PAS in doi

miercuri, 16 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 PAS in doi

"Nu se poate risca sa vina un investitor strain la Cotnari sa strice soiurile de acolo". Astfel a argumentat vicepresedintele PNTCD Vasile Lupu pozitia sa si a partidului sau in privinta privatizarii IAS Cotnari catre Asociatia Salariatilor de acolo, metoda deja arhicunoscuta sub denumirea de PAS. Recent, vestitul IAS a trecut astfel in posesia salariatilor, prin majorare de capital, FPS detinind acum la Cotnari doar un pachet de actiuni de circa 30 la suta, dintr-unul ceva mai mult decit dublu. In aceste conditii, actiunile FPS, extrem de atractive pina acum, nu mai valoreaza nici cit o ceapa degerata in ochii oricarui investitor.
Metoda privatizarii catre salariati a fost una din inventiile cele mai nefaste ale PDSR, in anii in care s-a aflat la guvernare. Sub obladuirea dictonului ca "ce a fost a intregului popor trebuie sa ramine acestuia", fostii guvernanti dinainte de ’96 au facut tot posibilul pentru a transforma privatizarea, pe care nu o puteau ocoli din cauza presiunilor externe, intr-o pomana electorala din care nu avea nimeni de cistigat pe termen lung. Astfel, rind pe rind, au fost inventate privatizarile prin MEBO, prin cupoane de proprietate, prin certificate de proprietate si, in fine, prin vinzare catre asociatia salariatilor. Daca primele metode si-au facut datoria la timpul lor, in detrimentul relansarii economice, fireste, ultima inca mai este valabila prin lege si se aplica cu succes acolo unde interesele politice sau doar simpla lipsa de viziune economica o cer. Cu atit mai mult cu cit legea prevede ca, in cazul acestor privatizari, salariatii sint avantajati fata de alti ofertanti.
De ce astfel de privatizari au fost prost gindite? Chiar din proiect, acestea nu ating principalul scop al privatizarii din Romania: acela de a asigura resursele necesare investitiilor in modernizare si restructurare. Daca statul ar fi avut aceste resurse, n-ar mai fi fost nevoie de privatizare in pripa, pentru ca privatizarea dupa modernizare – dupa cum au dovedit-o Cehia si, partial, Ungaria – este infinit mai profitabila pentru stat. Insa, in aceste doua tari, privatizarea post-modernizare a vizat doar transferul managementului de la stat la privati. Ceea ce este cu totul altceva.
Un exemplu recent este extrem de relevant. Uzina de avioane Aerostar din Bacau, destul de curtata de investitori straini, a fost cumparata saptamina trecuta de asociatia salariatilor. Se stie ca, pe piata avioanelor, concurenta mondiala este acerba. Aerostar a rezistat pina acum datorita comenzilor guvernamentale, majoritatea disperate, pentru a o mentine pe linia de plutire, ca sa fie cit de cit atractiva in ochii potentialilor investitori. Pentru a o face fiabila, un investitor ar fi trebuit sa investeasca sume imense la Bacau, daca ar fi vrut sa reziste pe piata. Ce pot investi aici salariatii fabricii, inglodati deja in datorii esalonate pe ani de zile de aici inainte numai pentru a-si achita actiunile achizitionate saptamina trecuta?
Cit despre Cotnari, Vasile Lupu i-a consiliat din toate puterile pe salariati, de frica vreunui alt investitor care sa "strice soiurile", spune dinsul. Se pune insa problema: la ce folosesc aceste vestite soiuri daca ele nu sint stiute in Europa decit de specialistii in materie? Fireste, nimeni nu spune ca vinurile de Cotnari nu sint bune. Insa, tocmai de aceea, vinurile trebuie si promovate si, eventual, imbunatatite. Iar pentru aceasta trebuie bani multi. Ii vor avea salariatii din Cotnari, care deja s-au bagat in datorii pina peste cap pentru a-si cumpara actiunile? Peste citiva ani, mai multi sau mai putini, viile de acolo vor trebui inlocuite. Lucrarile de amenajare sint extrem de costisitoare. Vor face fata salariatii, sau vor prefera sa scoata via pentru a cultiva porumb?
Mugur Isarescu a anuntat recent, in cadrul programului de dezvoltare pe termen mediu, ca va renunta la acest tip de privatizare numit PAS, pentru ca este total ineficient. Masura de modificare a legii privatizarii nu este insa una usoara si, probabil, va trece ceva timp pina sa devina realitate. Va mai scapa ceva oare, pina atunci, din portofoliul actual al FPS fara a nu fi fost deja inhatat de profitorii din actuala clasa politica si clientela ei? (Claudiu RAUS)

Comentarii