Termosistemul poate reduce cu 30% costurile necesare incalzirii

miercuri, 10 octombrie 2007, 18:28
5 MIN
 Termosistemul poate reduce cu 30% costurile necesare incalzirii

Exista doua tipuri de termosisteme: cu polistiren sau cu vata minerala

Piata este invadata in prezent de diferite sisteme de termoizolatie. Amvic, Ceresit Ceretherm, Austrotherm, Basf, Isover, Baumit, reprezinta doar o parte din multitudinea de solutii pentru termoizolare oferite de firmele de profil.

Cu toate acestea, constructorii sustin ca nu exista decit doua tipuri de termosisteme: cele care folosesc polistirenul si cele care folosesc vata minerala. „Sistemul cu polistiren se foloseste pentru cladirile cu demisol, parter si pina la doua etaje. Celalalt tip de termoziolatie se regaseste indeosebi la blocuri, unde de fapt este si obligatoriu", a declarat Radu Botez, patronul unei firme de constructii.

Acesta a precizat ca obligativitatea folosirii vatei minerale la blocuri tine de anumite norme PSI. „Nici diferente de pret prea mari nu sint intre cele doua sisteme. Difera insa grosimea izolatiei. Astfel, daca in cazul polistirenului se pleaca de la o grosime de minim 5 centimetri, dimensiunile se dubleaza in cazul vatei minerale", a mai adaugat Botez.

 Specialistii sustin ca un termosistem reduce factura la incalzire cu minim 30%. Conform celor precizate de Radu Botez, pentru o locuinta de 100 metri patrati, dotata cu centrala termica, factura la gaz este de circa 170 lei. „In plus, pe timp de vara, racoarea este mai pronuntata in cazul unei locuinte dotata cu termosistem", a mai declarat Botez.

Cu toate acestea, investitia intr-un sistem de termoizolatie se ridica la citeva mii de euro. Astfel, izolarea unei locuinte de tip pA1 cu o suprafata de aproximativ 200 metri patrati se ridica la 4.000 de euro. „Acesta este pretul final, in care este inclusa si manopera. In general, termoizolatia ajunge sa coste aproximativ 20 euro raportat la metrul patrat construit", a declarat Radu Botez.

Lucrarea dureaza maxim o saptamina

Constructorii sustin ca termoizolarea unei cladiri nu dureaza mai mult de o saptamina, lucrarea putind fi executata de 3-4 muncitori. Intr-o prima etapa, suprafata peretilor exteriori este curatata si netezita, apoi sint lipite cu un adeziv special si fixate cu dibluri placile de polistiren, dupa care este atasata o plasa din fibra de sticla iar in final se adauga tencuiala, care in functie de gusturi poate fi decorativa.

„Daca tehnologia este aceeasi peste tot, difera adezivul. Astfel au aparut pe piata diferite marci de termosisteme. Lucrarea trebuie efectuata de profesionisti si cu grija. Totodata trebuie izolati toti peretii exteriori, grinzile, pentru ca, altfel, apare fenomenul de condens. Placile de polistiren pot fi ignifugate si pe linga faptul ca permit o utilizare curata si usoara sint rezistente la imbatrinire, nedeformabile si neutre din punct de vedere chimic. Plasa de armare din fibra de sticla se foloseste pentru a preveni aparitia fisurilor in dreptul imbinarilor dintre placi. In general comercializarea se face sub forma de role de 50 metri, iar la montare rolele se suprapun 10 cm una peste alta", au precizat constructorii.

Studiile arata ca prin peretii exteriori se pierde 16% din caldura, prin acoperis si subsol 24% in timp ce prin usi si geamuri, 60%. „De exemplu, prin geamuri, se pierde intre 30 si 40% din caldura totala risipita. Pina acum insa, nu s-a gasit o metoda de limitare a acestor pierderi prin geamuri. De aceea, in cazul unei locuinte conteaza foarte mult suprafetele vitrate", a oferit informatii suplimentare ing. Viorel Tomescu, din cadrul termocentralei iesene.

In cazul unui bloc lucrurile se complica

Daca, in ceea ce priveste reabilitarea termica a unei case, lucrurile sint relativ simple, totul rezumindu-se la bani, in cazul unui apartament, lucrurile se complica. Locatarii unui bloc au la dispozitie doua solutii pentru termoizolarea unui bloc: fie suporta toata investitia, fie aplica la programul national de reabilitare termica.

Prin acest program, sint oferite facilitati financiare importante proprietarilor de apartamente. Astfel, din investitia totala acestia ar urma sa suporte numai 33%, restul urmind sa fie acoperit din bugetele locale si de stat. Cu toate acestea, doar 47 de blocuri din Iasi au intrat in acest program. „Locatarii trebuie sa faca o cerere la asociatia de proprietari, care ajunge la noi si este trimisa mai departe la Bucuresti, unde se hotaraste daca este acceptat sau nu", a declarat Tudor Vericeanu, seful Directiei de Urbanism din cadrul Primariei.

In plus, toti locatarii trebuie sa fie de acord cu reabilitarea termica a imobilului. Aceasta conditie este valabila si in cazul in care se merge pe varianta suportarii tuturor costurilor legate de termoizolare. In linii mari, locatarii, prin intermediul asociatiei de proprietari trebuie sa obtina certificat de urbanism si autorizatie de constructie.

Piatra de incercare insa o reprezinta expertizele care trebuie facute. „Se face intii o expertiza pentru a vedea de ce sistem este nevoie si care este grosimea izolatiei. De asemenea, se mai face o expertiza in ceea ce priveste rezistenta si stabilitatea imobilului pentru a vedea in ce masura afecteaza izolatia ce urmeaza sa fie aplicata", a declarat Radu Lupasteanu, inspectorul-sef al Inspectoratului Judetean in Constructii.

Chiar daca iesenii se pling de faptul ca in Primarie se lovesc de birocratie si hirtiile circula greu, specialistii sustin ca acest lucru se datoreaza faptului ca actele nu sint corect intocmite. „Noi incercam sa eliberam actele cit mai repede. Daca acestea sint corect intocmite, nu sint probleme. Termenul de eliberare este intre 10 si 30 de zile", a mai adaugat Vericeanu.

Pe linga aceste solutii, mai exista o varianta, mai putin legala si mai putin eficienta: reabilitarea termica individuala. Cu toate ca legea prevede amenzi de la 1.000 de lei in sus, inspectorii in constructii au afirmat ca mai trec cu vederea peste astfel de cazuri. „Este si nu este o solutie. Nu ofera avantajele unui termosistem complet, dar se observa totusi o scadere a facturii la incalzire. Insa lucrarea trebuie efectuata de profesionisti pentru a nu aparea fenomenul de condens sau alte probleme", sustin constructorii.

Studiile pentru reabilitarea celor 47 de blocuri incluse in programul national au scos la iveala costuri uriase. Astfel, pentru un bloc cu 40 de apartamente, investitia se ridica la circa 500.000 lei, la un bloc cu 80 de apartamente la 700.000-800.000 lei. In acelasi timp insa, termoizolarea unui bloc cu 60 de apartamente poate ajunge si 1.000.000 de lei.

In aceste sume intra, insa, si inlocuirea ferestrelor cu timplarie de PVC cu geam termopan. „Depinde de fiecare imobil in parte si numai un studiu poate spune care sint pierderile de caldura si care este solutia optima pentru reabilitare", a incheiat Lupasteanu.

Comentarii