Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Totul despre testarile la clasa a V-a

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Elevii vor sustine doua probe, la limba romana si matematica, in aceeasi zi, fiecare dintre ele avind o durata de 50 de minute, cu pauza de o jumatate de ora. Variantele de subiecte, trei pentru fiecare disciplina, vor fi elaborate in scoala, de comisii alcatuite pentru fiecare disciplina, sub atenta supraveghere a unui invatator, metodist al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), astfel incit nivelul de dificultate sa respecte programa pentru clasa a patra.

    „Recomand profesorilor sa conceapa subiecte accesibile, care sa permita obtinerea unei note de 8, pentru a evita dezamagirea copilului care se confrunta cu primele lui concursuri.  Consider ca departajarea pentru ierarhizare poate fi facuta la note de peste 9", a precizat sefa ISJ, Camelia Gavrila.

    Pentru a participa la admitere, elevii vor trebui sa se inscrie la secretariatele unitatilor de invatamint cu o saptamina-doua inainte. Pina in prezent, 8 licee au anuntat intentia de a organiza testari, inclusiv Liceul „Miron Costin" si „Mihail Sadoveanu" din Pascani. Alte patru unitati de invatamint, Liceul „Miron Costin" din Iasi, Liceul „Garabet Ibraileanu", Scoala Normala si Liceul Sportiv, ii vor verifica pe elevi numai daca numarul candidatilor inscrisi va fi mai mare decit numarul de clase aprobate. Colegiile National (140 de locuri la clasa a V-a), „Costache Negruzzi" (100 de locuri), „Emil Racovita" (75 de locuri) si liceele „Dimitrie Cantemir", „Mihai Eminescu" (100 de locuri) si „Vasile Alecsandri" (100 de locuri), Liceul de Informatica se afla printre unitatile de invatamint pentru care elevii vor trebui sa sustina testarea de la sfirsitul lunii mai. Nu toate institutiile si-au stabilit insa numarul de locuri pentru anul viitor.

    Liceele de top isi selecteaza cei mai buni elevi prin concursuri proprii

    In afara de evaluarea comuna care va fi sustinuta de toate scolile doritoare pe data de 26 mai, liceele considerate de top din Iasi au organizat sau vor organiza concursuri proprii de selectie. Subiectele la aceste concursuri sint de regula mai dificile decit cele care vor fi date spre rezolvare elevilor care vor participa la testarea de la sfirsitul lunii viitoare.

    Astfel, 49 de elevi care au participat la competitia „Euclid" a Liceului „Vasile Alecsandri", precum si elevii clasati pe primele locuri la concursul „Al. Myller", care a avut loc pe 31 martie la Colegiul National, s-ar putea declara admisi in clasa a V-a. Ei vor trebui doar sa depuna o cerere precum ca doresc sa invete la unitatea de invatamint care a organizat concursul. „Din anii anteriori stim ca elevii participa la mai multe verificari de acest gen, iar intr-un an scolar pot obtine pozitie de top, de exemplu, atit la National, «Negruzzi», cit si la «Racovita». De aceea, ei trebuie sa se decida ce unitate de invatamint aleg", a precizat Florin Iancu, directorul adjunct al Colegiului „Costache Negruzzi".

    In calendarul concursurilor la care pot participa elevii de clasa a IV-a, urmeaza „Eminent", competitie organizata de Liceul „Mihai Eminescu", pe 21 aprilie. „Este mai mult un test de cultura generala care verifica atit cunostinte de romana si matematica, cit si de istorie sau geografie. Noi am afisat deja la liceu programa si toate detaliile necesare. Inscrierea va incepe imediat dupa Pasti. Parintii nu trebuie sa faca din aceste concursuri o sperietoare pentru copii, pentru ca este o modalitate de verificare a cunostintelor, si nu un examen propriu-zis", a precizat directoarea Liceului „Mihai Eminescu", Nita Nedea. Primii 15 clasati vor putea sa se inscrie direct in clasa a V-a fara a mai sustine testarea din 26 mai.

    Tot la sfirsitul lunii, pe 22 aprilie, este programat concursul „Leris", organizat atit la matematica, cit si la limba romana de Colegiul „Emil Racovita". „Vom face trei clasamente separate. Vor fi acceptati fara probleme primii cinci clasati la fiecare disciplina, precum si cei cinci elevi care vor obtine mediile cele mai mari la ambele probe, cumulat. Mai multe detalii despre concurs sint publicate pe site-ul nostru, la adresa www.ler.is.edu.ro, la sectiunea E-noutati", a declarat Seryl Talpalaru, directorul Colegiului „Emil Racovita".

    La Colegiul „Costache Negruzzi", primii 30 de candidati care se vor clasa pe 4 mai la Concursul „Ionel Teodoreanu" (de limba romana) si pe 5 mai la „Traian Lalescu" (de matematica) vor fi admisi la cerere intr-una din cele patru clase de a V-a prevazute pentru anul scolar viitor. Un caz special este Colegiul de Arta „Octav Bancila", care va organiza concursuri de aptitudini, si nu de cultura generala. Astfel, probele sint programate pentru 2 iunie.

    Profesorii recomanda parintilor sa nu-si streseze copiii

    Dascalii recomanda ca parintii sa nu-si streseze prea mult copiii, pentru ca testarea pentru clasa a V-a are o importanta mai redusa decit testele nationale, de exemplu.

    Mai mult, directorii unitatilor de invatamint sint convinsi ca elevii bine pregatiti pot obtine performante fara o pregatire speciala pentru testarea din 26 mai, ci doar cu ce au invatat la scoala. Cu totii recunosc insa ca dificultatea concursurilor organizate de scoli va fi mai mare ca a subiectelor pe care le vor avea de rezolvat elevii la sfirsitul lunii mai.

    „Competitia este importanta, mai ales ca facem parte dintr-o societate a concurentei profesionale si este bine ca elevii sa se obisnuiasca de mici cu acest lucru. De asemenea, prin organizarea acestor testari, scolarii obtin deprinderi de studiu individual. Recomand insa parintilor sa trateze cu delicatete eventuale rezultate mai modeste ale elevilor, pentru a nu fi generatoare de frustrare", i-a sfatuit pe parinti Camelia Gavrila, sefa ISJ.

    In general, concurenta la liceele considerate de elita este de cel mult doi copii pe loc. Planul de scolarizare va fi definitivat dupa Pasti. Dupa centralizarea propunerilor venite din partea liceelor si scolilor din judet, anul viitor vor fi infiintate 513 clase a V-a, care vor cuprinde 11.863 elevi.

    Numarul copiilor care vor fi scolarizati in prima clasa de gimnaziu a crescut fata de anul trecut cu aproape 1.800, ceea ce inseamna ca in anul scolar 2007-2008 vor fi 67 de clase a V-a in plus fata de anul in curs.

    Ce trebuie sa stie elevii pentru o nota mare

    Pentru limba romana, elevii de clasa a IV-a vor trebui sa stie sa faca planuri de idei, rezumate si scrisori. De asemenea, vor trebui sa elaboreze compuneri descriptive sau narative, cu final sau inceput dat sau pe baza unui proverb.

    Ca notiuni de lexic, este important ca elevii sa poata gasi cuvinte cu inteles asemanator sau opus, precum si cuvinte cu aceeasi forma si inteles diferit, pe care sa le foloseasca in propozitii. Verbul, substantivul, numeralul, pronumele si adjectivul ar trebui de asemenea sa fie notiuni cunoscute pentru absolventii ciclului primar.

    Pina la testarile la care vor participa, elevii vor trebui sa repete si propozitia simpla sau dezvoltata, afirmativa sau negativa, enuntiativa sau exclamativa, precum si subiectul, predicatul, atributul si complementul. La matematica, elevii vor trebui sa opereze cu numere naturale, sa puna accentul in studiu pe impartirea cu rest, evidentierea unor proprietati ale adunarii si inmultirii cu ajutorul obiectelor si al reprezentarilor, fara a folosi terminologia, sau ordinea efectuarii operatiilor in interiorul parantezelor.

    De asemenea, fractiile, problemele de perspicacitate si elementele intuitive de geometrie s-ar putea gasi intre subiectele pe care le vor avea de rezolvat copiii. Toate aceste notiuni sint cuprinse in programa de clasa a IV-a, pe baza careia vor organiza unitatile de invatamint testarile.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri