Godovana – privatizarea unei societati muribunde

joi, 14 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Godovana – privatizarea unei societati muribunde

Fondul Proprietatii de Stat asteapta pina astazi, 15 septembrie, la Directia teritoriala din Bacau ofertele de cumparare a ceea ce a mai ramas dintr-o livada de renume a judetului, Godovana. FPS a scos la privatizare societatea Godovana pentru 504,7 milioane de lei, bani pe care ii cere pe citeva cladiri si sediul administrativ al acesteia si pentru circa 2 hectare de teren de sub ele. Livada in sine nu intra in pret, pentru ca ea a fost revendicata si cistigata de fostii proprietari de teren in 1998. Godovana este ultima societate pomicola a judetului Bacau pe care statul o pune pe taraba. Incercarea de privatizare a ei este insa ca un prohod la capul unui muribund.
La Godovana ajungi, din Bacau, relativ repede, daca treci peste dealurile din stinga Siretului. La intersectia de drumuri catre comuna Filipeni, vezi deodata la picioare ceea ce a mai ramas din renumita livada de meri, peri si ciresi. Chiar acum, la vreme de toamna, in pomi nu mai gasesti pic de rod. Pe terasele taiate in dealuri ca in peretii unei caldari stau, aproape uscati, pomii altadata roditori. Cei mai multi dintre ei sint meri ionatani. Chiar in mijloc, un cioban si-a asezat stina de oi. Il cheama Manole, iar oile lui pasc in voie pe dealuri. Pe sub meri, in jurul stinei, pamintul e ars de copitele animalelor, dar actualii proprietari nu mai zic nimic, pentru ca Manole le-a promis cite 150 de mii de lei pe an la fiecare hectar de teren, iar aceasta inseamna ceva mai mult decit nimicul cu care se alegeau daca asteptau rodul livezii.
Pe ultimul director al societatii pomicole din Godovana, inginerul Constantin Cucu, l-am gasit in comuna Filipeni. Omul este la pensie de doi ani si se ocupa acum de un magazin al familiei, dar pina la licitatia pe care FPS o va organiza luni pentru Godovana mai gireaza functia de director. "Am preluat ce a mai ramas din Godovana in 1995 – spune Constantin Cucu -, 229 ha de livada. Dupa licitatie am insa de gind sa ma retrag definitiv, pentru ca nu sint aici decit un fel de paznic".
Livada din Godovana a implinit anul acesta 50 de ani. A imbatrinit pe picioare, mai ales in ultimii 7 – 8 ani, in care nu s-a mai facut nici o investitie. Pomii au dat rod bun, pina in 1993. Seceta din ’94 a pus-o insa pe butuci. "Am incercat sa fac taieri de regenerare si efectele au fost pozitive – spune fostul director. In 1995 am obtinut 45 de tone de mere, dar anul urmator productia a crescut la 310 tone, iar in 1997 la 1.100 de tone". Investitiile s-au oprit insa aici. Legea fondului funciar a impartit taranilor livada si totul a ramas incremenit. Bolile pomilor si furturile au degradat-o an de an. "Societatea a ramas si ea cu mari datorii – a mai precizat Constantin Cucu. In 1997, am scapat de banca, cu 200 de milioane de lei, dar au ramas datoriile la stat, de 460 de milioane, la care penalizarile au ajuns la peste 600 de milioane de lei. Cine va investi in aceasta societate, de aici trebuie sa porneasca". (Petru DONE)

Comentarii