ONG-uri cer ministrului Hardau retragerea simbolurilor religioase din scoli

duminică, 03 decembrie 2006, 16:56
4 MIN
 ONG-uri cer ministrului Hardau retragerea simbolurilor religioase din scoli

Zeci de profesori, artisti, juristi si jurnalisti au semnat, alaturi de 19 organizatii neguvernamentale, o scrisoare deschisa catre ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau.

"Recomandarile facute de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, reprezinta un fundament important pentru crearea unui mediu scolar neutru, in care drepturile fundamentale ale elevilor si cadrelor didactice sa fie respectate", se arata in scrisoare.

Totodata, semnatarii subliniaza ca responsabilitatea ii revine ministrului si nu poate fi evitata prin solicitarea ca Parlamentul sa decida in aceasta chestiune. "Reformele atrag nu de putine ori reactii de opozitie si riscuri de imagine, dar aceste considerente nu trebuie sa primeze in cazul in care reprezentantii autoritatilor publice urmaresc cu adevarat instaurarea unui cadru democratic veritabil in aceasta tara", noteaza reprezentantii societatii civile.

Totodata, avind in vedere recomandarile CNCD, ei cer ministrului Educatiei sa dispuna elaborarea si implementarea unei norme interne, intr-un timp rezonabil, prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in institutiile de invatamint public

"Aceasta norma interna trebuie sa se fundamenteze pe principiile prin care Ministerul Educatiei si Cercetarii: sa asigure exercitarea dreptului la invatatura si accesul la cultura in conditii de egalitate; sa respecte dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor potrivit convingerilor lor religioase si filosofice; sa respecte caracterul laic al statului si autonomia cultelor; sa asigure libertatea de religie, constiinta si convingeri a tuturor copiilor in conditii de egalitate; sa afiseze simbolurile religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamintului religios", propun semnarii.

In opinia lor, aceste principii, concordante cu cadrul legal existent in acest moment in Romania, vor asigura respectarea dreptului fundamental la libertatea de gindire, credinta si religie pentru toti copiii din Romania, indiferent de optiunile lor religioase sau filosofice sau ale familiilor din care provin.

"Nerespectarea lor lasa Romania cu un grav deficit de democratie. Situatia discriminatorie din scoli inregistrata la acest moment nu poate fi perpetuata. Este stiut faptul ca majoritatea tarilor europene si Statele Unite au reglementat clar acest lucru in sensul consacrarii neutralitatii confesionale a invatamintului public. Rugaciunile de la inceputul anului scolar, prezenta simbolurilor religioase si maniera confesionala de derulare a orelor de religie fac ca majoritatea scolilor publice din Romania sa aiba caracterul unor scoli confesionale, foarte departe de ceea ce ar trebui sa fie un cadru neutru de invatamint", mai arata semnatarii scrisorii deschise.

De asemenea, ei atrag atentia ca "ideea" ca demersul lor ar fi unul "anticrestin si antireligios reprezinta o deturnare a pozitiei lor si o punere a problemei intr-un cadru care le este strain".

"Dimpotriva, demersul nostru are ca obiectiv asigurarea respectarii drepturilor individuale ale tuturor cetatenilor, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare astazi in Romania. A lua in considerare numai drepturile unor cetateni, fie ei si in majoritate, si a sustine ca libertatea religioasa a acestora este ingradita prin solicitarea retragerii simbolurilor religioase din scoli, in afara unui cadru determinat, reprezinta o pozitie care nu tine seama de egalitatea in fata legii a tuturor membrilor societatii noastre. Mai mult, declaratiile celor care doresc mentinerea simbolurilor religioase in scolile publice, fac referire la articole de legi si prevederi internationale care, de fapt, sustin punctul de vedere favorabil neutralitatii confesionale si deciziei CNCD", mai noteaza reprezentantii ONG-urilor.

Totodata, ei spun ca asteapta de la ministru la o decizie conforma cu recomandarea CNCD, subliniind ca il vor sustine pe Hardau, inclusiv prin acordarea, la cererea acestuia, a unei eventuale asistente si expertize juridice pe aceasta tema.

Printre semnatarii scrisorii sint Liga pentru Educatie, Cultura si Sport LECUPO Iasi, Societatea Culturala Noesis, Asociatia Pro Democratia, Atelierul Civic Ariergarda-Timisoara, APADOR – CH, Centrul Roman de Studii Globale, Ombudspersons for National Minorities, Centrul de Studii Internationale, Association Culturelle et Amicale Roumaine, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia D Media-Cluj, Societatea de Analize Feministe AnA, Fundatia "Proiectul pentru Educatie Civica si Dezvoltare Academica", Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, Agentia de Monitorizare a Presei, Solidaritatea pentru libertatea de constiinta, ACCEPT, Liga Pro Europa, CENTRAS.

In luna august, profesorul buzoian Emil Moise, reprezentant al Ombudspersons for National Minorities, cerea presedintelui CNCD sa dispuna "anularea situatiei discriminatorii create prin prezenta obstinanta a simbolurilor religioase in holurile, cancelariile si salile de clasa – in afara orei facultative de Religie – ale Liceului de arta Margareta Sterian din Buzau", unde invata fiica sa, Teodora Moise, cit si in toate unitatile publice de invatamint din judetul Buzau.

Emil Moise sustinea atunci ca predarea religiei in institutiile de invatamint publice "constituie o discriminare impotriva persoanelor agnostice sau de alta confesiune decit aceea careia ii apartin simbolurile religioase (…) si o incalcare a dreptului fundamental la egalitatea de sanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unitatile publice isi asuma transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectiva".

In 21 noiembrie, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) sustineau oficial ca nu sint de acord cu decizia CNCD – care a recomandat Ministerului Educatiei si Cercetarii sa elaboreze o norma interna prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scoli – apreciind ca aceasta incalca legislatia europeana si Constitutia.

Purtatorul de cuvint al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, afirma ca recomandarea CNCD adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC), care prevede, intre altele, ca afisarea simbolurilor religioase trebuie sa se faca numai la orele de religie si numai in spatiile destinate acestora, incalca prevederile articolelor 29 si 30 din Constitutia Romaniei, care fac referire la libertatea constiintei si la libertatea de exprimare.

Tot in 21 noiembrie, MEdC sustinea ca problema simbolurilor religioase in scoli trebuie dezbatuta in Parlament. (Mediafax)

Comentarii