Cum sa va construiti o fosa septica

Subtitlu

miercuri, 19 septembrie 2007, 17:49
3 MIN
 Cum sa va construiti o fosa septica

Cum functioneaza o fosa septica

Marele avantaj al foselor septice consta in faptul ca nu sint deloc poluante si nu exista riscuri ca pinza freatica sa fie afectata sau sa apara infiltratii in sol. „Fosele septice sint de fapt niste rezervoare cu hidroizolatie. Nu trebuie vidanjate des, iar in afara de investitia initiala, nu implica costuri suplimentare", a declarat Ioan Bogdan, inginer in cadrul unei firme de constructii.

Specialistii sustin ca pina acum in Romania s-a folosit un model din 1974. Este vorba despre o fosa septica din beton, cu doua compartimente dar care prezinta o serie de dezavantaje. „In primul rind vorbim de un pret mare, care poate ajunge si la 3.000 euro. In al doilea rind, spatiul ocupat era mare si avea inconvenientul ca nu mai putea fi inlocuita", a mai adaugat Ioan Bogdan.

Fosa septica asigura lichefierea partiala a materiilor poluante concentrate in apele uzate, de asemenea asigura retinerea materiilor solide si a deseurilor plutitoare. Constructorii sustin ca pentru antrenarea spre fosa a deseurilor fecaloide si menajere este necesara o cantitate mare de apa. „Fosa asigura doar o pretratare a apei. Insa in ceea ce priveste puritatea apei, nu este mare diferenta fata de apa dintr-un lac", sint de parere constructorii de fose.

Materiile solide se acumuleaza, in general, in primul compartiment unde trec printr-un proces de fermentatie. Aceasta fermentatie antreneaza productia de oxid si bioxid de carbon, hidrogen sulfurat si metan. La suprafata, bulele antreneaza particulele de noroi care sfirsesc prin a forma o crusta iar materiile solide se depun. Gazele se elimina prin conducte de aerisire iar materiile solide se elimina prin vidanjare periodica. In al doilea compartiment ajunge apa rezultata din fosa septica. Dupa o decantare de citeva zile, apa este filtrata si evacuata printr-un sistem de drenare. Conform specialistilor, in functie de sistemul de filtrare ales, apa poate fi chiar si bauta.

Modele de fosa septica pe care le puteti gasi si in comert

Statisticile arata ca in Romania, la oras, o persoana consuma intre 170 si 200 de litri de apa zilnic, iar in zonele rurale media este de circa 100 litri/zi, o usoara crestere inregistrindu-se acolo unde apa poate fi incalzita. „Volumul de acumulare a noroiului si spumelor intr-o fosa septica este de aproximativ 25 l/an de persoana in ceea ce priveste dejectiile provenite de la bai si de 40 l/an atunci cind se adauga si apele menajere", a precizat Ioan Bogdan.

O vidanjare costa 280 de lei

In general, pentru o familie de patru persoane este nevoie de o fosa de 5 metri cubi. „Vorbim aici de un standard. Fiecare isi poate alege ce dimensiune vrea", a mai adaugat Bogdan. Preturile variaza intre 6.000 lei si 8.000 lei pentru o fosa necesara unei familii de 5 persoane care foloseste aproximativ 1.000 litri apa pe zi. „O astfel de fosa necesita vidanjare de cel mult o data pe an si are o durata de viata de minim 10 ani de zile. In plus, se poate instala in citeva zile", sustin specialistii.

Reprezentantii RAJAC au specificat ca o vidanjare costa 280 lei. „Vorbim de o vidanja de 5 metri cubi. Daca este nevoie, procedeul se repeta pina la golirea totala a fosei", a declarat Razvan Manolache, purtatorul de cuvint al regiei.

Avizele de racordare la canalizare costa 300 de lei

Persoanele care locuiesc intr-o zona in care exista retea de canalizare nu ar avea nevoie sa apeleze la fosa septica. Cheltuielile legate de bransarea la sistemul de canalizare se ridica, conform oficialilor RAJAC, la aproximativ 300 lei.

In acesti bani nu sint incluse si cheltuielile legate de executia lucrarii, care incep de la 200 lei metrul liniar. „Acestea sint cheltuielile minime pe care trebuie sa le suporte clientii nostri pentru obtinerea avizelor de racordare. Cheltuielile pot creste in functie de complexitatea lucrarii", a mai adaugat Manolache. Astfel, costurile se pot mari substantial atunci cind distanta pina la reteaua de canalizare este mare si este nevoie de camine de separare.

Comentarii