Camera care te innebuneste

Subtitlu

duminică, 27 februarie 2011, 23:40
4 MIN
 Camera care te innebuneste

La Facultatea de Mecanica din Iasi exista un laborator in care studentii nu pot zabovi mai mult de un sfert de ora. Si asta din cauza linistii absolute care domina acolo si despre care se spune ca poate innebuni pe oricine sau poate chiar ucide. Se numeste „camera surda", o incapere care este izolata de zgomotul de afara cu mii de prisme din vata minerala si in care sunetele sint absorbite in proportie de aproape 100%. In aceasta camera au fost testate pe vremuri motoarele Dacia. Responsabilii de laborator isi amintesc ca, inainte de revolutie, cele mai mari firme din Iasi si chiar din Romania veneau aici pentru a-si efectua controlul de calitate prin zgomot. In ultimii ani insa, laboratorul nu mai are cautare ca inainte. Astfel, in camera tacerii s-a lasat o liniste si mai mare.

Ginduri grele si apasatoare

Dumitru Olaru, seful Catedrei de Organe de Masini si Mecatronica

Aceasta este, de altfel, prima camera fonica din tara, si s-a construit in 1980 la Catedra de Organe de Masini si Mecatronica, fiind una din cele mai mari pina la ora actuala. Cind intri in camera, te cuprinde un sentiment de liniste absoluta, ti se infunda urechile, astfel incit singurul zgomot pe care il auzi sint bataile inimii. Dupa citeva minute simti cum incep sa-ti zvicneasca timplele, gindurile devin tot mai grele si mai apasatoare, o senzatie care poate fi tolerata cu greu de un om pentru care galagia zilnica a orasului este un mod de viata. Camera fonica este un cub de beton asezat pe suporturi de cauciuc care izoleaza spatiul de vibratiile din exterior. Toti cei 6 pereti sint captusiti cu mii de prisme de vata. Accesul in camera fonica se face pe o scarita care face legatura cu platformele suspendate care se leagana cind primesc un vizitator. Odata ce ai intrat in camera, ai impresia ca esti intr-o alta lume. Este o liniste mormintala care iti creeaza un sentiment de teama. Vocea interlocutorului se aude slab si propria-ti voce iti suna ciudat in urechi. Dupa citeva minute, in urechi auzi tiuituri care te obliga sa iesi afara daca vrei sa scapi de ele. Odata inchisa usa, oricit ai urla, nimeni nu te aude si nici nu-i auzi pe cei din afara. Prismele din vata de sticla absorb nu numai zgomotele, ci si lumina. Chiar si becurile de 500 de wati nu reusesc sa dea decit o lumina slaba, accentuind sentimentul de apasare care te cuprinde cind esti acolo. „Camera este izolata de orice vibratii care ar putea patrunde din afara. Aceasta serveste la diagnoza acustica a diferitor echipamente. Masuratorile de zgomot pentru control necesita, in primul rind, conditii de cimp acustic liber si separare a zgomotului studiat de alte sunete straine. In acest laborator am testat multa vreme motoarele Dacia, care faceau la noi controlul de calitate", a declarat profesorul Dumitru Olaru, seful Catedrei de Organe de Masini si Mecatronica. Acesta isi aminteste ca, inainte de 1990, laboratorul avea multe solicitari din partea intreprinderilor din Iasi pentru diverse tipuri de testari. „Combinatul de Utilaj Greu era principalul beneficiar. Un alt exemplu este societatea Rulmenti SA Birlad. Noi am colaborat cu ei de cind a inceput sa functioneze laboratorul. Nu era an sa nu avem lucrari impreuna. In ultimii ani, prin schimbarea conducerii acestei fabrici, au aparut alte interese. Se preocupa mai mult de cantitate decit de calitate, iar aceasta camera asigura prin testarile pe care le facea calitatea acestor rulmenti", a declarat Olaru.

„Nu iti ofera un confort psihic prea mare"

Acesta crede ca necesitati din partea firmelor din zona Moldovei pentru astfel de servicii ar fi multe, iar cercetarea efectuata in acest laborator ar putea creste performanta echipamentelor. Problema este ca interesul si preocuparea pentru cercetare proprie a firmelor a scazut mult in ultimul timp. Singurii beneficiari ai acestui laborator au ramas cursantii facultatii. „Un student a solicitat recent sa-si incerce rezistenta, sa vada cit poate sta in aceasta incapere, si dupa un sfert de ora a cerut sa fie deschisa camera. Aceasta nu iti ofera un confort psihic prea mare, fiind o liniste desavirsita. Un alt student m-a intrebat, daca undele acustice sint absorbite de pereti si nu exista unde reflectate, liliecii ce ar face in aceasta camera, fiindca ei se ghideaza cu ultrasunete. Desigur ca ne-am amuzat", a declarat Barbu Dragan (foto), responsabilul pentru camera fonica. Acesta a marturisit ca tinerii care intra in acest laborator sint foarte incintati, pentru ca nu au mai vazut o camera in care sa fie atita liniste. Barbu Dragan a precizat ca materialul din care este construita aceasta camera este costisitor, iar vata din fibre de argila care s-a folosit a fost realizata la comanda, in forma de prisma. In zilele noastre, valoarea unei astfel de investitii s-ar ridica la citeva mii de euro.

Comentarii