Agricola International pregateste masa de Craciun

luni, 24 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Agricola International pregateste masa de Craciun

Societatea Agricola International Bacau pregateste, pentru sarbatorile de sfirsit de an, o surpriza romanilor. Nu mai putin de 12.000 de pui de curca sint crescuti pentru ca circa 120 – 130 de tone de carne sa fie livrata pe piata chiar in preajma sarbatorilor de iarna. Cu aceasta, societatea din Bacau reia un segment de productie abandonat acum citiva ani, datorita deteriorarii pietelor sale traditionale, prin infuzia pe aceste piete de carne de curca din Asia si din America de Sud. "Aveam, la Bacau, o capacitate anuala de productie de circa 6.000 de tone de carne de curca – ne-a declarat presedintele societatii Agricola, Gheorghe Antochi. Au fost ani cind aceasta productie a fost efectiv realizata la Bacau. Atunci, mai bine de 70% din productie era exportata in Uniunea Europeana, in mod deosebit in Germania, unde se obtinea un pret foarte bun. Ca urmare a concurentei si productiei de curca din Asia si America de Sud, pretul carnii de curca in Europa a scazut dramatic, iar exporturile au trebuit sa fie reduse in mod considerabil". Fata de pietele straine, in Romania piata carnii de curca este sezoniera. Se solicita carne de curca mai mult la Paste si la Craciun si, eventual, pui de curca la inceputul primaverii. Pentru ca obtinerea carnii de curca este destul de dificila, ca urmare a unor cerinte proteice cu mult mai mari ca la cresterea de gaini, Agricola International a trebuit mai intii sa restringa foarte mult productia pe acest segment. Pentru ca ceea ce a urmat a adus imposibilitatea sustinerii activitatii de reproductie la curca, a trebuit sa fie oprita efectiv cresterea curcilor la Bacau. "Am avut, insa, grija sa mentinem intacte capacitatile de productie, toate echipamentele specifice si, in momentul in care conditiile de piata vor redeveni favorabile, cu siguranta vom relua activitatea la o alta scara" – a precizat Gheorghe Antochi.
Efortul investitional pentru noul import de pui de curca a fost important, pentru ca numai cu citiva ani in urma Agricola realiza inclusiv reproductia la curca, importind parinti si obtinind hibrizii cu care facea carnea. Astazi, datorita costului foarte mare al materialului biologic, administratorii societatii au preferat sa aduca pui de o zi cu care sa realizeze carnea, fara sa se ocupe, deocamdata, de activitatea de reproductie. In masura in care piata pieptului de curca va reveni la normal in Europa, Agricola International este pregatita in orice moment sa reia reproductia curcii, pentru ca aproximativ 50 – 60% din productia pe care o obtine sa o livreze la export. Numai in acest mod – a precizat Gheorghe Antochi – Agricola va reusi, practic, sa echilibreze costurile functie de incasarile de pe piata interna si de la export. (Petru DONE)

Comentarii