Voievodul se intoarce

marți, 01 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Voievodul se intoarce

Duminica, la inchiderea celei mai agitate sedinte din ultimii ani a conducerii largite a PNTCD, presedintele Constantinescu a transmis "un mesaj personal", pe care l-a vrut "de incredere si sustinere", la adresa partidului. Interventia sa a fost ofensiva, directa si foarte angajata. El a salutat deciziile luate de plenul Delegatiei Permanente, respectiv, de inlaturare a partizanilor lui Radu Vasile, a solicitat participantilor mai multa combativitate si incredere in partid.
Presedintele le-a indicat membrilor PNTCD calea si mijloacele, ca un adevarat, daca nu lider spiritual al partidului, macar ca un frate mai mare sau ca un vechi camarad de arme. Aceasta nu este tocmai ceea ce se asteapta de la un presedinte, respectiv, sa intervina in afacerile unui partid sau sa se identifice, fie si retoric, cu acesta. Dar faptul tine de ipocrizia constitutionala in care ne aflam. Constitutia in vigoare vrea un presedinte neutru politic, desi a fost ales politic si i se cere sprijin politic. De altfel, fostul presedinte Iliescu a procedat la fel, acum patru ani, cu partidul sau.
Totusi, interventia d-lui Constantinescu este mai mult decit o simpla reiterare a unui ritual al vietii politice. Ea confirma, inainte de toate, noua strategie politica a d-lui Constantinescu, aceea de a se apropia de lumea politica. Mai cu scirba, mai cu placere, presedintele descopera ca nu este martian si ca, daca vrea sa guverneze si mai ales sa cistige alegerile urmatoare, trebuie sa iasa in arena si sa danseze cu lupii.
In acelasi timp, el nu doreste sa fie asociat unui politician de partid obisnuit, pe care-l intereseaza doar lupta politica. Acesta este unul din motivele pentru care a preferat sa vina la finalul intrunirii taraniste, dupa ce partidul se "curatase". Dl. Constantinescu nu vrea deocamdata sa fie identificat cu PNTCD, din rindul caruia provine.
Rolul pe care si-l atribuie acum este cel al unui voievod, care ofera gratia sa supusilor cuminti, dar nu uita sa-i mai traga si de urechi, preventiv.
In noua strategie de reprezentare a presedintelui, el trebuie sa apara drept un lider autoritar, dar atent la suspinele poporului. Schimba guvernul daca acesta nu merge. Participa, cum se anunta, la sedintele de guvern. Dl. Constantinescu pare sa fi inteles ca aceasta este singura carte cistigatoare.
De altfel, aceasta apropiere de PNTCD este oarecum brusca, dupa ce pina acum presedintele lasase impresia ca, pentru alegeri, interesul sau era orientat mai mult pe PNL. In plus, deznodamintul ultimei crize guvernamentale nu parea sa-l fi facut prea popular in PNTCD. Faptul ca, totusi, docil, partidul i-a acordat din nou, cu usurinta, sprijinul pentru alegerile urmatoare arata ca presedintele controleaza inca principalele centre de decizie din PNTCD. La rindul sau, insa, presedintele a facut un pas inapoi in relatia sa cu PNL. El a sugerat liste comune pentru alegerile urmatoare, impotriva liniei liberale, ceea ce arata ca, din punctul sau de vedere, o reiterare a aliantei din 1996 este in continuare cea mai buna solutie. Este posibil ca, daca va pierde alegerile, dl. Constantinescu sa doreasca presedintia CDR si nu numai a PNTCD.
Acest episod ne arata un presedinte navigind atent in viata politica interna, mult mai atent decit acum doi ani, in momentul crizei guvernului Ciorbea. El isi delimiteaza mai clar teritoriul, cauta solidaritati si puncte de sprijin. El pare a dori de la fortele politice nu numai sprijin electoral, dar si sprijin politic pentru orfanul guvern Isarescu.
De fapt, aceasta este cea de-a doua componenta a strategiei sale: de a separa politica, ce, in viziunea sa, are un singur obiectiv, pregatirea pentru alegeri, de actiunea guvernamentala propriu-zisa. Partidele care-l sprijina trebuie sa se ocupe de politica electorala, in felul in care procedeaza opozitia, si de sprijinirea neconditionata a guvernului in exercitiu. Guvernarea este domeniul sau. De aceea, dl. Constantinescu a sunat desteptarea in rindurile amortite ale taranistilor. El nu vrea reforma, acum, de la PNTCD. Vrea eficacitate electorala. (Florea IONCIOAIA)

Comentarii