Musulmanii moderati sint invitati sa faca un pas inainte

miercuri, 28 iunie 2006, 20:02
4 MIN
 Musulmanii moderati sint invitati sa faca un pas inainte

Arestarea romanului convertit la islamism exact inainte de a arunca in aer o masina intr-un loc aglomerat din Timisoara nu are cum sa nu ne puna pe ginduri. Faptul ca cineva isi propune sa omoare pina la 200 de oameni doar pentru a pedepsi Romania si politica ei externa nu poate sa treaca neobservat.
Insa multi considera ca in jurul lui Florin Lesch se face prea multa scandal. Modalitati de a minimaliza intentiile barbatului par inepuizabile. Se invoca faptul ca Florin Lesch era bolnav mintal, desi este clar ca nu a reactionat dintr-un impuls de moment, cum se intimpla de multe ori celor care nu actioneaza in cunostinta de cauza, ci a planificat totul pe indelete. Daca a inghesui in masina mai multe butelii de aragaz conectate la un dispozitiv de explozie te face bolnav mintal, inseamna ca toti criminalii ar trebui transferati din inchisoare in azilurile de nebuni, ceea ce nu este cazul. De asemenea, se considera ca Florin Lesch nu era altceva decit un tinar inofensiv, care nu dorea decit sa iasa in evidenta cu orice chip. Insa, la o analiza mai atenta, se poate observa ca nu se gasesc diferente prea mari intre el si ceilati luptatori ai Jihadului care s-au evidentiat in Occident. Da, Florin Lesch avea slapi si tricou, dar el poate fi comparat cu Shepherds Bush, islamistul care a participat la atacurile din 7 iulie in Marea Britanie si care era poreclit de catre prieteni Bambi din cauza ochilor umezi, a urechilor mari si a comportamentului sau sfios. Poate fi comparat, de asemenea, cu islamistul pasionat de baseball sau cu cel care conducea un autobuz de scoala, ambii prinsi in timp ce planuiau decapitarea premierului Canadei. De fapt, Florin Lesch poate fi comparat cu toti cei care au planificat atacuri teroriste in toate tarile occidentale, inclusiv cu belgiana get-beget care se distra in tinerete furind din magazine si care s-a convertit la islamism pentru a se arunca in aer. Terorismul islamic, fie ca foloseste butelii de gaz, ca in Romania, ingrasamint chimic, ca in Canada, exploziv artizanal TATP, ca in Marea Britanie, sau avioane, ca in SUA, este la fel de periculos peste tot. Si asta pentru ca terorismul islamic se dovedeste a fi o ideologie extrem de molipsitoare, chiar si in Romania, unde peste 80% din persoane se declara ortodocsi convinsi si unde la intrebarea „Ce ati face daca ati fi bogat?”, omul de rind raspunde invariabil „O biserica”.
Din pacate, pe cit de mare este gravitatea acestui fenomen, pe atit de greu este de controlat. Interventiile militare, ignorarea drepturilor omului, subminarea drepturilor civile, inasprirea conditiilor de imigrare si obtinere a cetateniei sint doar citeva din solutiile extrem de controversate gasite pina acum de tarile occidentale, unde comunitatile musulmane reprezinta un procent considerabil din populatia totala. O alta solutie, mai putin controversata, este aceea de a implica musulmanii in lupta impotriva terorismului islamic.
Insa aceasta ultima alternativa se lasa mult asteptata. Musulmanii imigranti ezita sa iasa in evidenta pentru a sustine valorile tarilor occidentale gazda. De obicei, liderii musulmani se multumesc sa condamne printr-un comunicat actunile teroriste ale musulmanilor radicali. De multe ori, aceste condamnari oficilale arata si frica musulmanilor moderati de a nu fi izolati si stigmatizati de societate. Insa cei mai multi credinciosi prefera sa pastreze tacerea si distanta. Dintre acestia, daca unii chiar simt in adincul sufletului un sentiment de vina fata de nevinovatii ucisi in numele Islamului, altii se simt de-a dreptul jigniti de cererea opiniei publice de a-si arata in mod activ fidelitatea fata de tara gazda. Aceasta ultima categorie de musulmani crede ca orice adept al Islamului poate cadea oricind victima unui atentat terorist, si deci, in calitate de posibila victima, nu are de ce sa dovedeasca ostilitate fata de radicali. „De ce musulmanii ar trebui sa condamne, sa se scuze din cauza actiunile radicalilor care nici macar nu ii reprezinta, radicali care nici macar nu sint priviti ca musulmani veritabili?”, se intreaba destul de afectat Khurshid Drabu, un membru al Consiliului Musulman Britanic, citat de AFP.
Este adevarat ca musulmanii moderati se afla intr-o situatie ingrata. Daca accepta sa-i condamne in mod activ pe confratii lor fundamentalisti, ei sint nevoiti sa preia responsabilitati care nu le apartin de fapt, riscind sa fie catalogati drept tradatori ai Islamului de comunitatile de origine. Daca prefera sa ramina in umbra, tacerea lor poate fi luata drept o acceptare a actiunilor teroriste si, ca urmare, ei sint evaluati drept cetateni rai si condamnati la izolare si saracie.
Este o dilema fara iesire. Si daca tot este fara iesire, musulmanii din Europa si America ar trebui sa inteleaga ca singurul lucru rational in acest caz este actiunea. Este adevarat, nu traiesc in societati croite pentru valorile lor, si de multe ori simt ostilitatea fata de locul unde au imigrat, in cautarea unei vieti mai bune. Insa, asa cum musulmanii fundamentalisti folosesc simbolurile culturii occidentale – internetul, metroul, telefonul mobil, energia nucleara – pentru a face rau, musulmanii moderati au datoria de a utiliza mijloacele aceleiasi culturi, pe care ei singuri si-au ales-o – marsul pasnic, declaratii publice, implicarea in programe educationale – pentru a micsora raul.

Comentarii