Limbile clasice de la „Cuza“ supravietuiesc cu respiratie artificiala

joi, 23 august 2007, 20:14
2 MIN
 Limbile clasice de la „Cuza“ supravietuiesc cu respiratie artificiala

Specializarea limbi clasice de la Facultatea de Litere a Universitatii „Al.I. Cuza" se apropie de faliment. Dupa ce ani de-a rindul au functionat cu doar 15-20 de studenti, la admiterea din acest an limbile antice au atras doar cinci candidati pe cele 12 locuri subventionate de la buget.

In final doar trei dintre ei, care aveau medii peste 8,50, au reusit sa se califice pe locurile de la buget, in timp ce ultimii doi au fost trecuti pe locurile cu taxa. Nici anul trecut  specializarea nu s-a dovedit atractiva pentru absolventii de liceu, adunind doar sapte candidati dupa doua sesiuni de admitere. „Din pacate, limbile clasice nu o duc foarte bine. Stim ca au fost doar cinci candidati inscrisi, dar acest declin al specializarii nu este izolat doar la Iasi, ci la nivelul intregii tari", sustine prof.dr. Constantin Salavastru.

Chiar daca limbile clasice formeaza o specializare falimentara, conducerea universitatii nu vrea sa renunte la ea. De fapt, a fost propusa chiar ideea sustinerii specializarii din fondurile proprii ale universitatii. „Nu vrem sa renuntam la limbile clasice, iar domnul rector este de acord cu mine. Vom gasi metode pentru a o mentine in viata la universitate. Este adevarat ca o specializare trebuie sa aiba minim 25 de studenti pentru a functiona, dar daca facultatea sau universitatea isi asuma rolul de a o intretine poate functiona si cu o grupa mai mica", a mai precizat prof.dr. Constantin Salavastru.

In incercarea de a „resuscita" aceasta specializare, conducerea facultatii si a universitatii a hotarit sa mai organizeze o sesiune de admitere si in luna septembrie. In cazul in care ea nu va putea fi mentinuta, universitatea a pregatit deja un plan de salvare a celor sase cadre didactice titulare la specializare. „Le vom transfera la alte specializari de la Litere. Avem nevoie de profesori de limbi clasice si pentru alte domenii, precum filosofia", sustine prorectorul Salavastru.

Specializarea limbi clasice a ramas de mai bine de un an si fara cadre didactice cu gradul didactic de profesor universitar, atunci cind Traian Diaconescu, singurul conducator de doctorat pe limbi clasice din Moldova, a fost pensionat. In aceasta situatie, absolventii care vor dori sa urmeze un doctorat in limbi clasice vor trebui sa alega Bucurestiul, acolo unde preda singurul conducator de doctorat in limbi clasice din tara.

Comentarii