Afacerile legale ale clanului Contac

sâmbătă, 17 februarie 2001, 00:00
6 MIN
 Afacerile legale ale clanului Contac

Personaj devenit celebru atit prin cele doua tentative de a deveni primar al municipiului cit si prin desele declaratii incendiare, Constantin Contac, actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean se dovedeste si un iscusit afacerist pe bani publici, reusind sa isi lege atit numele cit si cele citeva firme create special pentru acest scop de repararea drumurilor din judet. Altfel spus, unele din firmele sale lucreaza in domeniul drumurilor, licitatiile pentru aceste operatiuni sint controlate de Consiliul Judetean unde este vicepresendinte, iar verificarea lucrarilor la drumuri este facuta de fiul sau, Liviu Contac.
Numeroase scandaluri referitoare atit la modul de desfasurare al licitatiilor cit si la calitatea lucrarilor executate au fost relatate pe larg in anii trecuti de cotidianul nostru. Faptul ca aceasta activitate este deosebit de rentabila si prin urmare foarte rivnita, o dovedesc relativitatea lucrarilor efectuate de firmele specializate, cistigatoare ale licitatiilor. Este extrem de dificil de dovedit daca o astfel de firma de reparatii drumuri a transportat cantitatea prescrisa de balast, de exemplu sau a efectuat dupa tehnologie repararea unui drum. In cele ce urmeaza, nu avem date pentru a afirma ca firmele vicepresedintelui Constantin Contac nu au efectuat corect lucrarile pe care le-au cistigat. Si nici nu putem afirma ca fiul sau, Liviu Contac nu a dispus verificarea temeinica a drumurilor la care au lucrat – printre altele – si firmele tatalui sau.

Anul trecut Consiliul Judetean Botosani a investit in drumurile judetului Botosani aproape 30 de miliarde de lei. Cea mai mare parte a acestor bani s-a cheltuit pe impietruiri, intretinere si pe reabilitari. In urma licitatiilor care au avut loc anul trecut, suma respectiva a fost impartita intre citeva firme, dintre care doar doua sint din Botosani. Tot anul trecut, au avut loc si alegerile locale. In urma lor, desi calificat in turul doi la cursa pentru fotoliul de primar, Constantin Contac a renuntat practic la competitie, se pare in urma unor negocieri cu PDSR care l-a sustinut pentru o functie mai aproape de nazuintele sale, anume de vicepresedinte al Consiliului Judetean. Aici, lui Constantin Contac i-au revenit de problemele drumurilor si podurilor din judet. Consiliul Judetean este institutia care da banii, organizeaza licitatii, administreaza drumurile. Institutia care supravegheaza si verifica lucrarile este Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, condusa de Liviu Contac, fiul vicepresedintelui CJ. Toate bune si frumoase, numai ca aproape toate societatile care au executat lucrari la drumurile judetului Botosani au contractat la rindul lor executia lucrarilor in subantrepriza altor societati. Astfel, SC Drumuri si Poduri SA, societatea aflata in subordonarea directa a Consiliului Judetean, a lucrat in subantrepriza cu Codin Dorohoi, cu SC INCOS si cu SC Transporturi Auto SA. Aceasta din urma a primit si activitatea de deszapezire a drumurilor judetene. La SC Transporturi Auto SA actionar majoritar este vicepresedintele Constantin Contac, care conform datelor de la Oficiul Registrului Comertului este si administrator cu puteri depline. "DJDP a organizat o licitatie pentru activitatea de iarna. SC DP SA, neavind bonitate financiara, am luat-o in subantepriza si am beneficiat de 50% din activitatea de iarna. De regula, activitatea de iarna incepe la 1 noiembrie si se incheie pe 15 martie. Datorita initiativei Directiei de a economisi bani, aceasta activitate a inceput la 1 decembrie si, dupa spusele directorului, intentioneaza sa o inchida pe 28 februarie. SC Transporturi Auto SA a pierdut in aceasta afacere deoarece in caietul de sarcini pentru participarea la licitatie trebuia sa avem 20 de persoane angajate si utilajele necesare. Eu am pierdut deoarece am angajat oameni, i-am platit, dar nefiind o iarna cu zapada, DJDP nu a solicitat interventii si atunci nu am avut pentru ce lucrari sa primim bani de la ei", spune Constantin Contac.
Mai interesant este contractul pe care Consiliul Judetean il are cu ALDP Iasi. Tribunalul Botosani are pe rol si cauza este in pronuntare un proces intentat DJDP de catre societatea de constructii din Botosani Magic srl. Societatea respectiva contesta rezultatul licitatiei deschise cu oferta publica ce a avut loc pe data de 10 iulie 2000, cistigata de ALDP Iasi. In plingere este contestata procedura, ALDP neavind la dosar in ziua licitatiei scrisoarea de garantie bancara, anexa solicitata expres de OG 12/93, de HG 63/1994 si chiar de caietul de sarcini a licitatiei care cerea o disponibilitate financiara de 500 de milioane de lei. La citeva zile dupa adjudecarea licitatiei la dosar a fost depusa si garantia, cu toate acestea comisia de licitatie, condusa de celalalt vicepresedinte al CJ, Dorin Ciustea, consemneaza lipsa initiala. Motivul pentru care a cistigat ALDP este ca oferta firmei corespundea cu valoarea de control a lucrarilor intocmita de DJDP. Licitatia din 10 iulie era de fapt a doua pentru lucrarile respective, prima licitatie cistigata de Magic srl, fiind anulata. Precizam ca Magic srl era de fapt si singura societate inscrisa la licitatie care nu lucra cu subantrepriza, deci cu nici una din firmele vicepresedintelui Constantin Contac. ALDP, de exemplu, a lucrat in subantrepriza cu societatea 99 CCC, care este in proprietatea vicepresedintelui Constantin Contac. 99 CCC a fost infiintata imediat dupa numirea lui Liviu Contac, pe baza de concurs, la conducerea DJDP. "Societatea 99 CCC efectueaza aproximativ 10-12% din totalul lucrarilor cistigate la licitatie de ALDP Iasi", ne declara Constantin Contac cu privire la implicarea firmei la care este administrator cu puteri depline, numit la data de 05.01.1999. De altfel societatea 99 CCC este una foarte rentabila, cum putine sint in Botosani: in anul 1999 a inregistrat un numar mediu de doar 2 (doi) angajati o cifra de afaceri de 1,824 miliarde de lei, si un profit net de 186,651 milioane de lei.
In toamna anului trecut, societatea CON 2000 SA a achizitionat de la SC Becona SA balastiera de la Liteni, considerata una dintre cele mai bune din judet, pentru un pret confidential, estimat undeva in jurul a 3 miliarde de lei. Actionarii CON 2000 sint SC Consim srl Bucuresti cu 49%, bucuresteanul Paun Nicolae, 99 CCC srl Botosani, cu 35%, SC Transporturi Auto SA, cu 10% si Constantin Contac, cu 5%. Administratorul cu puteri depline a societatii este Constantin Contac care, prin celelalte firme pe actionare, detine in realitate cuvintul hotaritor, iar societatea a fost infiintata la sfirsitul lunii octombrie a anului trecut dupa alegerea sa in conducerea CJ. Precizam ca la scurta vreme, Constantin Contac a parasit dealtfel Partidul Moldovenilor care, printre altele, isi propunea sa lupte impotriva "Miticilor" din Bucuresti care uita de Botosani, pentru a se inscrie in PDSR. "CON 2000 nu a lucrat absolut nimic si nu a virat nici un material DJDP. In ultimii ani, de cind imi aduc eu aminte, CJ nu a cumparat nici un kilogram de materiale de la balastiera Liteni si nici de la Hutani. CJ nu a cumparat pentru ca nu a avut nevoie. Majoritatea materialelor folosite de ALDP Iasi au fost aduse vagonabil in statia lor, iar ceilalti beneficiari ai lucrarilor de la CJ, Conrec, Codin, Magic, etc., au balastiere proprii, inclusiv SC Drumuri si Poduri SA". spune Constantin Contac. Cum nici alte balastiere din judet, cum ar fi cea mai mare de la Todireni, nu au vindut piatra CJ, iar balastiera SC DP SA este aproape o ruina, se pare ca Botosaniul a ajuns sa "importe" piatra. Oricum, orice fel de piatra ar fi folosit ALDP, numai transportul acestei pe calea ferata este mult mai scump decit pretul efectiv al materialului daca ar fi fost cumparat din judet. De asemenea, ramine o enigma motivul pentru care Constantin Contac si-a cumparat balastiera, daca spune ca nu vrea sa vinda piatra pentru lucrarile coordonate de DJDP, principalul achizitor al materialului respectiv.
Desi afacerile respective sint absolut legale, ramine de analizat doar aspectul moral, amintit si el pe undeva in lege sub numele de "conflict de interese". De asemenea, in urma cu aproape doi ani, Constantin Contac, pe atunci simplu consilier judetean, a fost unul dintre cei care au stirnit "scandalul drumurilor" implicindu-se in lamurirea furturilor grosolane de la SC DP SA, scandal ce a condus printre altele si la ruinarea societatii care cu greu inca mai supravietuieste. Acum, in calitate de vicepresedinte al CJ si constructor, Constantin Contac preia activitatea SC DP SA pe motiv ca "societatea nu are bonitate". (Viorel SURUGIU)

Comentarii