Cit de mare sa-mi fac casa?

miercuri, 12 septembrie 2007, 15:17
4 MIN
 Cit de mare sa-mi fac casa?

O casa „clasica" cu minim de spatiu

„Majoritatea clientilor care vor sa-si construiasca o casa merg pe acest tipar – parter si mansarda. As putea spune ca este foarte practica si nu presupune costuri exagerate", a declarat arhitecta Iuliana Halciug. Aceasta a precizat ca in aproximativ 70% din cazuri se merge pe urmatoarea aranjare a spatiilor: living room, bucatarie si o baie de serviciu la parter, iar la mansarda 2-3 dormitoare si una sau doua bai. „Depinde foarte mult de cum sint aranjate spatiile. Fiecare client vine cu preferintele lui, la care noi, in limita posibilitatilor, incercam sa raspundem", a mai adaugat Halciug.

Astfel, parterul care poate avea o suprafata locuibila de aproximativ 65 metri patrati poate fi format dintr-un living room de 15-20 metri patrati, o bucatarie de minim 6 metri patrati si un grup sanitar care trebuie sa aiba minim 4 metri patrati. „Cum am spus si mai inainte depinde foarte mult de cerintele clientului. Cel mai adesea, baia de la parter este destinata invitatilor. In functie de cum este amenajata, aceasta poate sa fie dotata si cu dus, pe linga chiuveta si vasul de toaleta", a specificat arhitectul.

In ceea ce priveste mansarda, spatiul locuibil care poate varia intre 50-60 metri patrati poate fi impartit intre 2 dormitoare si o baie care sa aiba si cada. Arhitectii sustin ca cel mai adesea se merge pe ideea unui dormitor matrimonial care sa aiba intre 13 si 15 metri patrati si un alt dormitor, pentru copii, care sa aiba pina in 13 metri patrati. „Aici, iarasi, in functie de preferinte se poate merge chiar si cu doua dormitoare mai mici pentru copii, in cazul in care se doreste ca fiecare sa aiba camera lui", a explicat Iuliana Halciug.

Aceasta a mai afirmat ca, la cele enumerate mai sus, se pot adauga diferite spatii de depozitare, cum ar fi un dressing de 3 metri patrati care sa fie legat de dormitorul cel mare, sau, la parter, un alt spatiu de minim 3-4 metri patrati pentru centrala termica. „Exemplul dat este pentru o casa clasica cu un minim de spatiu. In functie de ce doreste clientul, se pot aduce modificari la acest plan initial", a mentionat arhitectul.

Astfel, la parter se mai poate adauga un birou de 12-15 metri patrati, iar la mansarda inca un dormitor de pina la 15 metri patrati. „Conteaza foarte mult cum sint aranjate spatiile. Astfel, la mansarda se pot amenaja doua grupuri sanitare separate, unul din acestea fiind destinat copiilor", a afirmat
arhitectul Halciug.

Casa din lemn este varianta cea mai ieftina

In ceea ce priveste costurile legate de construirea unei astfel de case, un rol important il au materialele de constructii. Astfel, conform celor declarate de experti, se poate merge pe trei variante: fie o casa pe o structura portanta din caramida, fie una pe cadre, cu stilpi din beton sau o casa de lemn. Algoritmul de calcul este foarte simplu: se face suma suprafetelor utile atit de la parter, cit si de la mansarda si se imulteste cu 780 lei in cazul unei case cu stilpi din beton, 700 de lei pentru o casa din caramida si 600 de lei pentru o casa din lemn.

Concret, la o casa cu un parter de 72 metri patrati si o mansarda de 65 metri patrati, costurile legate de constructie variaza intre 80.000 lei – constructie din lemn si 110.000 lei – constructie din beton.

„Aceste costuri sint aproximative si nu includ pretul terenului. Apar diferente daca se construieste in regie proprie sau se apeleaza la o firma de constructii. Totodata conteaza calitatea finisajelor care conduc la un pret mai mare", sustin arhitectii.

Acestia au afirmat ca desi cei mai multi aleg case din caramida, optiunea unei locuinte din lemn nu trebuie deloc neglijata. „In primul rind confortul termic este mai bun. Un mic neajuns il constituie disconfortul fonic, dar si aici pot fi aduse imbunatatiri. In al doilea rind, in ceea ce priveste rezistenta la un incendiu vorbim mai mult de o prejudecata. O casa din lemn poate rezista mai bine la un incendiu decit una din caramida care se transforma intr-o ruina. Sint firme din Nordul Moldovei care ofera lemn triplu presat si care nu arde", a dat explicatii suplimentare Iuliana Halciug.

In ceea ce priveste apartamentele, arhitectii sint de parere ca acestea sint mult mai usor de amenajat. „In primul rind nu se mai pierde spatiu cu scara si holul", a declarat un arhitect. Astfel, pentru o familie de patru persoane este ideal un apartament cu patru camere si cu o suprafata de 90-100 metri patrati.

Specialistii sustin ca daca nu se ia in calcul terenul, cu banii obtinuti din vinzarea unui apartament cu 2 camere (cu o suprafata de aproximativ 50 metri patrati) se poate construi o casa din lemn cu o suprafata aproape dubla.

Comentarii