Se pune de o strategie pentru refacerea industriei petrochimice

miercuri, 17 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Se pune de o strategie pentru refacerea industriei petrochimice

Ministerul Industriei si Resurselor – MIR incepe astazi, 17 ianuarie, elborarea unui program de restabilire a performantelor industriale in principalele intreprinderi chimice si petrochimice. Noua strategie are la baza, intre altele, propunerile si variantele de functionare de la unitatile de prelucrare din chimie si petrochimie, inclusiv de la Societatea Nationala de Petrol Petrom. Vor fi analizate situatiile unor intreprinderi care in ultimii ani au trecut prin mari probleme, inclusiv cele de pe platforma industriala Borzesti – Rafo, Carom si Chimcomplex. Cea mai importanta dintre acestea, Rafo, va intra in discutie alaturi de cealalta mare rafinarie a tarii (din totalul de cinci), Petromidia. Situatia de la Rafo – ne-a informat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian – va fi reanalizata saptamina viitoare, in prezenta conducerii rafinariei si a sindicatului Rafinorul. "Daca nu intervin alte probleme majore pentru Rafo si pentru alte unitati din sistem – a precizat Marian -, ar putea fi propus si aplicat preogramul de repornire – functionare a Rafo".
Conducerea rafinariei si a sindicatului s-au adresat la inceputul acestei luni Guvernului si Ministerului Industriilor din nou in problema Rafo. Directorii rafinariei, liderii sindicatului si deputatul PDSR Endre Bereczky au avut imediat intilniri, la Bucuresti, cu reprezentantii societatii Petrolimportexport, Ministerului Dezvoltarii si MIR. S-a stabilit ca principalii furnizori de titei ai Rafo ar putea fi societatile Petrolimportexport, Glencore, Cronos si Masefield (operatorii ei traditionali), iar Ministerul Dezvoltarii a promis programe de dezvoltare zonala, care vor asigura surse de finantare inclusiv penru Rafo. Ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu, a dat asigurari ca Rafo va reporni si va face parte din structura de prelucrare chimie – petrochimie romaneasca.
Tatonari in Egipt, Liban si Iran
Dan Ioan Popescu vede trei variante viabile pentru Rafo: repornirea cu un finantator care sa preia si managementul acesteia, privatizarea cu un investitor puternic si repornirea prin colaborarea efectiva cu Petrom.
Directorul general al Rafo, Toader Gaureanu, si liderul sindicatului, Ion Marian, au acceptat o intirziere a repornirii doar pe termen scurt (functionare 10 – 20 de zile – oprire), in schimbul variantei repornirii pe termen mediu, urmata de o revizie generala si repornirea pe termen lung si definitiv – a mai precizat Marian. La sfirsitul saptaminii trecute, deputatul Viorel Hrebenciuc l-a informat pe premierul Adrian Nastase despre discutile de la Bucuresti in problema Rafo si relansarea sistemului de prelucrare din chimie – petrochimie. Premierul a insistat ca aceste probleme sa fie analizate cu maxim de responsabilitate, iar graficul privind analiza sistemului si emiterea programului final sa fie respectat.Tot in scopul repornirii, trei directori de la Rafo au plecat in Egipt, Liban si Iran, in scopul finalizarii unor contracte de procesare angajate anterior. (Petru DONE)

Comentarii