Oltchim?! Dar Terom??

marți, 02 octombrie 2012, 19:55
3 MIN
 Oltchim?! Dar Terom??

Poate ca in sfarsit s-a incheiat un episod periculos din subiectul Oltchim, desi lucrurile n-ar trebui sa se opreasca aici. Poate ca Morar si Kovesi nu vor mai apuca sa-si mobilizeze subordonatii pentru descalcirea atator ite care s-au strans in jurul acelui combinat, sugrumandu-i pana la urma activitatea. Sau poate ca vor reusi acest lucru cei pe care ii va propune astazi ministrul Mona Pivniceru in locul lor – daca vor primi in final acordul sefului statului, de semnatura caruia este nevoie pe decretele de numire in functii. Ministrul Economiei deja e hotarat sa-l destituie pe Remus Vulpescu de la sefia Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, probabil pentru ca Dan Diaconescu oricum l-ar fi dat in judecata si pe acesta, si pe premier, indiferent daca "oferta" sa de "privatizare" ar fi fost acceptata sau nu. Cert este ca s-a dovedit din nou cum isi poate bate joc cineva de oameni bazandu-se pe legi interpretabile si spectacol ieftin pana la absurd, si cum autoritatile statului nu sunt in stare sa ii apere pe acesti oameni, asa cum trebuie sa faca in permanenta.

Luni seara, cei doi lideri ai coalitiei de guvernare s-au intrecut la proba aruncarii cartofului fierbinte spre guvernele anterioare. Este aceeasi metoda paguboasa, roasa de atata folosire de catre mai toate guvernele din ultimii 23 de ani, de a se vaita ce grea e greaua mostenire, in loc sa caute si sa aplice neintarziat cea mai buna solutie care se poate gasi intr-un timp cat mai scurt. USL a ratat cu succes si acest examen. A fost mai importanta pierderea de vreme cu tentativa de suspendare a presedintelui, in loc sa dea atentie la ce patesc romanii in propria tara atunci cand sunt ignorati de autoritati.

Insa Victor Ponta, acum premier, putea foarte usor sa invete din experientele trecutului nu prea luminos al partidului pe care il conduce, pentru ca atunci cand era sef al Corpului de Control al primului ministru Adrian Nastase (2001-2004), iar in timpul liber preda Dreptul Penal la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, un caz asemanator, dar mai grav decat la Oltchim, s-a petrecut la Iasi. Cel mai mare combinat de fibre sintetice din tara, Térom, a fost dat de guvernarea pesedista de atunci unei persoane fizice – asa cum era cat pe ce sa se intample acum cu Oltchim si Diaconescu. Desi in cursa se inscrisese si o firma locala cu renume si prestanta, Asociatia de Valorificare a Activelor Statului a preferat sa dea ditamai combinatul – la un pret scazut de cateva ori! – unui sirian care nu doar ca nu a platit suma "licitata", dar a furat nestingherit zeci de milioane de dolari pana cand s-a schimbat guvernarea. In 2005, Hassan Nana’a si-a luat talpasita profitand de o fereastra de doar cateva zeci de minute in care interdictia de parasire a tarii a fost suspendata. Minutele salvatoare dintre expirarea la termen si reinnoirea ei cu o intarziere suspecta l-au prins pe escroc taman la scara avionului. In urma lui, sute de angajati ai fostului CFS au ramas fara slujbe, pagubele imense nefiind recuperate nici pana azi.

Daca mai amintim si de celebrul Omar Hayssam, am putea concluziona ca social-democratia din Romania le-a priit "investitorilor strategici" din Siria. Cat despre Térom, fostul premier de atunci (care acum are foarte mult timp liber la dispozitie) ar face bine sa aloce un capitol in memoriile sale. Macar o mana de ajutor sa dea astfel justitiei, sa-si mai spele din pacate si sa ofere material de studiu actualului premier, ca sa evite sa faca aceeasi greseala cu Oltchimul. Nu ca l-ar pedepsi cineva – pe el sau pe alti factori de decizie in caz de un esec lamentabil, vezi cazul combinatului iesean – dar macar asa, de obrazul romanilor. Responsabilitatea e sublima, dar la politicieni lipseste cu desavarsire.

PS …Si ce echipa de handbal extraordinara era la Térom!

Comentarii