Cum ne alegem centrala termica ?

miercuri, 05 septembrie 2007, 16:50
3 MIN
 Cum ne alegem centrala termica ?

Centrala de apartament este „mana cereasca" in momente de restriste cauzate fie de lipsurile financiare fie de rea-vointa. Pentru ca Iasul se afla de mai bine de doua saptamini in „nespalare" datorita lipsei apei calde, cei atinsi de „blestemul" CET pot apela la centralele de apartament.

Pentru a deveni fericitul proprietar al unei astfel de instalatii trebuie sa se urmeze niste pasi: pret, data limita de debransare, calitatile aparatului etc.

Debransarea – o adevarata durere de cap

Data limita de debransare este, conform informatiilor oferite de Vasile Alexandru, patronul unei firme care comercializeaza si instaleaza centrale, 15 septembrie sau 1 octombrie. Momentul depinde atit de zona in care doritorul de centrala locuieste cit si de clipa in care CET-ul se pregateste sa dea drumul la caldura.

„Firma noastra scuteste clientul de bataia de cap pe care ti-o da pregatirea actelor necesare unei astfel de actiuni. In maxim trei saptamini, in regim de urgenta, noi reusim sa facem rost de toate actele necesare. Insa, cetateanul care doreste sa faca personal aceasta operatiune va reusi sa aiba actele in mina intr-o luna si jumatate", explica Alexandru.

Pentru o astfel de operatiune ai nevoie de aprobari de la Asociatia de locatari, de la vecini, de la E.On Gaz, unde platesti aproximativ 100 de lei si, teoretic, si de la inspectoratul de constructii. Odata ce actele necesare sint obtinute, instalarea aparatului nu ia mai mult de o zi.

Ce fel de centrale sa ne cumparam?

„Pe piata exista in momentul de fata mai multe tipuri de centrale. Insa, pentru un apartament care are intre 1-4 camere este indicat unul cu o putere de doar 24 de KW", spune Alexandru. Un aparat de tipul acesta costa intre 1500 lei si 1900 de lei. Odata ce puterea termica creste si preturile centralelor cresc. Astfel, una de 30,6 KW poate costa si 2800 de lei. O parte din firmele iesene includ in pretul acesta si instalarea si transportul.

O centrala termica este o afacere buna pentru o persoana care nu mai beneficiaza de apa calda si caldura de la CET. Insa, Vasile Alexandru considera ca acest tip de aparat este bine venit in casa oricarei persoane. „Alegerea unei centrale nu trebuie sa tina neaparat de conditiile oferite de CET. La urma urmei, menirea acesteia este de a imbunatati conditiile de viata. Ai apa calda oricind si, pe desupra nu trebuie sa astepti caldura in calorifere. Si, mai mult decit atit nu te mai certi cu vecinii pentru ca sint sau nu pierderi pe scara", spune Alexandru.

Este centrala termica o afacere care poate fi amortizata?

In sezonul cald o centrala termica este o afacere buna, pretul la gaz neprovocind gauri adinci in bugetul familiei insa, pe timp de iarna lucrurile se schimba. Unele persoane au inceput deja sa foloseasca centrala doar in dormitor. Conform reprezentantilor E.On Gaz, o familie care sta intr-un apartament cu doua camere, consuma intr-o luna friguroasa de iarna aproximativ 250-300 mc de gaze naturale.

Prin urmare, in luna ianuarie a anului trecut, factura la gaz la un apartament cu doua camere cu centrala termica a ajuns la aproximativ 2.200.000 lei, adica cu aproape 70% mai mult decit in cazul unui apartament similar, dar racordat la sistemul centralizat de incalzire.

Centralele termice au o durata de viata de 6 pina la 15 ani. Asa ca atunci cind vine vorba de amortizat o astfel de investitie, nu prea ai cum. „O centrala termica nu este un televizor. Este o investitie necesara. Daca, de exemplu, o centrala, sa zicem, poate fi amortizata in sase ani, dar ea are o durata de viata identica, atunci, nu iti iese nimic", spune Alexandru.

Incalzirea pe curent electric pare mai ieftina, dar are inconveniente

Speriati de cresterea preturilor la gigacalorie si gaz, multi ieseni isi pun problema sa se orienteze catre sisteme alternative de incalzire. Una din solutii ar fi caloriferele electrice. Folosirea acestora la un nivel de consum rezonabil nu asigura insa confortul termic dat de incalzirea centralizata sau de cea pe gaz.

Un minim necesar pentru dezmortirea apartamentului ar fi utilizarea unor calorifere electrice de putere medie, care consuma 1 kW/h. Daca presupunem ca acesta este folosit in medie sase ore zilnic, inseamna un consum de 6 KW zilnic. Pentru a incalzi un apartament cu doua camere, luam in considerare functionarea a doua astfel de calorifere electrice, cite unul in fiecare camera. Adica 6 kw x 2 camere x 30 zile egal 360 KW in plus in fiecare luna pe factura la energie electrica.

Comentarii