Invatamintul la seral va fi cu plata?

marți, 28 februarie 2012, 22:18
3 MIN
 Invatamintul la seral va fi cu plata?
Toti directorii de scoli din judet au fost convocati ieri la sedinta de la Colegiul de Arta Octav Bancila

Sefa ISJ si-a exprimat ieri nemultumirea in legatura cu numarul foarte mare de absente inregistrat la clasele de seral. Liliana Romaniuc a punctat ca un astfel de invatamint, frecventat prea putin, ar trebui sa fie subventionat de stat numai partial. „La clasa a XIII-a, cea ce inseamna invatamint seral, media este de 42,35 absente per elev. Asta inseamna ca, practic, toti elevii ar trebui exmatriculati. Trebuie sa recunosc ca, inevitabil, imi pun o intrebare: de ce trebuie sa finantam un invatamint la care elevii nu vin? Ei au avut o sansa, nu au folosit-o, iar acum au o alta sansa sa-si continue studiile. De ce trebuie sa finantam ceva ce se vede foarte clar ca nu da randamament, nu are eficienta? Poate ca ar fi bine sa ne gindim ca invatamintul acesta seral sau cel fara frecventa ar trebui partial subventionat, avind in vedere ca cea mai mare parte a acestor persoane ar trebui sau chiar sint incadrate in cimpul muncii. E o problema asupra careia as dori sa meditam", a spus sefa ISJ, la sedinta cu directorii de scoli de ieri.

Program flexibil

In cadrul intilnirii, conducerea ISJ a prezentat raportul cu privire la calitatea invatamintului iesean in primul semestru. Ideea impunerii unei coparticipari a cursantilor de la seral, din punct de vedere financiar, este salutata de unii directori. „Cred ca nu ar fi lipsit de interes daca ar exista pentru acestia o coparticipare. Coparticiparea obliga, in sensul ca, daca platesc, atunci se vor simti obligati sa se implice mai mult, astfel incit banii investiti sa merite. Dar nu cred ca cei de la seral sint oaia neagra a invatamintului; oaia neagra ar trebui cautata la nivelul inferior. In cazul lor, trebuie salutat in primul rind faptul ca vin spre scoala, constientizeaza ca au nevoie de scoala. Probleme cu absentele au din cauza serviciului", a precizat Mihaela Toma, director al Grupului Scolar Nicolina, unde seralul reprezinta doua treimi din efectivele unitatii. Alti directori considera ca subventionarea partiala ar putea fi luata in discutie doar in conditiile in care cursantii ar avea un loc de munca. „Nu este normal ca aceasta forma de invatamint sa nu fie finantata de la bugetul de stat, asa cum nu este normal ca scolile particulare sa primeasca de la stat finantare per elev. Cu cei care nu isi permit sa plateasca, ce se intimpla? Inseamna ca vor ramine mereu la nivelul de 8, 9 sau 10 clase! Subventionarea partiala ar fi o solutie, dar cu conditia ca cei care urmeaza seralul sa fie angajati, ca sa poata plati. Pentru someri, subventionarea ar trebui sa fie integrala. E adevarat ca uneori cei de la seral lipsesc de la ore, dar, din punctul meu de vedere, ar trebui realizat un program flexibil pentru ei, chiar cu ei", e de parere Mihaela Poroch, director al Colegiului Tehnic de Transporturi, unde la seral sint inscrisi 60 de cursanti.

Fruntasi la nivel national, la absente

Sint si directori care spun ca prefera in locul claselor de seral clase de frecventa redusa, numai ca, in invatamintul tehnic, acestea nu mai pot fi constituite. „Ar fi bine daca in invatamintul tehnologic s-ar putea organiza din nou clase cu frecventa redusa, fiindca la acestea nu s-ar pune problema absentelor. Vin la scoala numai sase saptamini intr-un an, in timp ce la seral trebuie sa vina zilnic, cite 4-5 ore, dupa-amiaza. In plus, costurile organizarii unei astfel de clase s-ar reduce cu aproximativ o treime fata de cele suportate pentru seral", considera Anda Tanase, directorul Colegiului Tehnic „Gh. Asachi", unde peste 100 de tineri invata la seral.

In acest an scolar, in clase de seral sint 3.000 de cursanti, iar in cele cu  frecventa redusa 783. In cadrul sedintei cu directorii, conducerea ISJ a semnalat, de asemenea, faptul ca Iasul este fruntas in tara din perspectiva absentelor. „Ocupam un loc fruntas la nivelul tarii. Analizind toate aspectele legate de frecventa elevilor, putem afirma doua lucruri, destul de ingrijoratoare. 69 de unitati de invatamint au depasit media pe judet la absente, care este de 14,02. Daca din 255 de unitati cu personalitate juridica, cite avem in judet, 69 depasesc aceasta medie, inseamna ca nu stam foarte bine la capitolul frecventa. Mai mult decit atit, 92 de unitati de invatamint au media de risc de abandon scolar mai mare decit media pe judet, care este de 1,07. Iarasi foarte mult", a subliniat Liliana Romaniuc.

Comentarii