Scolile de arte si meserii sint in pragul desfiintarii

luni, 15 decembrie 2008, 14:49
2 MIN
 Scolile de arte si meserii sint in pragul desfiintarii

Planul de scolarizare de anul viitor confirma acest lucru: exista unitati de invatamint la care nu s-a mai dat aprobarea pentru infiintarea de clasa a noua SAM, mai ales pentru profilurile agricultura, textile si mecanica.

"Avem cam 5 astfel de situatii, un exemplu fiind SAM Vinatori, unde nu am mai aprobat profilul agricol. Nu au mai fost cuprinse in planul de scolarizare clase a noua pentru acele scoli unde nu exista cadre didactice calificate si nici agenti economici viabili ca parteneri", a declarat Claudia Tanase, inspector pentru invatamint profesional si tehnic in cadrul ISJ Iasi.

Paradoxul este ca, an de an, elevii chiar cu medii bune de admitere, solicita locuri la scolile de arte si meserii din apropierea domiciliului. Problema sociala este cea care determina zeci de elevi anual sa accepte locuri in clasele scolilor de arte si meserii din comune.

"Toamna am doua tipuri principale de audiente: elevi care solicita scolarizare in clasa a noua mai aproape de locuinta si ingineri si maistri care se roaga sa nu desfiintam scolile de arte si meserii din comune, pentru a nu isi pierde locul de munca. Totusi, in contextul in care structura invatamintului va suferi modificari cit de curind, iar clasa a noua va trece printre clasele de gimnaziu, desfiintarea SAM-urilor este iminenta", a precizat Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean.

Mai mult decit atit, se taie din locurile scolilor cu profile care nu sint cautate pe piata muncii. "Scolile de arte si meserii din mediul rural reprezinta in acest moment doar o forma de a tine elevii in scoala. Dar este o forma de compromis, cu care nu sint de acord. Mai degraba elevii ar beneficia de burse consistente si de posibilitatea de a studia in cadrul unui campus scolar, format in jurul unei unitati de invatamint cu profesori calificati si cu posibilitati reale de practica. Ce agenti economici sint de pilda la Dagita? Birtul si eventual un atelier de croitorie nu sint solutii reale", a completat Camelia Gavrila.

Planul de scolarizare pentru anul 2009-2010 cuprinde 88 de clase a noua la profil teoretic, 18, vocational, 101 pentru filiera tehnologica si alte 111 pentru scolile de arte si meserii.

Comentarii