Ce facem cu copilul dupa ora 12?

luni, 27 februarie 2012, 15:41
3 MIN
 Ce facem cu copilul dupa ora 12?

Unitatile private de invatamint au inceput sa fie mai cautate de parinti, pentru clasa pregatitoare, in principal pentru ca ofera servicii de after-school. Cele mai multe dintre acestea au program pina la ora 17, similar celui de la gradinitele cu program prelungit. De altfel, pentru parinti, faptul ca dupa ora 12 vor trebui sa ii ia acasa pe micuti reprezinta principala nemultumire in legatura cu introducerea clasei pregatitoare.

Oferte si tarife

„Exista o ingrijorare reala, pe care mai multi parinti si-au manifestat-o la ultima sedinta care a avut loc in gradinita in legatura cu clasa pregatitoare. Si-au exprimat nemultumirea ca nu au ce face cu copilul dupa ora 12. Si ni s-a explicat ca, in principal, va trebui sa gasim solutii pe cont propriu. Invatatorul, dupa cele 4 ore pleaca, iar daca vrei sa mai stea cu cei mici pina la ora 16, trebuie sa platesti suplimentar pentru timpul lui. Dar asta nu ar fi o problema, ci faptul ca tot parintii ar trebui sa acopere si cheltuielile cu utilitatile pentru acel interval de timp, pentru patuturi, plus pentru masa. Este unul din motivele pentru care o voi mai lasa pe fetita mea inca un an in gradinita", a semnalat un parinte. Directorii scolilor private spun ca in acest context vor cistiga teren in fata scolilor de stat. „Deja parintii intreaba mai mult decit in trecut, in contextul organizarii clasei pregatitoare. Noi asa speram, si avem semnale ca scolile private au, prin after-school (pina la ora 16-17, n.r.), un atu important in fata celor de stat", a precizat Felix Codreanu, manager al Scolii private internationale „Spectrum". In cadrul acesteia va fi organizata o singura clasa pregatitoare cu 18 locuri, taxa de scolarizare fiind de 120 de euro pe luna. Masa se plateste separat, costurile acesteia ajungind lunar la 40 de euro. Si directorul Scolii FEG e de parere ca oferta unitatilor private devine mai atractiva in fata celor de stat, care nu au spatii pentru organizarea de programe after-school. „Din cite stiu, in momentul de fata, scolile de stat sint supraaglomerate si nu vor putea organiza after-school, cu atit mai putin cu program de somn. Din acest punct de vedere, oferta scolilor private devine mult mai atractiva, mai ales ca prezinta si alte avantaje, in cazul nostru fiind vorba de studierea limbii engleze si a informaticii. In plus, sala de clasa va fi adaptata virstei copiilor, si ma refer aici atit la pupitre si la spatiul de joaca, cit si la patuturi pentru relaxare si somn", a mentionat Cristian Stanciu, directorul Scolii FEG. In cadrul acesteia va functiona o singura clasa pregatitoare cu 15 locuri, taxa de scolarizare fiind de 700 de lei pe luna. Aceasta suma suporta costurile programului pina la ora 17, ale cluburilor extracurriculare, si acopera, de asemenea, 2 mese pe zi, in regim catering. Dintre scolile private din municipiu, cea mai „piperata" oferta din perspectiva taxei de scolarizare este cea a Mitropoliei, Scoala „Varlaam Mitropolitul": 850 de lei/luna, program 8-16. Cea mai avantajoasa este a Colegiului „Richard Wurmbrand": 350 de lei/luna, program 8-17.

Si cei de la scolile publice gasesc solutii

Din cauza problemelor cu spatiul, mai multe scoli de stat vor amenaja clasele pregatitoare in gradinitele care le-au fost arondate. „Noi avem putini copii in circumscriptie, motiv pentru care am prins in planul de scolarizare o singura clasa pregatitoare. Din lipsa de spatiu, amplasamentul va fi in gradinita anul acesta. In urma negocierilor, am cazut de acord ca va functiona la Gradinita PP 12 (din spatele Colegiului „Racovita", n.r.), care ne-a fost arondata", a explicat Catalina Holic, director al Scolii „O. Cazimir". La „T. Maiorescu", de asemenea scoala este cautata de parinti: vor fi doua clase pregatitoare, una dintre acestea urmind sa functioneze in incinta Gradinitei PP „Sf. Parascheva". Alte scoli vad in organizarea claselor pregatitoare la gradinita o oportunitate de a oferi parintilor program after-school. „Noi am prevazut 6 clase pregatitoare, 3 urmind sa functioneze in incinta scolii, iar alte 3 in gradinitele care ne-au fost arondate. De exemplu, la una dintre acestea, GPP 22, avem doua sali unde putem amenaja clasa pregatitoare. Acolo avem cantina si putem sa facem si after-school, pentru parintii care nu ii pot lua pe copii la 12. La solicitarile parintilor, vor lua masa in gradinita si copiii de la clasa pregatitoare", a precizat Ionel Nechifor, director al Scolii „B.P. Hasdeu".

Comentarii