Pactul cu diavolul

joi, 20 decembrie 2012, 19:22
2 MIN
 Pactul cu diavolul

Ne-o spune raportul Comisiei de la Venetia, organismul menit sa indrume democratiile in consolidarea statului de drept. Comisia confirma ca, in vara, am avut de-a face un puci parlamentar si, in nici un caz, cu o campanie de manipulare a oficialilor europeni si de denigrare a USL dusa in plan extern de „agentii lui Traian Basescu". Documentul arata lipsa dovezilor incalcarii Constitutiei de catre presedinte, indica presiunile facute asupra Curtii Constitutionale pentru a adopta un aviz in 24 de ore, fara a fi lecturat sau dezbatut in Parlament. De asemenea, critica revocarea Avocatului Poporului si inlocuirea lui cu un politruc, dar si incercarea de restrangere a prerogativelor Curtii Constitutionale. Este condamnata demiterea presedintilor Camerelor si sunt puse la zid atacurile si presiunile asupra magistratilor si justitiei. Se mai subliniaza modul in care guvernul Ponta a abuzat deseori de ordonantele de urgenta, utilizate impotriva Constitutiei si pentru a sustrage deciziile parlamentare controlului CCR etc. Acesta este un document oficial al unei Comisii a Consiliului Europei referitor la abuzurile comise de liderii USL. Asadar, Comisia de la Venetia nu se uita la Antena 3, pentru a observa ca „dictatorul" a chinuit poporul, iar USL a incercat sa-l  salveze printr-o demitere.

Ce ne spune acordul Basescu-Ponta? Foarte multe dintre punctele sale esentiale se axeaza exact pe aspectele semnalate de susnumita comisie: asigurarea independentei justitiei si a statului de drept, respectul pentru valorile constitutionale si a institutiilor fundamentale, care nu mai trebuie nici atacate si nici deligimate; respectarea prevederilor Constitutiei in emiterea ordonantelor de urgenta si punerea in aplicare a deciziilor Curtii; garantii ca procesul de limitare a atributiilor institutiilor statului de drept nu va putea fi reluat de catre politicieni; numirea unui Avocat al Poporului cu sprijinul partidelor; procese transparente de numire a sefilor parchetelor, aplicarea deciziilor ANI si actiunilor anti-coruptie; incetarea atacurilor asupra statului de drept si a celor cuprinse in angajamentele externe etc.

Din perspectiva presedintelui, ramas izolat, acordul este, asadar, o forma disperata de securizare a actiunilor si reformelor realizate in ultimii ani. Documentul aduce cuvantul si semnatura artizanilor contra-reformelor din vara sub ochii oficialilor europeni. Fiindca este pentru uz extern, se explica si faptul ilar al preluarii unor puncte din Constitutie. De cealalta parte, Victor Ponta are nevoie de credibilizare, dupa ce a devenit un personaj nefrecventabil in plan european. Insa, in viziunea baronilor si figurilor penale din USL, a lui Crin Antonescu si Dan Voiculescu, pactul poate echivala cu o capitulare, daca va fi pus in practica, de aici si reactiile lor duplicitare. Pentru ei, pactul poate fi parafat doar pentru a castiga timp. O justitie independenta? Nici in cosmarurile cele mai negre. S-ar autocondamna.

De obicei, asemenea acorduri duc la tragerea pe sfoara a partii de buna credinta. Pentru oameni care nu pun pret pe statul de drept, nu au incredere in cuvantul dat, desconsidera propria semnatura sau orice forma de contract public, ideea de agreement este doar o alta forma de inselatorie.

Comentarii