Repetitie pentru referendum

duminică, 13 mai 2007, 19:44
4 MIN
 Repetitie pentru referendum

Cu o saptamina inaintea referendumului din 19 mai, taberele pro si contra Basescu si-au incordat muschii in fata iesenilor. Cele doua mitinguri, organizate la diferenta de circa o ora, au probat capacitatea partidelor beligerante – PSD si PRM, pe de o parte, si PD si PLD, de cealalta parte – de a mobiliza cit mai multi sustinatori. Astfel, zeci de dubite, de autobuze si de autocare venite de prin toate partile Moldovei au luat cu asalt Iasul, aducind mii de suporteri, unii rosii, altii portocalii, pentru a-i asculta si aplauda fie pe Geoana, fie pe Basescu.
In perspectiva referendumului de peste citeva zile, Iasul a reprezentat experimentul cel mai bun pentru a lua pulsul corect al vietii politice. Judet dominat de PSD, formatiune ce detine majoritatea in toate consiliile locale importante, precum si primariile oraselor mari, inclusiv a municipiului Iasi, si care trimite cei mai multi parlamentari pesedisti in Legislativ, Iasul s-a dovedit, de-a lungul timpului, un bazin electoral imprevizibil. Totusi, daca pe 19 mai in judetul Iasi (pe care avem multe motive sa-l consideram un judet "pesedist") vor cistiga cei care se pronunta impotriva suspendarii lui Basescu, atunci aproape sigur presedintele se va intoarce la Cotroceni. E greu de crezut ca acest vot pro-Basescu nu se va repeta si in celelalte judete ale Romaniei, majoritatea dintre ele aratindu-se, dupa 1989, mai "de dreapta" decit tinutul nostru. Apoi, nu este de neglijat nici numarul mare de alegatori ieseni, a caror eventuala prezenta masiva la urne, peste o saptamina, poate influenta scorul final al confruntarii. 
Tocmai de aceea, la aparitia informatiei ca Traian Basescu va veni la Iasi, pesedistii s-au mobilizat imediat, anuntind organizarea unui miting in aceeasi zi cu cea vizata de presedintele suspendat. Actiune riscanta, intrucit a putut lasa iesenilor neutri posibilitatea de a verifica "ochiometric" cine a adunat mai multi si ce fel de suporteri, suprapunerea celor doua mitinguri a scos la iveala insa o multime de lucruri interesante.
In primul rind, cele doua mitinguri au aratat situatia ingrata in care se afla PNL, adica tocmai partidul care asigura guvernarea Romaniei. Dupa ruperea Aliantei DA, se poate spune ca liberalii nu mai au un loc bine stabilit pe esicherul politic. 
Astfel, desi tuna si fulgera impotriva lui Basescu, PNL Iasi nu a participat totusi la mitingul organizat de PSD-PRM. Pina si cei mai inversunati adversari ai presedintelui Basescu au considerat ca este sub demnitatea lor sa se afiseze alaturi de peremisti si pesedisti, pe care, pina mai ieri, ii considerau responsabili pentru toate relele Romaniei. Mai mult, destui votanti traditionali ai liberalilor s-au regasit la mitingul pro-Basescu, ceea ce arata un transfer clar de electorat dinspre PNL spre PLD si PD.
E greu de spus cine va cistiga, pe termen scurt ori mediu, lupta dintre PSD si PD – partidele care tind sa devina protagonistele vietii politice romanesti. Dar este sigur cine va pierde: PNL; mitingurile de la Iasi au aratat-o cit se poate de clar. Probabil, o adunare organizata de PNL Iasi plus Tariceanu, tot in aceeasi zi cu celelalte doua mitinguri, ar fi strins doar citeva zeci de ieseni.
Apoi, a iesit in evidenta, inca o data, discrepanta dintre cele doua cele tipuri de alegatori. La pesedisti au predominat oamenii mai in virsta, de la tara. La Basescu, au venit mai degraba tinerii de la oras. Cele doua Romanii, sesizate atit de bine la alegerile din 2004, s-au aflat din nou una linga alta, poate mai putin ostile una fata de cealalta. E adevarat, spre deosebire de adunarile Aliantei DA din 2004, au lipsit din multime diversionistii trimisi de PSD pentru a tulbura discursurile lui Basescu si Stolojan. De altfel, de data aceasta, avind in vedere superioritatea neta a numarului sustinatorilor lui Basescu fata de cei ai lui Geoana (cam 16.000 la 8.000 – in nici un caz 60.000 la 25.000, cum au anuntat organizatorii!), probabil ca eventualii indivizi turbulenti n-ar fi avut nici o sansa sa se manifeste.
In orice caz, cele doua mitinguri, chiar daca nu au adunat atit de multa lume pe cit se asteptau partidele, s-au dovedit un excelent exercitiu politic inaintea referendumului de pe 19 mai. S-a vazut ca PSD nu mai este ce a fost, nici macar intr-un judet "pesedist" ca Iasul, s-a vazut ca politicienii (poate cu exceptia lui Basescu) ramin niste vorbitori neinspirati, incapabili sa electrizeze cu adevarat masele, dar s-a vazut si ca electoratul se maturizeaza, refuzind sa se mai lase atras in jocurile singeroase (la propriu) ale actorilor politici. Pina la urma, cum este si normal, totul trebuie sa se decida la urne. Se pare ca Romania se schimba cu adevarat. Totusi, desi la Iasi PSD a inregistrat prima infringere clara in fata lui Traian Basescu, competitia dintre sustinatorii si adversarii presedintelui suspendat ramine deschisa oricarui rezultat.

Comentarii