Incepe mult aminata dezbatere a legilor educatiei

luni, 10 decembrie 2007, 19:37
2 MIN
 Incepe mult aminata dezbatere a legilor educatiei

Pachetul de legi privind educatia – adica legea invatamintului superior, a invatamintului preuniversitar si statutul cadrelor didactice – va fi supus dezbaterii publice la jumatatea acestei luni.

Desi trebuiau facute publice initial pe 1 octombrie, Ministerul a hotarit aminarea dezbaterii din cauza unor neintelegeri intre sindicate, minister si minoritatile nationale. Astfel, al doilea termen anuntat de Ministerul Educatiei pentru publicarea celor trei proiecte de legi pe site-ul propriu aflat la adresa www.edu.ro este 17 decembrie. In aceste conditii este putin probabil ca legile sa poata fi aplicabile de la inceputul anului scolar 2008-2009.

„Pachetul legislativ va fi o luna in dezbatere publica, pina pe 17 ianuarie, timp in care vor fi centralizate opiniile, sugestiile si parerile dascalilor. Vor fi aduse atunci amendamentele necesare. Apoi trebuie sa tinem seama ca programul parlamentar incepe pe 1 februarie. Concomitent cu pachetul legislativ pentru educatie se contureaza unul si pentru justitie. Tinind cont ca armonizarea educatiei din Romania cu cea din Uniunea Europeana este o prioritate, speram ca si adoptarea acestor legi sa fie prioritara", a declarat sefa inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Cu toate acestea, pe linga legile propriu-zise, care reprezinta doar un cadru, Ministerul Educatiei trebuie sa elaboreze mai multe metodologii de aplicare. Pachetul de legi cuprinde modificari cu privire la descentralizarea financiara si la schimbarea structurii invatamintului preuniversitar.

Teama sindicalistilor cu privire la disparitia titulaturii din invatamintul preuniversitar a fost spulberata: vor exista profesori titulari si profesori asociati, echivalentul actualilor suplinitori calificati, care vor fi incadrati pe perioada determinata.

Cea mai importanta schimbare in invatamintul superior o reprezinta modalitatea de alegere a rectorilor. Universitatile vor putea opta intre alegerea rectorului de catre intreaga comunitate academica sau desemnarea conducerii dupa sistemul actual, adica prin votul senatului.

Comentarii