Orasul fasolelor

miercuri, 26 ianuarie 2011, 18:54
3 MIN
 Orasul fasolelor

Un scandal cum rar ne-a fost dat sa vedem tinea capul de afis in presa locala in urma cu exact trei ani. Liderul PDL Iasi de atunci, Dan Carlan, propunea Primariei o celebrare "originala" a Unirii Principatelor. O serbare populara cu fasole si cirnati, culmea, pe cheltuiala democrat-liberalilor. Reactia de atunci a Primariei a fost fara echivoc. Un demers "populist" care nu trebuie incurajat intr-un oras cu "steif" cum e Iasul. Mai mult, un atentat la sanatatea publica. "Nu poti obtine avize sanitar-veterinare pentru asa ceva", sustineau reprezentantii Primariei.  Dupa doar trei ani Iasul si-a pierdut "steiful", ospatul cu fasole si cirnati, organizat de aceasta data sub obladuirea Palatului Roznovanu, devenind punctul culminant al manifestarilor dedicate Unirii. E greu de inteles schimbarea de optica a Primariei. Putem cel mult sa avansam citeva ipoteze. Poate pentru ca 2011 nu mai este an electoral sau poate pentru ca intre timp dusmania din Nichita si Carlan – daca a existat vreodata – s-a mai potolit. Poate pentru ca ideile importante au nevoie de timp sau poate pentru ca degustatorii traditionali de fasole trebuia sa se afle luni in Piata Unirii. Toate variantele de mai sus au dramul lor de adevar. Cred insa ca motivul principal pentru care ideea ospatului cu fasole a incoltit cu intirziere a fost lipsa de inspiratie. Nu e prima data cind autoritatile locale se dovedesc incapabile sa creeze evenimente care sa atraga atentia asupra orasului si care sa "inchege" comunitatea. Mai rau, nici iesenii nu si-au dat prea mult interesul sa ajute la cheltuirea celor 500 de mii de lei alocati sarbatorii, in preajma manifestarilor, pe adresa Primariei fiind expediata o singura propunere.

Ne laudam cu industria IT? De ce nu organizam o hora a Unirii cu robotii creati de studentii ieseni, bucuresteni sau craioveni. Pe 1 Decembrie in hora s-ar prinde si robotii clujeni sau timisoreni. Avem cele mai bune vinuri? Ce ziceti de un campionat mondial al bautorilor de vin? Mai ales ca am fi ultimii care am cadea sub masa. Eminescu? Orasul romantismului si al iubirii. Sint atitea orase europene care traiesc doar din valorificarea acestui concept. Festivalul Modei? Iesenii ar putea fi incurajati ca in saptamina dedicata evenimentului sa poarte nuantele sezonului, recomandate in prealabil de designeri. Nu vor intra multi in joc din primul an, dar cu timpul iesenii ar constientiza ca orasul lor lanseaza trendul. Festivalurile simfonice, de jazz sau rock ar putea fi promovate pe timpul derularii cu muzica specifica in transportul public. S-ar sinucide soferii RATP? Nu, pentru ca avem si Festivalul Catalina. Cucuteni? E plina lumea de excentrici bogati care ar cheltui o mica avere sa traiasca intr-o rezervatie, in conditiile din urma cu 5000 de ani. Prea multi pensionari? De ce nu un campionat international de saptic? "Iasi, capitala mondiala a sapticului" suna totusi mai bine decit "Iasi, capitala regionala a fasolelor".

Ideile de mai sus sint in mare parte traznite si usor de criticat. Au insa acea doza de originalitate si de indrazneala care lipseste actiunilor promovate de administratia locala. Atrag usor atentia asupra Iasului, costa putin si creeaza, in timp, o emulatie a comunitatii in jurul propriilor valori. E drept, au si dezavantaje. Aduc mai putine voturi decit o portie de fasole cu cirnati. 

Comentarii