A fugit Ducu?

joi, 06 septembrie 2001, 23:00
5 MIN
 A fugit Ducu?

Imediat, vila lui Alexandru Simionovici a devenit permanent filata de politisti, pina dimineata.
Intrucit procurorii au ajuns la concluzia ca se sustrage urmaririi penale, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava au emis, inca din cursul noptii de miercuri spre joi, mandat de arestare preventiva pentru cinci zile pe numele fostului prefect, care a fost dat si in consemn la frontiera de stat. In plus, pentru a fi convinsi ca Alexandru Simionovici nu se ascunde la domiciliu, procurorii au emis si o autorizatie de perchezitie care a fost pusa in aplicare in cursul zilei de ieri. "Alexandru Simionovici a fost pus sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice si luare de mita. Mandatul de arestare preventiva a fost emis pentru cinci zile. Acum asteptam ca Politia sa-l puna in aplicare", a declarat, ieri, Ioan Amariei, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava.
Punerea in aplicare a autorizatiei de perchezitie a fost mult mai grea decit se asteptau politistii. La primele ore ale diminetii de ieri, patru echipe ale plutonului de interventie rapida se postasera in jurul casei lui Alexandru Simionovici. In jurul orei 11, cind politistii au batut pentru prima data in poarta casei Simionovici, usa a fost deschisa sotia fostului prefect. Desi politistii i-au aratat toate documentele, femeia a refuzat sa se conformeze, contestind procedura. A urmat un lung sir de negocieri intre ea si politisti, timp in care femeia a refuzat sa faca orice fel de declaratii presei. "No comment", a fost raspunsul ei la intrebarile ziaristilor. Dupa ce politistii i-au recitat toate drepturile, sotia fostului prefect a solicitat sa-si angajeze un avocat. Tensiunea din jurul vilei lui Simionovici a crescut in jurul orei 11,30 cind, vazind ca nici avocatul nu apare, iar femeia refuza in continuare sa deschida poarta, politistii au avertizat-o ca, in citeva minute, vor intra in forta. Dupa aproximativ un sfert de ora, cind politistii din cadrul plutonului de interventie rapida se si echipasera deja si se grupasera in jurul portii, a aparut si avocatul Constantin Ioanovici, din cadrul Baroului de avocati Botosani. Cind au dat sa intre, politistii au aflat ca un singur ofiter era imputernicit de procuror sa puna in aplicare autorizatia de perchezitie. A urmat o noua intirziere, de aproximativ 15 minute, timp in care procurorul delegat in acest caz a autorizat interventia intregului pluton. "Doamna Simionovici vrea sa va transmita ca domnul Alexandru Simionovici nu se afla la domiciliu", le-a spus politistilor avocatul, inainte ca politistii sa treaca dincolo de poarta. In curte au intrat alaturi de politisti si doi martori, alesi dintre cei care priveau de pe trotuar, dupa care a inceput verificarea locuintei. Verificarea sumara a casei si imprejurimilor s-a incheiat dupa aproximativ o ora, la iesire politistii confirmind faptul ca fostul prefect nu se afla la domiciliu. Nici sotia acestuia nu a facut nici un fel de declaratii legate de locul unde s-ar afla sotul ei. "Sinteti de la presa? Faceti-va meseria, doar nu vreti totul mura in gura", a fost raspunsul ei la intrebarea ziaristilor daca stie unde se afla fostul prefect.
In urma perchezitiei, politistii nu au incetat masurile speciale care s-au luat in cazul Simionovici. "Inca din cursul noptii de ieri (n.r. – 5/6 septembrie), Simionovici Alexandru a fost dat in urmarire generala, in vederea punerii in aplicare a mandatului de arestare preventiva. Cercetarile sint continuate de catre Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava", a declarat ieri mr. Tiberiu Furdui, ofiter in cadrul Biroului de presa al IJP Botosani. Ieri, in jurul orei 15, procurorii nu aveau nici un fel de informatii despre locul unde s-ar afla fostul prefect. Din cite spun politistii, ultima data a fost vazut in jurul orei de 15 a zilei de miercuri, 5 septembrie, cind a semnat de luare la cunostinta pe citatia emisa de procurori. In schimb, masina lui Alexandru Simionovici, care fusese vazuta miercuri seara parcata in strada, se afla ieri in curtea casei.
In paralel, procurorii care se ocupa de caz nu au mai facut nici un fel de arestari, atentia indreptindu-se spre analiza tuturor documentelor, ancheta pe aceasta linie derulind-se in colaborare cu cei doi comisari ai Garzii Financiare Suceava. Dupa cum spun procurorii, fostul prefect este suspectat ca nu ar fi respectat legislatia in vigoare la desemnarea tipografiei ce urma sa asigure tiparirea buletinelor de vot si faptul ca ar fi primit aproximativ 700 de milioane de lei din suma pusa la dispozitie de Guvern in scopul tiparirii buletinelor. Daca va fi identificat si retinut, Alexandru Simionovici va fi incatusat si dus la Politie, dupa care el va ajunge la Parchet in vederea audierii.
Atmosfera tensionata la Prefectura
Scandalul buletinelor de vot a tensionat atmosfera celei mai importante institutii din judet. Starea de incertitudine iscata de arestarea lui Mihai Grigoriu si vehicularea faptului ca alte sapte persoane din prefectura ar fi puse sub urmarire penala s-a repercutat nefast asupra functionarilor, care aproape ca au ajuns sa se intrebe din priviri daca "X" sau "Y" a venit la lucru sau nu. "Nici nu stiu ce sa mai cred", marturisea ieri stresat Dumitru Cretu, membru al comisiei care s-a ocupat de tiparirea buletinelor pentru alegeri. Arestarea lui Grigoriu si posibilitatea ca alti sapte angajati sa fie urmariti penal, creeaza insa si numeroase probleme de serviciu si personal. Potrivit legii functionarului public, in cazul in care o persoana cu acest statut este urmarita penal trebuie sa fie suspendata de la locul de munca. La directia din cadrul prefecturii, in care activa Mihai Grigoriu, nu a ajuns insa nici o informare oficiala din partea Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava. Fara acest act, prefectura nu ii poate suspenda postul. Apoi, desi circula ideea ca alti salariati ai institutiei ar fi urmariti penal, caz in care si ei ar trebui sa fie suspendati, pina ieri la prinz, directia mentionata nu primise vreo confirmare oficiala. "Din punct de vedere juridic, Parchetul ar trebui sa ne comunice numele persoanelor urmarite penal, iar in aceasta situatie noi am putea proceda la suspendarea respectivilor angajati. Am primit doar o adresa de la politie, in care ni se cer citeva date despre anumite persoane, dar nu ni s-a spus daca ele sint cercetate penal. Ceea ce aflam, stim din presa", ne declara Mihai Elvadeanu, directorul directiei controlul legalitatii actelor. Potrivit legii functionarului public, pe perioada in care este suspendat angajatul nu isi primeste salariu. In schimb, daca dupa cercetarea penala este achitat, institutia este nevoita sa ii achite drepturile banesti. (Sergiu BALASCAU, Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii