Planul de scolarizare la licee a fost modificat

luni, 11 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Planul de scolarizare la licee a fost modificat

Asa cum anticipam in editia de luni a ziarului, aparitia specializarilor "matematica-informatica" si "stiinte sociale" in cadrul Liceului Catolic "Sf. Iosif" a dat peste cap planul de scolarizare al liceelor si scolilor profesionale. Si asta pentru ca cele doua specializari au trebuit sa primesca cite un cod – numar plan scolarizare – necesar absolventilor de gimnaziu la completarea fisei de inscriere la liceu. Acest lucru a atras dupa sine si modificarea codurilor alocate la specializarile care, in planul de scolarizare, sint trecute dupa Liceul Catolic. De altfel, inspectorul general adjunct Ana Marchis ne-a marturisit ca noutatile in cauza au dus la intreruperea, temporara, a tiparirii brosurii pe care Inspectoratul Scolar o va pune, gratuit, incepind de astazi, la dispozitia tuturor celor aproximativ 11.000 de absolventi de gimnaziu din acest an.
In tabelul alaturat va prezentam forma finala a planului de scolarizare, numarul plan scolarizare si ultima medie de admitere de anul trecut. Din tabel se poate observa ca modificarea codurilor nu este singura noutate de ultima ora aparuta in domeniu, planul de scolarizare cuprinzind, acum, specializarile defalcate pe clase cu specific. Daca in varianta anterioara a planului de scolarizare la Colegiul National "Ferdinand I" aparea, de exemplu, numai specializarea "matematica-informatica", cu un total de 150 de locuri, acum in plan este trecut "matematica-informatica intensiv engleza – 50 de locuri", "matematica-informatica – 50 locuri" si "matematica-informatica intensiv informatica – 50 locuri". Impartirea pe clase cu specific a fost operata doar pentru mai buna informare a candidatilor, dovada ca toate cele trei specializari au alocat codul 1, ceea ce face ca, la repartitia efectuta de calculatoarele Centrului judetean de inscriere, sa conteze doar specializarea in sine: "matematica-informatica". "Repartizarea efectiva pe clase va fi facuta in cadrul fiecarui liceu in parte, in functie de propriile criterii. Probabil ca, in cazul claselor cu predare intensiva a limbilor straine se va sustine un test de limba, in timp ce, in rest, va conta media de admitere", a opinat inspectorul general adjunct Ana Marchis.
Liceele sau specializarile la care se organizeaza probe de aptitudini ori teste de limba apar in planul de scolarizare fara cod. Potrivit metodologiei de admitere la liceu, candidatii de aici se vor inscrie pentru sustinerea probelor amintite direct la secretariatele liceelor in cauza, pe baza fisei de inscriere pe care vor fi completate datele personale si mediile de absolvire a gimnaziului, cele de la examenul de capacitate si cea de admitere. Candidatii declarati respinsi isi vor completa ulterior fisele de inscriere cu optiunile de la celelalte licee.
Astazi, cu incepre de la ora 9,00, amfiteatrul Colegiului "Ferdinand" va gazdui o ultima intilnire a directorilor de scoli generale din zonele Bacau, Buhusi, Podu Turcului si Sascut cu conducerea Inspectoratului Scolar, adjuncta Marchis urmind sa le comunice sefilor de gimnazii noutatile de ultima ora in domeniu si sa imparta brosurile ce cuprind datele complete la admiterea in liceu. Alte doua intilniri similare se vor desfasura miine, cu incepere de la ora 10, respectiv 14 la Scoala nr. 8 Onesti si la Comanesti. (Eduard CUCU)

Comentarii