Aproape moarta de foame

luni, 19 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Aproape moarta de foame

Viata unei fetite din Trigu-Ocna care tocmai a implinit un an se tine intr-un singur fir de ata. Nici vreo boala incurabila si nici vreun accident nu sint cauza pentru care copila se zbate intre viata si moarte, ci infometarea si mizeria in care a fost crescuta de parinti. Povestea fetitei ar fi putut sfirsi in scurt timp la cimitir, daca vecinii concubinilor Lacramioara Cirlan si Gheorghe Afloarei nu ar fi sesizat autoritatile locale de faptul ca Diana este nehranita, lasata prada paduchilor si mizeriei zile intregi, doar in grija celor doi fratiori mai mari ca ea, in virsta de sase si respectiv patru ani.
Dupa o absenta de o saptamina de la domiciliu a mamei, vecinii din cartierul Piriu Boghii s-au hotarit sa anunte Primaria, Politia si cadrele medicale de la dispensar, pentru a salva astfel viata copilului, si asa in pericol din cauza subnutritiei. Pentru locuitorii din Tirgu-Ocna, mama fetitei, Lacramioara Cirlan, este o figura cunoscuta printre femeile care cersesc impreuna cu copiii lor mila locatarilor de la blocuri. Cind au semnalat lipsa ei, vecinii au crezut ca femeia in virsta de 25 de ani si-a parasit concubinul lasindu-i in grija toti cei trei copii. In realitate, insa, Lacramioara era in prag de a-l naste pe cel de-al patrulea copil si se internase in Maternitate, fara a-si face probleme daca in lipsa ei copiii vor avea ceva de mincare.
La evacuarea aproape fortata a Dianei din casa parinteasca, autoritatile si-au pus miinile in cap, privelistea din camera in care stateau copiii fiind asemanatoare unui lagar nazist: in oalele si farfuriile din bucatarie, urmele de mincare erau uscate, semn ca nu fusesera folosite de multa vreme, iar hainele si trupurile copiilor, pline de mizerie impratiau un miros izbitor. "Cind ne-au adus fetita in sectie nu ne-am mirat. Ea a mai fost internata de nenumarate ori cu afectiuni respiratorii si digestive si de fiecare data starea de subnutritie era evidenta. Nici nu trebuie sa fii cadru medical ca sa-ti dai seama ca, daca la un an cintareste cit un copil de trei luni este hranita doar cit sa nu moara", declara una dintre asistetele de garda in sectia Pediatrie. Din salonul in care este internata Diana nu se aude nici macar un zgomot: la cele doar patru kilograme pe care le are nu are putere sa plinga, iar despre cele citeva cuvinte pe care le rup copiii de virsta ei nici nu poate fi vorba. Doar atunci cind este schimbata, fetita scinceste a durere, pielea de pe picioruse fiind carne vie, din cauza mizeriei in care a fost crescuta timp de un an.
Vecina de salon cu Diana este si Madalina, sora in virsta de patru ani, care si ea poarta semnele infometarii si mizeriei. Potrivit spuselor cadrelor medicale, Madalina a fost un pic mai norocoasa, cintarind doar cu cinci kilograme mai putin ca un copil de virsta ei. "Internarea Madalinei in sectia Pediatrie a fost mai mult o forma de ajutor social pentru parinti, starea ei nefiind atit de grava ca a Dianei", adauga asistenta de garda. Surorile Afloarei au fost internate pe data de 15 februarie, iar in ziua de 18 febraurie, dupa prinz, mama lor a mai nascut o fetita la Maternitatea din Tirgu-Ocna, sporind astfel saracia in care se zbate familia lor si numarul copiilor care vor indura foamea.
Lacramioara Ciocirlan, mama fetitelor subnutrite, are 25 de ani, nu a absolvit nici macar o clasa primara, se afla la cea de-a doua legatura de concubinaj si spune ca singura sursa de venit a familiei este munca cu ziua a barbatului ei. Chiar daca recunoaste ca nu are din ce sa le asigure celor patru copii ai ei un trai omenesc, Lacramioara afirma ca nu vrea sa-i dea in grija statului. Inconstienta femeii si lipsa de responsabilitate in fata micutilor carora le-a dat viata o reprezinta si faptul ca nici nu-si mai aminteste zilele de nastere ale acestora si nici macar ce virsta au.
In acest moment, toata responsabilitatea familiei a cazut in grija mai tinarului ei concubin, Gheorghe Afloarei, care la cei 23 de ani ai sai trebuie sa munceasca pentru sase guri. Banii cistigati din incarcatul si descarcatul lemnelor nu-i ajung decit pentru piine, fasole si cartofi, hrana care i-a adus pe cei mai mici dintre membri familiei in pragul mortii. Cele mai hotarite sa ajute la salvarea vietii micutei Diana Afloarei, cea mai crunt lovita de saracia familiei, sint cadrele medicale. Ele vor sa obtina acordul parintilor pentru internarea Dianei intr-un centru de recuperare nutritionala. Daca acest lucru nu se va intimpla in cel mai scurt timp, fetita poate ramine si cu sechele motorii si psihice care o vor transforma intr-un copil handicapat. (Cezara DUTA)

Comentarii