Guvernul promite bani minerilor

miercuri, 03 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Guvernul promite bani minerilor

Datoriile societatii Termoelectrica catre Mina Comanesti ar putea fi achitate din luna ianuarie daca programul de guvernare va fi pus in aplicare asa cum a fost conceput si cum a fost prezentat la sfirsitul anului trecut Parlamentului. Programul a luat in calcul toate datoriile Termoelectrica, in valoare de 28 de miliarde de lei, catre mineri, din care numai catre Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti (din care face parte si Exploatarea Miniera Comanesti) 3,5 miliarde de lei. Pe linga aceste plati, tot Guvernul a promis acoperirea subventiei de circa 58 de miliarde de lei pe luna decembrie si 185 de miliarde de lei pe trimestrul intii, inclusiv catre SNC Ploiesti. In sfirsit, pina pe 5 ianuarie ar trebui incheiate contracte ferme intre Termoelectrica si furnizorii de carbune energetic, in care sa se prevada cantitatile, calitatea si modalitatile de plata.
Ministerul Industriei si Comertului a prezentat la sfirsitul anului trecut Cabinetului Adrian Nastase un dosar privind masurile luate pentru depasirea perioadei de iarna, care contine informatii despre situatia stocurilor de combustibili existente si sursele de finantare pentru aprovizionarile curente in perioada de iarna. Stocurile de carbune, pacura si gaze naturale la data de 28 decembrie erau inferioare nivelelor programate pentru aceasta perioada. In pofida solicitarii intensive a stocurilor de apa, cresterea productiei de electricitate a impus un consum suplimentar de peste 2,9 milioane tone lignit. De asemenea, rezervele de apa din lacurile de acumulare ale hidrocentralelor au scazut semnificativ pe parcursul ultimelor luni.
Cresterea pe primele unsprezece luni ale anului 2000 a volumului activitatilor industriale a condus la majorarea consumului de energie electrica cu peste 1% in raport cu 1999. Ponderea importanta a productiei de electricitate realizata in termocentrale a dus la cresterea ponderii cheltuielilor cu combustibilii in producerea de energie electrica cu peste 20% in raport cu anul 1999, in contextul in care capacitatile disponibile pe hidrocarburi nu au putut fi utilizate din cauza lipsei de resurse financiare. Este cunoscut ca Romania este obligata sa importe circa 52% din necesarul de gaze naturale si circa 72% din necesarul de pacura, iar preturile hidrocarburilor au crescut, pe plan international, in 2000, cu peste 110% la gaze naturale si cu peste 82% la pacura. (Petru DONE)

Comentarii