Toceala, exmatriculata din schema bacalaureatului

Subtitlu

luni, 10 martie 2008, 22:24
3 MIN
 Toceala, exmatriculata din schema bacalaureatului

Elevii au de muncit mai mult in acest an pentru a obtine note bune la examenul de bacalaureat. La toate disciplinele, Ministerul Educatiei a modificat structura subiectelor, punindu-se mai mult accentul pe creativitatea absolventului si mai putin pe memorarea unor cunostinte.

Mai mult, la obiecte precum istoria si geografia a fost modificata in acest an si programa, elevii avind de invatat cunostinte despre Romania in context european. La fiecare obiect, liceenii au de studiat trei tipuri de subiecte, fiecare notat cu cite 30 de puncte. Notarea egala pare sa fie insa un dezavantaj pentru elevi. Daca pina acum subpunctele dificile aveau un punctaj mic, iar cele mai usoare un punctaj mare, care asigura cu usurinta nota de trecere elevului, acum toate cerintele sint pe picior de egalitate.

Limba si literatura romana este disciplina la care toti elevii, indiferent de profil, au aceleasi subiecte. La primul punct, elevii vor trebui sa rezolve o serie de cerinte privind vocabularul sau figurile de stil pe marginea unui text la prima vedere.

Daca anul trecut pentru rezolvarea corecta a acestui tip de subiect elevii primeau 40 de puncte, acum punctajul acordat este de 30 de puncte. Practic, elevii care rezolva doar acest subiect nu mai pot obtine o nota de promovabilitate.

La al doilea subiect, candidatii de la bacalaureat din acest an vor trebui sa isi exprime opinia, pornind de la o maxima sau o cugetare. Argumentarea lor va fi notata tot cu maximum 30 de puncte, fata de 20, anul trecut.

"Conteaza folosirea limbii in diferite contexte. Elevii trebuie sa intrebuinteze elemente din cultura lor generala, din istorie, sociologie, literatura ori mitologie. Atit la subiectul II, cit si la III sint foarte multe interferente. Scrisoarea, care salva elevii mai putin pregatiti, nu mai apare in noua structura a subiectelor", a precizat sefa ISJ Camelia Gavrila, profesoara de limba romana.

Sfaturi pentru elevi

La asemenea subiecte, inspectorul general Camelia Gavrila ii sfatuieste pe elevi sa se apuce de lucru, sa revizuiasca teoriile de istoria literara, conceptele, precum si notiunile de cultura generala din domenii umaniste adiacente. "Este intr-adevar un examen de maturitate. Subiectele de tip doi si trei sint provocatoare si interesante chiar si pentru cadrele didactice", a mai spus Gavrila.

Subiectele sint creative si la matematica. "Nu se merge pe o cale batatorita. Din subpunctul «a» nu se ajunge la «b» decit daca elevul gindeste si un artificiu suplimentar. La fiecare dintre subiecte sint puncte mai usoare si puncte mai dificile", a declarat inspectorul de specialitate Nicu Miron, care le recomanda elevilor sa rezolve cit mai multe subiecte.

"Din punct de vedere al timpului este imposibil ca un elev sa faca pina la bacalaureat 1.200 de subiecte, la toate disciplinele la care sustine proba scrisa. Recomandam sa lucreze pe subiecte, atunci cind invata structura primului punct sa treaca la cel de-al doilea tip si tot asa. Sa stie rationamentul, tipologia", i-a sfatuit inspectorul Miron pe elevi.

Geografia si istoria Romaniei sint doua discipline pe care elevii trebuie sa le priveasca de acum contextual, in relatie cu Europa. Astfel, la geografie, elevii vor avea harti in care vor trebui sa identifice capitale sau tari europene, in timp ce la istorie elevii vor trebui sa puna in valoare cunostintele acumulate in toti cei patru ani de liceu.

"Consider dificila trecerea brusca de la istoria romanilor la istorie integrata, cu toate ca aceste cunostinte sint necesare. Problema este ca la subiectele de sinteza le va veni mai greu elevilor care au studiat 1-2 ore pe saptamina sa prezinte un context istoric mai larg", este de parere Sorin Sitea, profesor de istorie la Liceul "Mihai Eminescu".

Subiectele de la bacalaureat se afla in dezbatere publica pina pe 31 martie, timp in care cadrele didactice si elevii au timp sa semnaleze eventualele erori de formulare si continut. "Noi am observat o serie de formulari lacunare de tipul precizarii muntilor din statul marcat cu litera A, insa in acel stat sint prezente mai multe formatiuni muntoase. Toate observatiile le vom trimite la minister, pina pe 25 martie", a precizat Liliana Stratulat, inspector de geografie.

Pe 12 aprilie, pe site-ul Ministerului Educatiei vor aparea subiectele de la bacalaureat in forma finala, precum si rezolvarile de la disciplinele reale: matematica, fizica, chimie.

Comentarii