Simularea, un soc si la liceele teoretice

joi, 22 martie 2012, 00:11
4 MIN
 Simularea, un soc si la liceele teoretice

Matematica a reprezentat „cuiul" simularii bacalaureatului si pentru elevii de la colegiile si liceele teoretice mari din judet. Procentele de promovabilitate la aceasta proba sint, in general, sub asteptari. „Nu ne-am asteptat ca promovabilitatea sa fie sub 50%, este si pentru noi socant. Partea optimista este ca rezultatele reprezinta un dus rece pentru elevi, cu rol mobilizator. Vor fi determinati sa faca un efort suplimentar", a precizat Carmen Losonczy, director al Liceului de Informatica „Gr. Moisil". In aceleasi colegii si licee, la simularea de la romana insa, rata de reusita variaza intre cel putin 80% si 100%. In ceea ce priveste procentul general de promovare, acesta este cuprins intre 49% si aproximativ 90%.

„Ca la bacalaureat: fara concesii"

Dintre colegiile teoretice importante din municipiu, cea mai mica rata de promovare la matematica a inregistrat-o „G. Ibraileanu": 37%. Aici, din 79 de elevi prezenti, 30 au obtinut cel putin 5, cea mai mare nota fiind 8,50. „Scopul acestei simulari a fost sa verifice cunostintele de etapa ale elevilor, iar noi cadrele didactice am avut un comportament exact ca la bacalaureat: fara concesii. Nu toti au abordat cu seriozitate aceasta simulare, dar elevii mai au timp sa se pregateasca, sa lucreze mai mult pe subiecte de sinteza", a subliniat Constantin Chirila, director al colegiului. La Liceul de Informatica, 45,26% dintre elevi au obtinut cel putin 5 la simularea probei de matematica. Dintre cei 136 de elevi care au sustinut-o, nici unul nu a fost evaluat cu nota maxima. Nu s-a luat 10 nici la informatica, unde rata de promovare este de 95,12%. La Liceul „V. Alecsandri" au promovat la matematica 53% dintre elevii prezenti (peste 130), iar la Colegiul „M. Sadoveanu" din Pascani au trecut de aceasta proba 67,3% dintre elevi (104 prezenti). „E un avertisment si un punct de plecare pentru intensificarea pregatirii. Pentru examen, ne asteptam la rezultate mult mai bune", a mentionat Mona Cotofan, director adjunct al Liceului „V. Alecsandri", unde nu s-a inregistrat, de asemenea, nici o nota de 10 la intreaga simulare. „Nu sint nici bune, nici slabe rezultatele, ci realiste la acest moment. Acestea fac dovada ca s-a luat in serios simularea – s-a corectat la singe –  si sintem convinsi ca si elevii si-au stabilit o strategie de lucru pentru a obtine rezultate mai bune la bacalaureat", a completat Carmen Dimitriu, director al Colegiului „M. Sadoveanu". La acesta, un singur elev a obtinut 10 la matematica, in timp ce cite doi au primit nota maxima pentru lucrarile de la chimie si informatica.

„Rezultatele sint strict orientative"

La cele trei colegii de elita, promovabilitatea la matematica depaseste 80%. La Colegiul „Emil Racovita", 17% dintre elevii de la zi care au sustinut simularea la matematica au primit note sub 5. „La matematica, fiind o stiinta exacta, nu e cale de mijloc. Daca la celelalte obiecte mai umpli cu cuvinte, la matematica ori stii, ori nu stii. Mie mi se par niste rezultate firesti pentru aceasta etapa, dar puteau fi, bineinteles, mai bune. Cred ca timpul le va permite elevilor sa recupereze", e de parere Paula Gavrilescu, director la „E. Racovita". Un singur elev de la zi, din cei 115 prezenti, a luat nota 10 la matematica, iar din cei 7 prezenti de la seral numai unul a luat nota de trecere. „15% e promovabilitatea la matematica pentru seral. Lasati asa, procentul, eu zic ca sint niste rezultate sugestive si in procente", a adaugat Paula Gavrilescu. La Colegiul „C. Negruzzi", peste 18% dintre elevii prezenti (in jur de 120) nu au luat nota de trecere la matematica. „Sint 25 de note intre 4 si 5, care ne-au iritat si care nu se justifica. Toata lumea a spus ca subiectele au fost foarte grele. E clar ca matematica a constituit un prag mai greu de trecut pentru elevi. Iar atit timp cit spuma inteligentei in matematica e la aceste trei colegii si la toate procentul general de promovabilitate e afectat din cauza rezultatelor de la matematica, cred ca exista o problema pe care trebuie sa o explice specialistii in matematica", a punctat Camelia Gavrila, director la „C. Negruzzi". La Colegiul National, din explicatiile oferite de conducere, procentul celor care nu au promovat la matematica ar fi „apropiat mai mult sau mai putin" de cele inregistrate la „Racovita" si „Negruzzi". „Rezultatele sint strict orientative, iar acest gen de verificari nu sint foarte edificatoare. Din punctul meu de vedere, reprezinta un concurs fara miza. Elevii nu au repetat in mod special pentru simulare, au venit ca la o lucrare uzuala, curenta, cu ce stiau. In plus, la matematica, rezultatele sint mai jos decit la toate celelalte discipline, pe tara. E o materie de 4 ani, la care probabilitatea de a gresi din neatentie e destul de mare. Rezultatele sint multumitoare, iar per ansamblu, sint mai bune ca anul trecut", a conchis Cristina Valcu, director al colegiului.

Promovabilitate de numai 27%

Ca si la „Negruzzi" (unde sint insa 10 de 10 la romana, n.r.), nici unul din cei peste 100 de elevi prezenti la simulare nu a fost evaluat cu nota maxima la matematica. „Subiectele au fost, ca si anul trecut, foarte dificile la unele puncte si normale la celelalte. Unele cerinte au fost neatinse, fiind din materia nerecapitulata. Nu am vazut nici o nota de 10, de 9 sint putine, cele mai multe fiind intre 7 si 8,50. Ma asteptam la aceste rezultate, dupa cit stiu ca au repetat ei. Dar, pina la vara, vor mai creste cu 2-3 puncte fata de notele de acum", a completat Valerica Benta, profesoara de matematica la Colegiul National. La simularea examenului de bacalaureat au participat 6.104 elevi, iar promovabilitatea este de 27,14%. Nu s-a inregistrat nici o nota de 10, iar numarul elevilor care au obtinut note intre 5-5,99 este de 612. Anul trecut, procentul general de promovabilitate la simularea bacalaureatului a fost de 40,39%.

Comentarii