Profesorii ieseni comenteaza acuzator schimbarile ministrului Adomnitei

duminică, 02 septembrie 2007, 19:54
3 MIN
 Profesorii ieseni comenteaza acuzator schimbarile ministrului Adomnitei

Cum decurge examenul

La sfirsitul saptaminii trecute, Ministerul Educatiei a facut publica metodologia de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic. Astfel, elevii de clasele a saptea si a opta vor trece prin verificari la sfirsitul fiecarui semestru, tezele desfasurindu-se fiecare pe perioada a doua ore.

Disciplinele la care vor avea loc examinarile vor fi limba romana si matematica, elevii de clasa a opta sustinind teze si la istorie sau geografie. Practic, in loc sa dea testele nationale, elevii vor da teze cu subiect unic la aceleasi discipline, iar notele vor conta in aceeasi proportie la media de admitere in clasa a IX-a.

Diferenta este ca testele nationale erau organizate mult mai riguros, diminuind subiectivismul. Subiectele la tezele cu subiect unic vor fi elaborate in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamintul Preuniversitar, conform programei scolare parcurse pina la data tezei, in timp ce evaluarea va fi facuta de cite doua cadre didactice, altele decit cele din scoala de la care provine elevul.

Pericol de frauda

Alte verigi slabe in sustinerea tezelor cu subiect unic par sa fie supravegherea din timpul verificarii si revederea tezelor impreuna cu profesorul de la clasa.

Potrivit metodologiei, in cel mult 5 zile de la afisarea notei, "profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii, lucrarile si notele obtinute. In urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestatii la comisia din unitatea de invatamint. Profesorul care preda la clasa raspunde, in aceasta perioada, de integritatea si de neinterventia pe textul lucrarii scrise", se arata pe site-ul MECT.

Chiar daca elevii si profesorii care se preteaza la a modifica continutul tezelor risca sanctiuni, suspiciunile de frauda exista. "Consider ca tezele ar trebui pastrate drept marturie intr-un loc sigur, iar dascalii si elevii sa discute pe baza unor copii ale tezelor", a oferit o posibila solutie directorul Seryl Talpalaru.

Elevii nu vor fi constienti de importanta tezelor

Ministerul a stabilit ca tezele la matematica si limba romana sa aiba loc pe 5, respectiv 14 decembrie, iar pentru elevii de clasa a opta pe 11 decembrie la istorie si geografie. La sfirsitul semestrului II, tezele au fost programate pe 9 mai la istorie sau geografie, pe 13 mai la limba si literatura romana si pe 16 mai la matematica.

Notele de la teze vor conta in proportie de 50% la admiterea la liceu, restul de jumatate din nota reprezentind media generala din timpul anilor de gimnaziu. Ca si pina acum, admiterea se va face fara examen, in sistem computerizat, in baza mediei si a optiunilor exprimate.

"Singurul lucru bun al acestui sistem este diminuarea cantitatii de emotie pe care o resimte elevul in cazul examenelor. Pe de alta parte, copilul nu este constient de importanta tezei, ca examen. Practic, vom ajunge sa avem elevi de liceu care nu au metoda de a invata pentru un examen important si nu au nici pregatirea psihologica necesara. Nu invata aptitudini si competente specifice, ceea ce ar putea sa le fie in dezavantaj, favorizind mai tirziu esecul", este de parere psihopedagogul Claudia Carausu.

"Mai devreme sau mai tirziu, aceste teste tot  trebuiau inlocuite"

Cu toate acestea, dascalii admit ca eliminarea testelor nationale este un lucru pozitiv. "Mai devreme sau mai tirziu, aceste teste tot trebuiau inlocuite, pentru ca nu erau evaluari de final de invatamint obligatoriu, ci doar instrument pentru ierarhizarea elevilor in vederea admiterii la liceu", a declarat sefa ISJ, Camelia Gavrila.

Ministerul Educatiei a propus si o serie de modificari in metodologia de sustinere a examenului de bacalaureat. Cea mai importanta noutate pentru elevi este publicarea, la 1 martie 2008, a variantelor de subiecte pentru probele scrise ale examenului, precum si traducerea lor pentru elevii apartinind minoritatilor nationale. O alta noutate consta in stabilirea in detaliu a atributiilor fiecarui cadru didactic implicat in desfasurarea examenului.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din anul 2008 este programata intre 23 iunie si 9 iulie, iar a doua, intre 18 august si 1 septembrie.

Comentarii