivii nostri se vor mobiliza si vor obtine succese stralucite acolo, desi este perfect posibil. Cateva medalii, chiar de aur, nu pot ascunde starea precara a sportului romanesc. Am pomenit mai sus de Camelia Potec, care, la final de cariera, este singura inotatoare calificata pentru Londra. Am mai amintit de cei doi atleti, Nicoleta Grasu si Marian Oprea, care tin atletismul in reanimare. Mai sunt astfel de sportivi, judoka Alina Dumitru sau o parte din componentele nationalei de handbal feminin. Toti acesti competitori ar trebui sa predea de-acum stafeta tinerilor care vin din urma. Insa toti acestia si multi altii au jucat rol de alibi pentru conducatorii care s-au perindat prin fruntea miscarii sportive. Prin Gabi Szabo si Ionela Tarlea ne-am scos cu atletismul, prin Alina ne-am scos cu judo, prin Elisabeta Lipa, cu canotajul. Aceasta este politica traditionala postdecembrista a sportului romanesc: "sa ne scoatem". Daca iese cumva vreo "legenda", nu este nevoie sa mai cautam si pe altii, uitand ca si legendele au un sfarsit. Exista destul de multi tineri talentati pe plaiurile mioritice, insa nu sunt trimisi la competitii internationale fara obiectiv, sa se rodeze. Fiindca e criza, nu sunt bani si, vorba unui fost premier, sportul nu este una dintre primele zece prioritati ale natiunii.

Daca privim lucrurile in aceasta lumina, ajungem sa credem ca o performanta deosebita a sportului romanesc la Londra va reprezenta o noua operatiune de ascundere a gunoiului dupa usa. Iar un esec rasunator n-ar fi cea mai mare drama a miscarii sportive de la noi.

Comentarii