Droguri la clasa a sasea

Subtitlu

joi, 11 martie 2010, 22:50
4 MIN
 Droguri la clasa a sasea

Consumul de droguri a inceput sa ia amploare in rindul adolescentilor si studentilor, ba chiar sa fie experimentat de la virste tot mai fragede. Numai in acest an, 23 de tineri drogodependenti au cerut ajutorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi.

Tendinta de a experimenta, inclusiv in rindul minorilor, a fost incurajata de comercializarea temporara a etnobotanicelor in mod legal. Pentru ca au putut consuma droguri "usoare" din curiozitate, unii dintre ei simt acum nevoia psihica sa incerce si droguri puternice.

Liber la alcool si tutun inca din clasa a IV-a

Elevii ieseni incep sa experimenteze consumul de susbstante etnobotanice chiar de la virsta de 11-12 ani, iar consumul de alcool si tutun chiar si din clasa a IV-a. "In cadrul activitatilor de prevenire derulate in scoli am observat impreuna cu colega mea, care este medic, elevi de clasa a VI-a si a VII-a aflati la ore sub influenta consumului de etnobotanice. Nu spun ca le-au consumat in scoala, e posibil sa le fi consumat in drum spre scoala, insa ne-am dat seama imediat despre ce este vorba cind i-am vazut", a mentionat Irina Hazincop, psiholog al CPECA Iasi.

Specialistii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi (CPECA) spun ca virsta de debut in ceea ce priveste consumul de droguri a scazut indeosebi din cauza aparitiei weed-shop-urilor, care riscau sa vinda substante etnobotanice si minorilor, lucru ilegal. "In momentul in care s-a pus la nivel national problema inchiderii weed-shop-urilor, am surprins pe forumuri discutii in care tinerii se incurajau unii pe altii sa ascunda faptul ca luau substante etnobotanice. Ei faceau lobby ca sa nu se inchida weed-shop-urile, sustinind ideea ca fructul oprit va creste consumul", a precizat Irina Hazincop.

De la etnobotanice direct la cocaina

Desi elevii au impresia ca etnobotanicele nu au efecte considerabile asupra sanatatii lor fizice si psihice, specialistii atentioneaza ca efectele se resimt pe termen lung. "Efectele sint foarte puternice si incontrolabile chiar si dupa 6 luni de la incetarea consumului ocazional, de exemplu o data pe saptamina, in weekend. Pentru ca multe dintre ele contin si substante modificate, nu trebuie subevaluate efectele. In afara de starea euforica, halucinatii, palpitatii, tremuraturi, transpiratie, anxietate, ele pot duce si la depresie, iar in cazuri de consum excesiv la stop cardiac. De asemenea, creeaza repede dependenta psihica", a spus Irina Hazincop.

Consumul de etnobotanice i-a condus pe unii tineri ieseni direct la consumul de cocaina. "Etnobotanicele dau stari de excitare a creierului la fel ca ecstasy, insa pe o durata mai scurta de timp. De aceea, unii au trecut direct la cocaina, pentru ca este un puternic excitant al sistemului nervos, si de durata", a atras atentia Irina Hazincop.

Psihopedagogii din scoli sint resursele-cheie pentru identificarea elevilor care consuma droguri. "Ei ne pot ajuta sa ii identificam pe elevii care consuma droguri, pentru a le oferi sprijin, fiindca ei ii pot consilia doar partial. E nevoie de interventia specialistilor pentru a evalua toti factorii de risc si pentru a vedea ce servicii le pot fi oferite. Psihopedagogii reprezinta insa un sprijin important prin activitatile de informare pe care le desfasoara in scoli", a spus Irina Hazincop.

"Cazurile pe care le stim sint doar virful aisbergului"

Fenomenul consumului de droguri a luat amploare si in rindul studentilor. Potrivit unei cercetari pe care CPECA Iasi a demarat-o impreuna cu Politia de Proximitate si cu Universitatea "Al.I Cuza", 25% dintre studentii cazati in camine au consumat cel putin o data droguri.

Fenomenul este ingrijorator la nivelul intregii comunitati iesene, desi cele mai multe cazuri au fost semnalate in rindul tinerilor, indiferent daca sint incadrati sau nu intr-o forma de invatamint. In primele doua luni ale anului, 18 persoane au ajuns la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" cu intoxicatii grave, in urma consumului de etnobotanice.

Anul trecut, 85 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale la acelasi spital din cauza consumului de etnobotanice.

Irina Hazincop atrage atentia asupra faptului ca fenomenul consumului de droguri ilegale, printre care se numara acum si etnobotanicele, este mult mai de amploare. "Cresterea am estimat-o din ceea ce am observat direct, pentru ca a crescut numarul celor care au solicitat asistenta medicala, psihologica si sociala. Cazurile pe care le stim sint doar virful aisbergului, cei aflati in situatii disperate, pe care ii apuca frica si nu stiu ce sa mai faca. Cine stie citi mai sint in subteran", a semnalat ea.

Irina Hazincop sustine ca, pentru a diminua consumul de droguri, avem nevoie de o legislatie mai ferma. "O legislatie mai buna in ceea ce priveste comercializarea si consumul de droguri ar reprezenta un factor de protectie. In plus, e necesar ca tinerii sa cunoasca, pe de o parte, riscurile la care se expun prin consumul de droguri, iar pe de alta parte, serviciile pe care le pot solicita pentru a reusi sa renunte", a precizat Irina Hazincop, psiholog al CPECA Iasi.

Tinerii se pot adresa pentru informatii in scopul prevenirii, dar si asistenta psihologica si sociala in situatiile in care au inceput sa consume droguri, Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi,  Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Minorului, Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica si Spitalului de Psihiatrie Socola.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii