Specializarile din sfera serviciilor sint reginele admiterii la facultate

miercuri, 16 mai 2007, 19:42
6 MIN
 Specializarile din sfera serviciilor sint reginele admiterii la facultate

De aproape cinci ani, principala tinta a absolventilor de liceu care opteaza pentru universitatile iesene a devenit Comunicarea si relatiile publice, specializare introdusa la Facultatea de Filosofie, din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza",  in urma cu cinci ani .

Astfel, daca in 2003, acest domeniu atragea 15,1 candidati pentru un loc bugetat, in 2004 concurenta a ajuns la 21 candidati/loc, iar aceasta performanta a fost mentinuta si in 2005 si 2006. „Specializarea a avut succes inca de infiintarea ei, acum 5 ani, si este un succes justificat. In primul rind, specializarea este una foarte atragatoare si chiar fascinanta, prin cunostintele pe care le comunica. In al doilea rind situatia socio-profesionala poate fi mai buna decit prin absolvirea unei alte specializari, garantind ocuparea unui loc de munca in mass-media sau in relatii publice, bine platit", argumenteaza succesul domeniului decanul Facultatii de Filosofie, prof.dr. Stefan Afloroaei.

Principala adversara a Comunicarii in topul concurentei din ultimii ani sustine si ea suprematia serviciilor. Astfel, din 2002, si pina in 2004 inclusiv, atit specializarea Geografie-engleza, cit si Geografia turismului s-au mentinut permanent in primele trei locuri din topul concurentei, atragind anual intre 28 si 11 candidati pe un loc bugetat. Jurnalismul, Asistenta sociala, Informatica, Kinetoterapia sau Psihologia sint alte specializari, care, an de an, isi disputa prezenta in topul celor mai cautate domenii la admiterea in invatamintul superior iesean.

De fapt, nici una dintre specializarile mentionate mai sus nu au coborit in ultimii cinci ani sub 5-7 candidati pe un loc bugetat, in fiecare an, din 2002 incoace existind practic acelasi clasament, cu mici variatiuni.  Singura schimbare notabila s-a produs anul trecut, cind Dreptul si Economia, mentinute ani intregi la un nivel mediu de concurenta, au reusit sa ajunga in top trei cu sase candidati pe un loc.

"La Economie avem domenii din sectorul serviciilor care au o mare cautare, numai ca aici concurenta se vede abia din anul doi, cind studentii isi aleg specializarea. Finante-banci, relatii internationale sau turism-servicii, sint doar o parte dintre cele care atrag un numar foarte mare de studenti", sustine prof.dr. Dumitru Oprea, rectorul Universitatii „Cuza".

De cealalta parte, exista la Universitatea „Cuza" o serie de facultati si specializari, care nu reusesc sa depaseasca ultimele locuri ale clasamentului. Fizica, Chimia, Matematica ocupa primele locuri la nivel national la activitatea de cercetare, insa nu reusesc sa atraga mai mult de unul sau doi candidati pe un loc bugetat.

„Traim intr-o era a serviciilor, si asta se observa atit pe piata muncii, cit si pe cea academica. La nivel mondial, exista o atractie extraordinara a candidatilor spre specializarile din domeniul serviciilor, si o adevarata criza pe partea de stiinte exacte. Din acest motiv, se fac eforturi la nivel national pentru supravietuirea acestora din urma", sustine rectorul Dumitru Oprea.

„Toti candidatii isi fac iluzii"

La Universitatea Tehnica „Gh. Asachi", in ultimii cinci ani, concurenta abia daca egaleaza nivelul mediu al celei obtinute la Universitatea „Cuza". Facultatile de Arhitectura, Automatica si Calculatoare, Electronica si telecomunicatii, Constructii si Hidrotehnica, sint singurele facultati de la UTI unde putem vorbi cu adevarat de o concurenta. Cu toate acestea, ele nu au trecut niciodata de 3,86 candidati pe un loc, in conditiile in care la „Cuza", a sasea sau a saptea facultate in topul concurentei atinge 6 candidati pe loc.

Profesorii de la UTI explica succesul specializaarilor de la Universitatea „Cuza" prin numele lor sonor, dar mai ales prin nivelul lor de dificultate redus. „Comunicarea, jurnalismul, sint profesii noi, moderne, tentante. Toti candidatii isi fac iluzii ca vor avea o cariera stralucita in acest domeniu, insa putin o vor obtine. Si apoi, domeniile tehnice, Automatica si calculatoarele sint foarte dificile, trebuie sa ai o baza solida de matematica si fizica, pe cind la Comunicare este mult mai usor", sustine prof.dr. Dan Galea, decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul UTI.

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad", in fiecare an podiumul este detinut de doua specializari din cadrul Facultatii de Agricultura, dar si de Medicina veterinara. Astfel, Ingineria economica si Tehnologia prelucrarii produselor agricole domina de cinci ani topul concurentei cu cite 6-9 candidati pe un loc bugetat, in timp ce la Medicina veterinara se „lupta" in fiecare an cite 4-6 candidati pe loc. Cit priveste Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa", ea poate fi clasata lejer la coada clasamentului iesean, in conditiile in care aici concurenta a variat in ultimii ani intre 0,5 si 2 candidati pe un loc. Singura care a salvat onoarea anul trecut a fost Facultatea de Farmacie, care a atras aproape cinci candidati pe un loc bugetat.

Situatia de anul trecut se va mentine si an 2007

Peste numai doua luni, universitatile iesene intra din nou in competitie pentru atragerea unui numar cit mai mare de studenti. In aceste conditii, apare inevitabil intrebarea: se mentine aceeasi tendinta si la admiterea din acest an, sau noua generatie de absolventi de liceu va face o surprinza universitatilor iesene? Conducerile institutiilor raspund in mod diferit in functie de universitatea resprezentata.

Daca Universitatea „Cuza" prognozeaza un clasament asemanator cu cel din anul anterior, cei de la UTI se asteapta la o schimbare importanta. „Cred ca absolventii de liceu vor face aceleasi alegeri ca si anul anul trecut. Specializarile care tin de domeniul serviciilor vor avea cautare si in urmatorii ani cu siguranta. Este o tendinta de durata", considera rectorul Dumitru Oprea.

Profesorii de la Universitatea Tehnica sustin insa ca noua generatie de absolventi de liceu va intelege mai bine oportunitatile oferite pe piata muncii de specializarile institutiei. „Eu cred ca in acest an, vom avea o concurenta mai mare. Cererea in Iasi pentru absolventi pe domeniul tehnologiei informatiei, fie de la AC sau Electronica si telecomunicatii este de trei ori mai mare decit capacitatea noastra de scolarizare, iar absolventii nostri au un post foarte bun asigurat. Cred ca absolventii de liceu vor intelege in acest an acest lucru, si vor veni la noi", sustine si decanul Dan Galea. Competitia din acest an pentru un loc la facultatea incepe pe 16 iulie, cu inscrierile la Universitatea „Cuza".

„Dau la Informatica pentru ca ofera sansa de a scapa de tara asta"

„Ziarul de Iasi" a chestionat 62 de liceeni de la „National" si Eminescu" cu privire la optiunile privind inscrierea la facultate.

Medicina, Farmacia, Stiintele Politice si Dreptul se numara printre specializarile preferate ale liceenilor de clasa a XII-a la doua colegii de elita din Iasi. Pentru a vedea tendintele piosibile la admiterea din acest an, reporterii „Ziarului de Iasi" au vorbit cu 62 de elevi din ultimul an, de la Colegiul National si Liceul „Mihai Eminescu". Putini dintre ei au avut o singura alegere pentru urmarea cursurilor, fiind elevi care si-au exprimat preferinta chiar si pentru patru facultati.

Un sfert dintre cei 62 de tineri sint hotariti sa urmeze o cariera in Medicina, fie la Stomatologie, fie la Farmacie. De asemenea, preferintele a 12 elevi, adica circa 20% dintre cei chestionati s-au indreptat spre Stiinte Politice sau Relatii Internationale si studii europene, ambele specializari ale Facultatii de Filosofie.

Tot 12 viitori absolventi de liceu vor sa dea la Drept. Urmeaza Facultatile de Informatica, Economie si Georgafie cu specializarea Turism. In general, liceenii intervievati doresc sa isi continue studiile in Iasi. Din capitala sint rivnite specializari de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale" si Academia de Politie „Al. I. Cuza".

Elevii si-au motivat alegerile pe baza sperantei intr-un loc de munca sigur la absolvire sau prin pasiunea pe care o au pentru un anumit domeniu. De exemplu, un viitor absolvent doreste sa dea la Facultatea de Informatica deoarece „ofera sansa de a scapa destul de repede de tara asta", altul considera ca daca va termina facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, isi va gasi „un loc de munca destul de usor si va avea bani suficienti pentru o viata decenta". Viitorii studenti doresc „sa fie buni in domeniul lor si sa obtina rezultate".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii