Un candidat pe 2,5 locuri in sesiunea de toamna la Universitatea „Al.I. Cuza”

joi, 16 septembrie 2010, 22:00
2 MIN
 Un candidat pe 2,5 locuri in sesiunea de toamna la Universitatea „Al.I. Cuza”

Tristete la universitatile iesene. Dupa cea de-a doua sesiune de admitere din acest an, locurile oferite candidatilor nu au putut fi ocupate in totalitate. Doua dintre institutiile de invatamint superior au finalizat ieri concursul de dosare din sesiunea de toamna, urmind ca Universitatea Tehnica sa faca acest lucru in cursul zilei de astazi.

La Universitatea "Al.I. Cuza" concurenta dupa ultima zi de depunere a dosarelor a fost de 1.224 de candidati pentru cele 3.083 de locuri oferite. Psihologia a fost una din facultatile cautate de absolventii de liceu, spre deosebire de Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, care in trecut era printre cele mai curtate institutii de invatamint. Astfel, la Facultatea de Psihologie, 209 tineri si-au depus dosarele pentru unul dintre cele 270 de locuri, in timp ce la FEEA, pentru cele 1.094 de locuri, atit la buget, cit si cu taxa sau la frecventa redusa, s-au inscris 320 de bacalaureati. Rezultatele finale, in functie de mediile obtinute de fiecare candidat, urmeaza sa fie afisate cu incepere de astazi.

Pina simbata aceasta, tinerii vor sti daca anul universitar care incepe la Universitatea "Cuza" pe data de 27 septembrie le va aduce statutul de "boboci".

Tot ieri s-a finalizat admiterea si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Pentru cele 103 locuri oferite s-au inscris 90 de candidati. Cei mai multi au optat pentru Facultatea de Agricultura, unde au fost depuse 40 de dosare pe cele 47 de locuri libere. Anul universitar la USAMV va incepe, ca de obicei, mai devreme. Astfel, pe data de 20 septembrie va avea loc deschiderea oficiala, urmind ca studentii sa intre la cursuri chiar de a doua zi. 

La candidati putini si slabi se asteapta si cei de la Universitatea Tehnica. Cu toate ca inscrierile aici se vor finaliza abia in aceasta dupa-amiaza, reprezentantii UTI sint de parere ca vor mai ramine locuri cu taxa neocupate. "Vom completa locurile de la buget, dar nu cu candidatii pe care i-am fi vrut. Am fi preferat candidati cu note mai mari la bacalaureat. In conditiile in care la nivel european este un deficit de 1,1 milioane de ingineri, acest mesaj inca nu este receptat la noi. Multi prefera alternative facile in detrimentul pregatirii de inginer, care este mai grea", a opinat prof.univ.dr. ing. Alexandru Salceanu, purtatorul de cuvint al UTI.

Comentarii